Terug
Blog header image

De balans opmaken #deel 1

In het proces van zelfontplooiing kom je jezelf soms genadeloos tegen. Onzekerheid neemt soms de overhand, tijd om de balans op te maken.

Er zijn heel wat kwaliteiten die ik niet bezit, dingen die ik mezelf heb eigen gemaakt, maar ook dingen waar ik juist wel goed in ben. Wat zijn mijn goede en minder goede eigenschappen? En wat zou ik nog willen leren? 

Laat ik beginnen met mijn mindere kwaliteiten.

Warhoofd 

Dit ben ik ten voeten uit. Ik vergeet makkelijk dingen, ben snel afgeleid en ben vaak dingen kwijt. Dit is niet alleen voor mezelf heel irritant maar ook voor mijn omgeving. Tegenwoordig hebben we een weekplanner. Daar schrijven we alle werkroosters, afspraken en opvangtijden op. Een heel handig hulpmiddel voor een warhoofd als ik. Het enige nadeel is dat ik dan niet moet vergeten om hem bij te werken. 

Boodschappen zet ik tegenwoordig op een lijstje, anders vergeet ik steevast het toiletpapier wat toch wel essentieel is of het wasmiddel. Ik kan niet zonder lijstje naar de supermarkt, helaas. 

Plaatsvervangende schaamte 

Je zou dit ook kunnen zien als positieve eigenschap. Zoveel empatisch vermogen dat je je plaatsvervangend schaamt voor een ander. Ik vind het zelf nogal irritant. Ik kan niet kijken naar programma's als bananensplit omdat ik het gewoon gênant vind. Ik voel me er erg ongemakkelijk bij. Ook zelf iemand in de maling nemen vind ik niet zo hilarisch als anderen dit lijken te vinden. Als er iemand een onwaarheid verteld en ik weet hoe het wel zit zal ik al snel vertellen dat dit niet klopt. Ik wil gewoon niet dat iemand voor joker staat. 

En dan een probleem waar ik gelukkig minder vaak last van heb, maar wel bloed irritant: een bn'er in de winkel. Als ik een bekende Nederlander voor me heb stijgt het schaamrood me naar de kaken. Niet omdat ik in verlegenheid word gebracht door het overweldigende voorkomen van deze persoon. Maar omdat ik me ervan bewust ben dat ik deze persoon wel herken en hij/zij mij niet. Een ongemakkelijke situatie waarbij ik me zo snel mogelijk uit de voeten maak. 

Onzeker 

Alhoewel bovenstaande eigenschappen me soms in de weg zitten is onzekerheid degene die er met kop en schouders bovenuit steekt. De eeuwige vraag of je wel goed genoeg bent. Gek genoeg heb ik er bij het moederschap geen last van. Ik vind mezelf, al zeg ik het zelf, een goede moeder. Natuurlijk laat ik hier en daar weleens een steek vallen, maar over het algemeen ben ik best tevreden over hoe ik het doe als moeder. 

Het gaat hierbij meer om mij als werknemer, vriendin, blogger of volslagen vreemde. Als ik iets doe wil ik het perfect doen. Ik kan dan wel weer goed tegen kritiek, maar dan wel opbouwend alsjeblieft. 

Die onzekerheid houd me bijvoorbeeld al jaren vastgeklonken aan mijn huidige werk. Met mijn verstand weet ik dat ik veel meer kan dan winkeltje spelen, maar als ik moet gaan solliciteren verander ik in een hoopje ellende die denkt dat ze helemaal nergens toe in staat is. 

Dit is echt zo'n eigenschap die ik liever niet bezit. Weg met de onzekerheid, zo makkelijk gezegd zo moeilijk te realiseren. 

Verantwoordelijk 

Je verantwoordelijk voelen is een positieve eigenschap. Maar zoals alle positieve eigenschappen kan dit ook een valkuil zijn. Ik voel me soms net iets té verantwoordelijk. Op mijn werk bijvoorbeeld. Als ik een fout heb gemaakt of iets ben vergeten kan ik hier letterlijk 's nachts van wakker liggen. 

Ik woonde ooit tegenover mijn werk. Ik had afgesloten en in bed begon ik ineens te twijfelen of ik de winkel wel op slot had gedaan. Na een uur draaien in bed ben ik gaan kijken. Natuurlijk had ik hem op slot gedaan, maar daarna kon ik in ieder geval met een gerust hart gaan slapen. 

We brandde ook vaak kaarsjes in die winkel, nachten heb ik visioenen gehad van gillende sirenes en een uitgebrand pand. De winkel bestaat nog steeds, dus alle paniek is voor niets geweest uiteraard. 

Tot zover mijn negatieve eigenschappen. Volgende keer ga ik mijn positieve kanten uitgebreid belichten. Dus maak je geen zorgen, die heb ik ook, gelukkig. 

Lindsy83
6 jaar geleden

Goed dat je dit zo benoemen kan! Ik heb alvast een goede eigenschap voor je: zelfkennis! Want volgens mij heb je daar plenty van! :)

TessK
6 jaar geleden

We delen een paar eigenschappen zie ik. Ook ik ben een warhoofd en moet alles opschrijven. Maar soms zo warrig dat ik het weer niet opschrijf. Ik ben ook onzeker, helaas soms ook over het moederschap. Ik ben benieuwd naar je positieve eigenschappen!

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Haha die had ik zelf ook al bedacht ;-)

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Ben benieuwd of je je ook herkent in een aantal van mijn positieve eigenschappen.

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Dat blog laat dus ook iets langer op zich wachten want daar moet ik wat harder over nadenken ;-)

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mama mist jou

Foto’s van je kijken blijft zo moeilijk.            Als ik je zie word ik zo blij en verdrietig tegelijk.                                                                                                  Verdrietig dat ik je nooit meer kan knuffelen, kusjes kan geven en vast kan houden.                                                             Blij en trots dat jij mijn dochter bent. Ook al ben je er niet meer, mama denkt elke dag aan jou.