Snap

Borstkanker en ik: alles went, ook deze diagnose

Een achtbaan van emoties die eindigt met acceptatie en hoop

Voordat ik mijn diagnose kreeg wist ik vrij weinig over kanker. Wat ik wèl wist, was dat er wel tientallen verschillende soorten kanker bestaan, en dat kanker overal in het lichaam kan ontstaan. Ook wist ik dat kanker kan worden behandeld met chemotherapie, bestralingen en operaties, en ik wist dat er vier stadia zijn.

Wat ik niet wist, was dat borstkanker één van de meest voorkomende kankersoorten is, dat 1 op de 7 vrouwen in Nederland borstkanker krijgt, en dat 18% van de borstkankerpatiënten jonger is dan 50 jaar.

Ik dacht altijd dat jonge, gezonde mensen niet zomaar kanker konden krijgen, maar goh, wat zat ik mis!

Met mijn gezonde leefstijl, mijn leeftijd van 31 jaar, en geen voorgeschiedenis van borstkanker in de familie, behoor ik tot de 20% waarvan de kalkspatjes kwaadaardig zijn. En ik zag mijn diagnose niet aankomen. Het kwam uit het niets — ik had namelijk geen borstkanker gerelateerde symptomen.

Na drie weken sinds mijn diagnose is praten over borstkanker het onderwerp van iedere dag geworden, en toch voelt het nog altijd heel bizar en onwerkelijk. Elke dag word ik wakker met de wens dat dit allemaal een nachtmerrie was, en zou ik zó graag willen dat ik terug in de tijd kon gaan en dit kon voorkomen. Maar hoe? 😔

Er zijn een aantal dingen die ik in deze korte maar zeer intense drie weken geleerd heb om beter met mijn diagnose om te gaan. Natuurlijk is dit proces voor iedereen anders, maar ik heb ze hieronder op een rijtje gezet voor mijn lotgenootjes..

VOEL JE GEVOELENS

Laat je gevoelens en emoties vrij. Je hebt recht om te voelen wat je voelt. Wanneer je net schokkend nieuws te horen hebt gekregen moet je dit verwerken. Het kost tijd, het kost moeite, en je gaat waarschijnlijk door een achtbaan van emoties. Laat het over je heen komen en krop je gevoelens alsjeblieft niet op! Wil je er (nog) niet over praten? Pak dan een pen en papier erbij en schrijf het van je af.

JE ZIEKTE AANVAARDEN

Als je de ergste schok achter de rug hebt, heb je misschien het gevoel dat het tijd is om actie te ondernemen. Zie alle feiten onder ogen. Hoe meer je weet over je aandoening, hoe beter je je kunt voorbereiden op de volgende stap.

VRAAG OM HULP

Nu is de beste tijd om een beroep te doen op je familie en vrienden. Hulp en steun van je geliefden is wat je door deze moeilijke periode heen gaat slepen. Creëer een vangnet waar je op kunt steunen.

ZOEK AFLEIDING

Je hebt kanker (and it sucks!) maar je hebt ook nog een leven. Je bent nog altijd dezelfde persoon met dezelfde behoeften. Je hoeft niet de hele tijd bezig te zijn met je diagnose òf met het verwerken hiervan. Blijf niet in je emoties hangen, maar laat ze ook af en toe even los door wat leuks te doen.

KIJK VOORUIT

Er zijn nu verschillende doktoren bezig met jouw behandelplan, en je staat er niet alleen voor. Een heel team van artsen en verpleegkundigen doet hun best om je weer zo gezond mogelijk te maken. Vertrouw erop dat het beter gaat worden en dat je in goede handen bent.

Wat voor impact heeft een kankerdiagnose in jullie leven gehad, en hoe gaan jullie hier mee om? Ik wens iedereen die in hetzelfde schuitje zit heel veel moed en sterkte, en hopelijk een spoedig, en volledig herstel! ❤️ 

Leestip: Mijn lichaam is mijn lichaam niet meer

1 maand geleden

Heel veel sterkte voor iedereen die dit mee moet maken en heel veel sterkte voor familie en vrienden

1 maand geleden

🫶🏻✨💫

1 maand geleden

2018 stond mijn/ons leven ineens op z'n kop. Borstkanker. Wat een rollercoaster.... je wordt erin geduwd en kan eigenlijk alleen met met de rit mee gaan. Ik heb bewust meteen gezegd dat ik naar het AVL wilde. Al snel voelde dat ook als thuis. De vrijwilligers daar kennen je al snel en zijn zo lief. De artsen en verpleegkundigen idem en iedereen wil met je mee denken. Sinds 2019 kankervrij, hopelijk blijft dat zo.

1 maand geleden

Bedankt voor het delen van je verhaal ❤️ Ik wens je veel kracht en liefde 🥹