Blog header image

De perfecte mama, huisvrouw, partner én werknemer

Soms lees ik verhalen over supermama's, die naast het moederschap ook nog de perfecte partner, huisvrouw en werknemer zijn. Hoe doen ze dat?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik mezelf geen slechte moeder vind, en ook geen superslechte huisvrouw of partner maar soms heb ik van die dagen.. Dan lees ik een verhaal van een supermama die een ontzettend druk schema heeft maar het allemaal wel even mooi voor elkaar krijgt, en dan kijk ik naar mezelf..

Vandaag is zo'n dag; terwijl de meisjes vanochtend lekker aan hun boterham zaten zat ik met mijn warrige, ik-ontken-dat-ik-wakker-ben hoofd een beetje op een forum te lezen. Plots viel mijn oog op een topic wat als titel had: 'Hoe ziet jouw dag eruit?'

Ik besloot erop te klikken en begon met lezen. De eerste paar reacties waren niet veelzeggend maar ik was toch benieuwd naar de rest van de reacties. Stiekem was ik nieuwsgierig want hoewel mijn dagen om lijken te vliegen heb ik het idee dat ik maar weinig doe.

Al snel volgden er reacties van vrouwen die naast genieten van en zorgen voor hun kind(eren) ook een fulltime baan hadden, en daarnaast een heel huishouden aan kant weten te houden en to top it off ook nog eens de tijd vinden voor romantische, gezellige avondjes/uitjes met manlief.

Na 3 pagina's gelezen te hebben voelde ik me eerlijk gezegd knap slecht. Want toen ik eens kritisch ging kijken naar hoe mijn dagen gevuld zijn kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk niet zo'n goede huisvrouw ben, en ik kan me de laatste keer niet herinneren dat vriendlief en ik een gezellig uitje hadden of een romantisch avondje samen.

Voor ik moeder werd had ik een fulltime baan waar ik het opzich best naar mijn zin had. Buiten werktijd ging ik gezellig winkelen of stappen met vriendinnen, zat ik in elkaar verstrengeld met mijn vriend op de bank een filmpje te kijken of luisterde muziek terwijl ik aan het tekenen was.

Sinds we kinderen hebben is er veel veranderd, logisch ook natuurlijk want met een kind ziet je leven er toch heel anders uit.

Vriendlief en ik zijn blij als er 's avonds rust in huis is en we even op adem kunnen komen. Hij speelt een spelletje op zijn tablet en ik surf wat op internet, af en toe kletsen we wat maar echt diepgaande gesprekken komen weinig voor. Niet dat het ongemakkelijk stil is, helemaal niet. Sinds ik opnieuw zwanger ben ga ik ook een stuk vroeger naar bed, zeker nu onze jongste beter slaapt neem ik het er regelmatig van en duik om half 10 mijn bed in.

En dan eens kijken naar het huishouden. Met 2 kleintjes word er een hoop rommel gemaakt, zowel door de meisjes zelf als door moi. 

Bordjes en bekers van het ontbijt, vaak redden ze het niet tot in de vaatwasser en eindigen op het aanrecht of de keukentafel. Want zodra ik de pot chocopasta terug in de kast wil zetten begint onze miep (zo noem ik de oudste vaak) "Mama, ik poept" oftewel je raad het al.. Er moet een luier verschoond worden. Dus blijven de ontbijtspullen op tafel staan en als ik klaar ben met de luier ben ik glad vergeten waar ik daarvoor mee bezig was.

En zo gaat dat met meer dingen, een was blijft in de wasmachine zitten omdat ik gewoon weg vergeten ben dat ik die aangezet heb. Ik doe de schone, droge was wel in een wasmand maar die blijft vervolgens net zo lang staan tot er nog maar 3 kleding stukken inzitten. Want ik en vriendlief plukken er steeds uit wat we op dat moment nodig hebben, en telkens zeg ik tegen mezelf: straks die was opvouwen, en nu echt niet vergeten! Om vervolgens, je raad het al, compleet te vergeten dat die mand daar staat.

Het zijn die kleine dingen die ervoor zorgen dat ik heel veel bezig ben, met eigenlijk heel weinig! Zo voelde het vanochtend tenminste na het lezen van wat de dagen inhouden voor andere moeders. 

Andere moeders lijken het allemaal zo goed voor elkaar te hebben. Op hun werk gaat het ze voor de wind, het huis is altijd opgeruimd en blinkend schoon, en zaterdagavond is 'datenight'. 

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet jaloers (oké, een wekelijkse of maandelijkse datenight zou ik ook wel wat vinden) en zit ook echt niet de hele dag op mijn gat maar door hun verhalen ben ik dus wel eens kritisch gaan kijken naar mezelf.

En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik iets moet veranderen. Zeker op het gebied van die kleine huishoudelijke dingen vergeten, als ik dat al verbeter zou me dat op lange termijn wel tijd schelen. En soms moet ik ook gewoon eens wat nuttigers doen als de meisjes slapen in plaats van blogs lezen en tv kijken. 

Lang hoefde ik niet na te denken hoe ik het aan ga pakken. Ik ga een schema maken, misschien een beetje kinderachtig maar vroeger op de middelbare school werkte dat (voor mij) ook heel goed. 

En nu ligt er een groot, wit vel papier op de keukentafel waar ik met zwarte stift alle dagen van de week heb opgeschreven. Ik heb een kleine legenda gemaakt met de kleuren rood, blauw en groen. De kleuren als aanduiding wat de prioriteit van de klus is. 

Maar dan moet ik nu gaan nadenken over hoe ik het in ga delen. Want welke dag doe ik wat? De dagelijkse dingen zijn zo ingepland haha! Elke dag stofzuigen, een was draaien, vaatwasser in- en uitruimen, rommel opruimen en een doekje door de wc en over het aanrecht. 

Er zijn ook andere klusjes die gedaan moeten worden zoals afstoffen. Op dit moment doe ik dat niet heel erg vaak, tenminste de gebieden waar geen kinderhandjes komen. Dat moet ik verbeteren maar wat is reeël? 2 keer per week of toch liever 3 keer?

Dit blijkt toch nog een lastig iets te worden want binnen no time kom ik er niet meer aan uit. In mijn hoofd tuimelen de dingen die ik zou moeten doen over elkaar heen en dan nog de vraag hoe vaak dit dan gebeuren moet.

Ik ga bijvoorbeeld niet elke week de ramen lappen, dat klinkt als onzin. Maar wat dan? 1 keer in de maand of zelfs nog langer? Want wanneer zeg je ook; nu is het echt tijd? Als ik kijk hoe snel onze ramen vies zijn (fijn, een hoekhuis aan een vrij drukke straat) dan zou ik het geloof ik elke week moeten doen. Maar dat is toch van de gekken?

Zoals je kunt lezen ben ik er nog lang niet aan uit maar ik ben heel erg gemotiveerd om eraan te beginnen én vol te houden. 

Nu maar hopen dat ik het morgen niet vergeten ben ;-)

MamavanChance
6 jaar geleden

Haha heel leuk. ik ben benieuwd naar de reacties! Ik ken je gevoel wel hoor, ik denk ook vaak...wat heb ik nou gedaan? Terwijl ik echt wel super moe ben na de hele dag. Nou een luie huismoeder ben je niet hoor, als je elke dag stofzuigt wow! Ik doe 1x per week alles en sinds kort bijna iedere dag beneden stofzuigen en een doekje over alles heel snel (*ik mag er maar 5 min over doen omdat ik anders doorsla) omdat baby nu kruipt, en de rest van het huis doe ik nog 1x (dus 2x in de week boven)stofzuigen. Succes en post je je schema online als hij klaar is? Ik kan wel een frisse wind gebruiken;) (Ps, op youtube zijn er heel veel mama's met: my cleaning routine etc)

MamavanChance
6 jaar geleden

en filmpjes met stay at home mom routine e.d!

Lindsy83
6 jaar geleden

Alvast heel veel succes! Hier nog zo'n moeder die nog steeds probeert de ballen in de lucht te krijgen... Ik heb hier nog wel wat schemas liggen die bij mij maar wat aan het stof happen zijn ;)

Threelittlegirls
6 jaar geleden

Elke dag stofzuigen is hier helaas echt nodig met 2 kinderen die overal kruipen en spelen, 3 katten die hun haren overal verspreiden van de bank tot het bed (dat heb ik ze gelukkig bijna afgeleerd om op bed te gaan liggen) en ook de konijnen maken er een aardige zooi van. Ik zal eens op youtube kijken, dank voor de tip! Jij hebt er aardig een routine in zitten als ik het zo lees, als ik snel een doekje overal over heen haal ben ik nog een half uur bezig haha!

Threelittlegirls
6 jaar geleden

Haha ja dan is een schema niet zo handig, ik vrees stiekem dat dat hier ook gaat gebeuren maar je moet ergens beginnen he ;-) Het is ook gewoon lastig om alles even goed te doen!

Threelittlegirls
6 jaar geleden

Heerlijk, hulp in het huishouden en een oppas! Ik begrijp heel goed dat je daar ontzettend blij mee bent! Voor hulp in het huishouden hebben we (helaas) momenteel geen budget en hoewel ik dat ook heerlijk zou vinden vind ik van mezelf dat ik, als thuisblijfmoeder, het zelf zou moeten kunnen. Zeker als ik lees dat er vrouwen zijn die ook nog fulltime werken en het ook voor elkaar krijgen, hoewel je dan natuurlijk minder vaak thuis bent en er minder rommel ontstaat (denk ik?).

Miriam68
6 jaar geleden

Ach wijffie toch. Dat dacht ik als eerste toen ik je blog had gelezen. Laat je niet gek maken. Het is allemaal zo subjectief. Er zijn zo veel mensen die vinden dat ze het allemaal erg goed doen maar ondertussen. Ik heb een vriendin en die vindt dat dus ook. Als ik bij haar kom, verbaas ik mij steeds weer. Zij vindt het 'op orde' terwijl ik denk 'geef mij even een paar uurtjes hier alleen....' Haha... Ik ben behoorlijk netjes en georganiseerd maar het is wel altijd gezellig bij haar! Mijn ex-man kon vroeger ook wel eens ruzie maken omdat hij vond dat de bijkeuken niet schoon genoeg was. Dan vroeg ik hem wat hij dacht dat de kindjes belangrijker zouden vinden: dat ze een leuke jeugd hadden gehad, dat we veel gedaan hadden of dat ze niet vaak naar een speeltuin etc gingen maar dat wel de bijkeuken altijd zo spik en span was? Ik heb 3 eigen kinderen, van bijna 5, 17 en 19. Die maken best veel zooi, kan ik je vertellen. Dan heb ik 4 dagen in de week van 0800-1730 3 gastkindjes hier: 2 van 1 jaar, 1 van 2 jaar. Hoe denk je dat mijn huis eruit ziet na een dag? Ik ben wel van het opruimen, ook tussendoor en ik draai mijn hand er niet voor om om puin te ruimen. Mijn dochter heeft namelijk de neiging om zich een paar keer per dag om te kleden, de kleding dan ook gewoon te laten liggen waar ze ze uittrekt, en ze wisselt nogal eens van tas dus je snapt wat er met de inhoud daarvan gebeurt... Anyway. Je ziet wel eens een foto van 'the chair' : zo'n stoel overvol met kleding. Zij heeft geen 'chair' maar zij heeft een 'room'.... In het weekend hebben we haar kamer weer eens geverfd en gisteravond heb ik dingen opgeruimd. Dat vindt ze goed want zij kan het niet, zegt ze. In haar bureau heeft ze een la vol met nagellak; flesjes van 5 jaar geleden nog volgens mij. Vieze oude zooi. Zo ben ik haar hele kamer eens doorgegaan en lekker geruimd. Zij blij, ik blij. Wat ik eerlijk gezegd niet zo goed begrijp, is dat je vaat niet meteen in de vaatwasser zet. Mijn pubers hoeven niet veel te doen hier in huis maar ik wil wel dat ze hun spullen in de vaatwasser zetten. Ik zorg natuurlijk wel dat die altijd leeg is ;-) Wat de was betreft: ik was regelmatig. Zodra ik een trommel vol met wit, zwart of bont heb, draai ik hem. De strijk vind ik vreselijk en dat doe ik 1 x in de week. Ik ben niet zo'n type dat iets uit de wasmand trekt om aan te doen; ik leg of hang alles meteen netjes weg. Zeker nu je zwanger bent, heb je er misschien niet zo'n behoefte aan dat het is, zoals het was. Prima toch dat je een beetje leest 's avonds en lekker op tijd naar bed gaat! Die tijden van uitgaan enzo komen misschien wel weer. Mijn kleinste is nu bijna 5 jaar en het is eigenlijk pas sinds een jaar dat ik af en toe eens een dagje de hort op ga met een vriendin. Ik ga eigenlijk nooit uit eten met alleen mijn man omdat wij het gewoon gezelliger vinden om dat met elkaar te doen. Voor mij is het heel simpel want ik hoef alleen maar mijn zoon of dochter te vragen om thuis te blijven (tegen betaling) en dan zou ik met mijn man weg kunnen. Maar we zijn ook al wat ouder natuurlijk :-) dus wij vinden het wel prima om door de weeks lekker thuis te zijn. In het weekend daarentegen hebben wij wel vaak dingen die we doen. Op zondag doet hij met die kleine de grote boodschappen terwijl ik het huis poets. Zaterdags doe ik niets in het huis. Je moet gewoon lekker doen wat jij wil. Zolang het niet tegen vervuiling en verwaarlozing aan zit..... Maak je niet druk om hoe het bij andere mensen er aan toe gaat. Ik geloof er de helft nooit van eigenlijk. Zet ook niet te hoog in, is mijn advies. Begin eens met een paar kleine dingetjes, zoals de vaat zo snel mogelijk wegwerken bijvoorbeeld.... Succes en probeer niet te vergeten te genieten van de kindjes en je zwangerschap want de tijd vliegt voorbij!

anoniem2017
6 jaar geleden

Ik vind het wel grappig. Het gras lijkt altijd groener en ieder huisje heeft zijn kruisje zeggen wij maar. Moeders die fulltime werken hebben oppas voor de kinderen, dus de kinderen zijn bij de oppas niet thuis en niet thuis is minder rommel, dus die poetsronde is ook veel sneller klaar. Want het is er immers ook niet zo vies. Mijn ramen zeem ik met zij en mooi weer. Oke ze moeten eigenlijk weer, maar ik heb geen zin. Hoest mij te pletter dus binnen alles op orde vind ik het wel goed. Ik maak soms gewoon een afstreeplijstje, daar staan dan de dingen op die ik gedaan wil hebben. Dan gaat de ipad in de kast, leuke cd op en begin ik. Maar ik heb ondertussen al schoolgaande kinderen scheeld ook weer. Succes met je schema

Anoniem
6 jaar geleden

Hey! Kijk eens op Pinterest op free printable of household printable enz. Daar zitten echt mooie dingen tussen die je dus niet zelf in elkaar hoeft te draaien. Of je haalt er inspiratie uit! Maar hee, als jij gelukkig bent met je leven en je huisje en alles, wat maakt het dan uit? Ons huis is ook niet schoon en netjes en zoals in n magazine, maar het is wel ons thuis! En er zijn wel eens opmerkingen gekomen en dan voelde ik me slecht, maar daar schieten we allemaal niks mee op! En een datenight met manlief, dat is iets wat ik je wel echt kan aanraden. Onze zoon gaat regelmatig (eens per 2 maanden ofzo) bij opa en oma slapen en dan gaan wij uit eten en douchen we lekker samen en hebben ff ons tijd. Wij zijn de basis van ons gezin samen, dus wij vinden dat echt heel belangrijk en fijn! Veel geluk! Liefs

Anoniem
6 jaar geleden

Heeeey, heel goed voornemen en doorzetten! Ik heb zelf 2 kindjes en in het begin na de geboorste van mijn tweede was ik ook niet zo super goed moet ik bekennen. Ik ben toen begonnen met een vaste dagelijkse structuur voor mama als we thuis zijn, waarin ik zelf ook nog n momentje van rust krijg. En dat scheelt een heleboel! Een goede planning (en jezelf eraan houden helpt!) Ik probeer ook alles klaar te hebben voor het weekend zodat we in het weekend alleen de vaste dagelijkse dingen hoeven te doen. Ik hoop dat het je lukt!

mamavaneenmeisje
6 jaar geleden

misschien is deze site wel wat voor je http://slimhuishouden.nl/ ! Dan hoef je ook niet zelf een schema te maken. Hier weet ik ook wel de oorzaak van het achter blijven van het huishouden... Ik zit veel te veel achter de laptop.... Verder dingen die ik niet belangrijk vind doe ik gewoon minder. Elke week ramen wassen... nee echt niet! denk max 3 keer per jaar of ze moeten echt erg vies zijn, bv vogelpoep er op.. Rommel opruimen probeer ik wanneer ik het zie en ik heb mijn dochter aangeleerd om zelf der speelgoed uit te ruimen. Dit lukt altijd ook redelijk. Was doe ik maar 1 keer in de week dan is het even veel werk maar dan ben ik wel zo klaar. Net als was weg werken. ook 1 keer in de week. En ik ga tegenwoordig niet eerst dingen vouwen om ze daarna weer uit te vouwen om ze op hanger te doen. was ophangen en vouwen is ongeveer 2 uur werk gok ik. Ik vind het heerlijk als ik dan klaar ben voor de hele week :)

mamavaneenmeisje
6 jaar geleden

ik heb trouwens echt geen perfect huishouden hoor! Het aanrecht ligt nu ook vol met vuile vaat -_- Maar heb geen zin! Straks eerst maar is koken.

Anoniem
6 jaar geleden

Laatst zei iemand tegen me: "Het lijkt bij jou allemaal zo makkelijk te gaan. Je bent er altijd op school, organiseert leuke dingen, hebt een leuke baan en man en een droomhuis. Hoe doe je dat??" Het zit 'em in het woordje 'lijkt'. Ik ben er altijd op school omdat ik flexibele werktijden heb en dus s'avonds in kan/moet halen. Ik organiseer leuke dingen juist omdat ze leuk zijn en ik er energie van krijg. Ik heb inderdaad een leuke baan, maar ook een veeleisende van. Ook Ik heb een burnout gehad. M'n huis ziet geweldig uit... Als ik visite krijg. De rest van de tijd is t ook redelijk chaos. Wat ik duidelijk wil maken is dat je niet teveel naar anderen moet kijken. Het lijkt allemaal heel wat maar we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Doe waar jij je lekker bij voelt en waar jij energie van krijgt. So what als de vaat in de keuken staat? Wie kan het je kwalijk nemen als jij liever herinneringen maakt met je kinderen.

Anoniem
6 jaar geleden

Geloof niet teveel van die supermama verhalen op het internet. Ik heb zelf ook geprobeerd om zo'n supermama te zijn. Mijn man en ik werken allebei fulltime. Hij ook nog eens in ploegendiensten. Onze dochter (net 1 jaar) gaat 3 dagen naar opa en oma en 2 dagen naar de kinderopvang. We zien elkaar weinig en hebben weinig tijd met onze dochter. Als mijn man avonddienst heeft, eet ik soms pas om 21.00 uur. Daarna is het douchen en naar bed, omdat mijn wekker om 05.30 uur weer gaat. In het weekend wil ik graag eropuit en leuke dingen doen met het gezin, maar dat wordt om het huishouden en boodschappen gepland. Eigenlijk wil manlief dan liever rustig op de bank blijven zitten, terwijl ik eruit wil. Dit leven is ons (binnen 5 maanden tijd) letterlijk op gaan breken. Ik zal je de details besparen, maar we vechten nu keihard voor ons huwelijk en ik heb gisteren geregeld dat ik 4 dagen per week kan gaan werken. Mijn tip: Geniet elke dag van je kids, geniet van je vriend/man, plan eens een avondje uit samen maar vooral: Plan regelmatig iets leuks voor jezelf. Een supermama (willen) zijn, heeft ook een prijskaartje.