Blog header image

De balans opmaken #deel 1

In het proces van zelfontplooiing kom je jezelf soms genadeloos tegen. Onzekerheid neemt soms de overhand, tijd om de balans op te maken.

Er zijn heel wat kwaliteiten die ik niet bezit, dingen die ik mezelf heb eigen gemaakt, maar ook dingen waar ik juist wel goed in ben. Wat zijn mijn goede en minder goede eigenschappen? En wat zou ik nog willen leren? 

Laat ik beginnen met mijn mindere kwaliteiten.

Warhoofd 

Dit ben ik ten voeten uit. Ik vergeet makkelijk dingen, ben snel afgeleid en ben vaak dingen kwijt. Dit is niet alleen voor mezelf heel irritant maar ook voor mijn omgeving. Tegenwoordig hebben we een weekplanner. Daar schrijven we alle werkroosters, afspraken en opvangtijden op. Een heel handig hulpmiddel voor een warhoofd als ik. Het enige nadeel is dat ik dan niet moet vergeten om hem bij te werken. 

Boodschappen zet ik tegenwoordig op een lijstje, anders vergeet ik steevast het toiletpapier wat toch wel essentieel is of het wasmiddel. Ik kan niet zonder lijstje naar de supermarkt, helaas. 

Plaatsvervangende schaamte 

Je zou dit ook kunnen zien als positieve eigenschap. Zoveel empatisch vermogen dat je je plaatsvervangend schaamt voor een ander. Ik vind het zelf nogal irritant. Ik kan niet kijken naar programma's als bananensplit omdat ik het gewoon gênant vind. Ik voel me er erg ongemakkelijk bij. Ook zelf iemand in de maling nemen vind ik niet zo hilarisch als anderen dit lijken te vinden. Als er iemand een onwaarheid verteld en ik weet hoe het wel zit zal ik al snel vertellen dat dit niet klopt. Ik wil gewoon niet dat iemand voor joker staat. 

En dan een probleem waar ik gelukkig minder vaak last van heb, maar wel bloed irritant: een bn'er in de winkel. Als ik een bekende Nederlander voor me heb stijgt het schaamrood me naar de kaken. Niet omdat ik in verlegenheid word gebracht door het overweldigende voorkomen van deze persoon. Maar omdat ik me ervan bewust ben dat ik deze persoon wel herken en hij/zij mij niet. Een ongemakkelijke situatie waarbij ik me zo snel mogelijk uit de voeten maak. 

Onzeker 

Alhoewel bovenstaande eigenschappen me soms in de weg zitten is onzekerheid degene die er met kop en schouders bovenuit steekt. De eeuwige vraag of je wel goed genoeg bent. Gek genoeg heb ik er bij het moederschap geen last van. Ik vind mezelf, al zeg ik het zelf, een goede moeder. Natuurlijk laat ik hier en daar weleens een steek vallen, maar over het algemeen ben ik best tevreden over hoe ik het doe als moeder. 

Het gaat hierbij meer om mij als werknemer, vriendin, blogger of volslagen vreemde. Als ik iets doe wil ik het perfect doen. Ik kan dan wel weer goed tegen kritiek, maar dan wel opbouwend alsjeblieft. 

Die onzekerheid houd me bijvoorbeeld al jaren vastgeklonken aan mijn huidige werk. Met mijn verstand weet ik dat ik veel meer kan dan winkeltje spelen, maar als ik moet gaan solliciteren verander ik in een hoopje ellende die denkt dat ze helemaal nergens toe in staat is. 

Dit is echt zo'n eigenschap die ik liever niet bezit. Weg met de onzekerheid, zo makkelijk gezegd zo moeilijk te realiseren. 

Verantwoordelijk 

Je verantwoordelijk voelen is een positieve eigenschap. Maar zoals alle positieve eigenschappen kan dit ook een valkuil zijn. Ik voel me soms net iets té verantwoordelijk. Op mijn werk bijvoorbeeld. Als ik een fout heb gemaakt of iets ben vergeten kan ik hier letterlijk 's nachts van wakker liggen. 

Ik woonde ooit tegenover mijn werk. Ik had afgesloten en in bed begon ik ineens te twijfelen of ik de winkel wel op slot had gedaan. Na een uur draaien in bed ben ik gaan kijken. Natuurlijk had ik hem op slot gedaan, maar daarna kon ik in ieder geval met een gerust hart gaan slapen. 

We brandde ook vaak kaarsjes in die winkel, nachten heb ik visioenen gehad van gillende sirenes en een uitgebrand pand. De winkel bestaat nog steeds, dus alle paniek is voor niets geweest uiteraard. 

Tot zover mijn negatieve eigenschappen. Volgende keer ga ik mijn positieve kanten uitgebreid belichten. Dus maak je geen zorgen, die heb ik ook, gelukkig. 

6 jaar geleden

Dat blog laat dus ook iets langer op zich wachten want daar moet ik wat harder over nadenken ;-)

6 jaar geleden

Ben benieuwd of je je ook herkent in een aantal van mijn positieve eigenschappen.

6 jaar geleden

Haha die had ik zelf ook al bedacht ;-)

6 jaar geleden

We delen een paar eigenschappen zie ik. Ook ik ben een warhoofd en moet alles opschrijven. Maar soms zo warrig dat ik het weer niet opschrijf. Ik ben ook onzeker, helaas soms ook over het moederschap. Ik ben benieuwd naar je positieve eigenschappen!