Blog header image

De pil, spiraaltje, wat kies jij?

De worsteling bij het kiezen van een anticonceptiemethode! Hoe ging dit bij jou?

Anticonceptie pff!! Na mijn tweede bevalling ging bij de vraag steeds meer spelen, wat voor anticonceptie wil ik gaan gebruiken? 

Op 26 september was het Wereld Anticonceptiedag, jaja dat bestaat! Een dag waarin vooral het belang van anticonceptie word benadrukt in verband met tienerzwangerschappen en SOA's. Bij mij was die bewustwording er al een tijdje, maar het herinnerde me wel even aan alle bedenkingen die ik niet al te lang terug heb gehad. 

Voordat we besloten aan kinderen te willen beginnen, heb ik 10 jaar de pil geslikt. Omdat ik niets anders hoorde, dan dat het toch best troep was en dat het wel even kon duren voordat het uit je lijf is, ben ik hier toch over na gaan denken. 

Ik bleek een van de ongelofelijke geluksvogels, waarbij dat effect kleiner bleek. Maar het zet je wel aan het denken. De pil wordt vaak omschreven als een hormonenbom die de natuurlijke gang van zaken, platlegt. Klinkt best een beetje eng, vond ik. En dan heb ik het nog niet eens over het verhoogde risico van borstkanker. Helaas heb ik dat van dichtbij moeten meemaken met gelukkig een goede afloop. Maar laten we wel wezen, dat wens je je ergste vijand nog niet toe. 

Voor mij was het enige alternatief dan nog, het spiraaltje (alle andere opties vielen voor mij om andere redenen ook af). Deze geeft heel plaatselijk hormonen af. Of het koperen spiraaltje, die niets afgeeft maar waar het lichaam blijkbaar zo op reageert, dat je niet zwanger raakt. 

Ik ben ervoor naar de huisarts geweest en heb mij laten informeren. Wat ik persoonlijk niet wist, was dat een spiraaltje, niet perse de bevruchting tegen gaat maar deze afbreekt. Plat gezegd, zorgt ie steeds voor een miskraam. Nu zal dit misschien niet continue het effect zijn, maar kon wel. Dit vond ik toch wel zo een vreselijk idee. Ik ben niet tegen abortus, maar om het risico te lopen dat je meerdere malen een miskraam opwekt gaat dan ook tegen mijn gevoel in. 

Uiteindelijk is het dus toch maar weer de pil geworden, maar wel een vrij lichte. Deels omdat de huisarts aangaf dat het qua hoeveelheid hormonen in de lichtere pillen, behoorlijk mee valt. Ik maak me er niet heel druk meer over, maar dat is meer omdat ik het achter me heb gelaten voor nu.  Niet omdat ik het idee heb dat ik een goed onderbouwde keuze heb gemaakt. En daarom komt het denk ik, zo periodiek weer even terug bij me. Ik ben dan eigenlijk gewoon heel erg benieuwd of jullie hier ook mee hebben geworsteld en wat uiteindeljk jullie keuze was?