Snap

Dat eerste jaar aanwezig zijn pakt niemand je meer af

In mijn post op Instagram schreef ik er al over: ik heb afgelopen jaar ouderschapsverlof opgenomen. Ergens voelde dit als falen, ik besloot toch zelf moeder te worden en nu wil ik verlof? Dat is een tikkeltje vreemd! Althans, het voelde voor mij vreemd 😉

Minder werken en meer aanwezigheid voor je kindjes

Ouderschapsverlof is er natuurlijk niet voor niks en geeft jou als ouder de ruimte om tijdelijk wat minder te werken en wat meer aanwezig te zijn voor je kindjes. Ik vond dit echt heel fijn! Met een tweede kindje erbij, een verbouwing en die ene pandemie was het ineens meer overleven dan genieten. Ik miste mijn kindjes en de momenten met hen, zo hoort het niet te zijn…

Ergens voelde dit als falen, ik besloot toch zelf moeder te worden en nu wil ik verlof?

Helemaal stoppen met werken is geen optie, ik vind werken leuk en het is mijn ding om even op mijzelf te zijn, maar tijdelijk wat minder was echt oké. Dus besloot ik om, om de week, een dag minder te werken. Wow! Ik kon weer ademen en genieten! Mijn verlof was onbetaald, was voor mij prima, maar voor sommigen kan dat best een gat geven in de inkomsten.

Change has come

Daar komt verandering in! Vanaf 2 augustus kan je namelijk 9 weken betaald (70% van je dagloon (zit een wettelijk maximum aan)) ouderschapsverlof opnemen. Achter elkaar of verspreid over het eerste jaar van je kindje. Wat een goed idee! Ik sta hier volkomen achter en hoop dat dit voor ouders de ruimte geeft om het eerste jaar meer bij je kindje te kunnen zijn. Ik zou hier heel veel meer over kunnen vertellen, maar alle ins en outs kan je hier lezen.

Het is écht iets om mee te nemen in je gedachten / opvang planning als je een kindje op komst hebt of wanneer je een kindje jonger dan 1 jaar hebt (is voor deze groep met terugwerkende kracht namelijk).

Dat eerste jaar meer aanwezig zijn pakt niemand je meer af ❤️ 

Dit artikel is een samenwerking met UWV.

10 maanden geleden

Bij ons eerste kindje niets opgenomenen en ga nu de 9 weken verdeeld over een jaar opnemen 💙💗

10 maanden geleden

Ik neem 2 uurtjes per week op (werk normaal 16 uur) en mijn man heeft bij beide jongens het eerste jaar een hele dag en nu een halve dag tot april 2023 opgenomen. Met die uurtjes lukt het precies om alles kwa opvang zelf geregeld te krijgen en na school altijd thuis te zijn. Voor ons werkt het super fijn en echt blij dat we deze keuze gemaakt hebben.

10 maanden geleden

Ik heb het eerste jaar van Charlie haar leven een dag ouderschapsverlof per weel opgenomen en maar 2 dagen gewerkt ipv 3. Hierdoor hoefde ze niet naar de opvang en konden we extra veel tijd samen doorbrengen. Ben super blij dat we dat konden doen want voor ons was het helaas nog onbetaald verlof.

10 maanden geleden

Yes! Bij beide kinderen 1 dag opgenomen. Omdat ik voor de overheid werk kreeg ik het alleen altijd al doorbetaald, ook na die 9 weken. 🙈 Fijn dat het nu in elk geval voor 9 weken voor iedereen kan nu! Mijn betaalde ouderschapsverlof is inmiddels op, maar mijn kids beide op school dus werk ik weer mijn oude uren 😍