Snap

Boeken, boeken, boeken!

"A book may be compared to your neighbour; If it's good it cannot last too long, if bad you cannot can rid of it too early" - Rupert Brooke

Zo lang ik mij kan herinneren ben ik gek op lezen. Als kind naar de bibliotheek om dezelfde dag nieuwe te halen omdat je ze alweer uit hebt. In dit moderne tijdperk staat mijn iPad vol met boeken en tijdschriften. Maar die verbleken bij het fysieke boek. Waarbij ik het papier door mijn vingers laat gaan, de geur die het boek bij zich draagt en de ezelsoren die erbij horen. Een boek dat aan zijn laatste draadjes bij elkaar wordt gehouden, het is letterlijk stuk gelezen. 

Uren kan ik doorbrengen in de bibliotheek. Of in de prachtige boekwinkel in Baarn. Wat te denken van de Deventer boekenmarkt? Planken, stellages, dozen en kraampjes vol met boeken; van dikke naslagwerken tot thrillers. Van kinderboeken tot streekromans. Voor een paar euro sleep ik een doos met Baantjers mee naar huis, heb ik een tas vol doktersromannetjes of heb ik eindelijk een stapel Donald Duck pockets weten te bemachtigen. Als een kind in een snoepwinkel.

Ik lees geen boeken die geschreven zijn in de 'ik-vorm'. Ik heb daarmee nooit iets gekund en kan mij maar moeilijk verplaatsen in de ik-persoon. Soms ontkom je er niet aan als je perse iets wil lezen, dat neem ik dan voor lief. Maar echt genieten doe ik dan niet. Een uitzondering zijn blogs en columns, dat leest anders. 

Als kind las ik boeken van Roald Dahl (wie niet!), Jan Terlouw, Thea Beckman en Enid Blyton. Toen ik ouder werd las ik Christiane F., het verrotte leven van Floortje Bloem en Jan Rap en z'n maat.

Favoriet zijn nu de (literaire) thrillers; Loes den Hollander, Suzanne Vermeer, etc. Leest lekker weg, met name voor het slapen gaan. Nu lees ik Vrijdag van Loes den Hollander en kan het maar moeilijk weg leggen, zo spannend is het. Een boek dat diepe indruk op mij heeft gemaakt is Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt. Ik heb het zo ongeveer in 1 adem uitgelezen.

Sommige boeken vind ik het waard om vaker dan 1x te lezen. Als kind las ik de serie over Pitty naar kostschool (en de Dolle Tweeling naar kostschool), meerdere malen las ik alle boekjes, geweldig vond ik dat. Mocht ik ze ooit tweedehands voor een habbekrats ergens aantreffen zal ik niet twijfelen en ze kopen. In de ban van de Ring heb ik ook meerdere malen gelezen. De bijbehorende films heb ik ook gezien, maar is toch op een of andere manier een domper omdat de figuren in je hoofd er heel anders uitzien. De boeken van Jane Eyre, Brontë-zusjes e.d. heb ik ook meerdere malen gelezen. Ook daarvoor geldt; kom ik ze tegen, dan wil ik ze hebben.

Mijn meest dierbare bezit zijn mijn boeken van J.K. Rowling; Harry Potter. Is het een guilty pleasure? Maakt niet uit, traditiegetrouw lees ik ze elk jaar allemaal opnieuw. Ik had ze allemaal, maar d.m.v. uitlenen en verhuizen ben ik ze kwijt geraakt. Mijn oudtante was ook een Harry Potter-fan. Ze was in de tachtig, maar vol passie hebben we over Harry Potter gekletst. Ik kreeg haar boeken mee naar huis. Alvast als erfenis, want dood had ze er niets aan en ze wilde dat ze goed terecht zouden komen. Een paar maanden later stierf ze dus ik koester ze stuk voor stuk. 

Lezen kan ik overal; in bed voor het slapen gaan of 's nachts als het slapen niet lukt, op de bank met een dekentje, in de tuin languit op het gras, staand tegen het aanrecht als ik wacht tot de aardappels koken en zelfs op de wc. Zeker als een boek spannend is of heel mooi dan kan ik het maar moeilijk wegleggen. Dat had ik onverwacht met Stoner van John Williams. Eigenlijk een oersaai boek over een doodnormale man maar ik werd erdoor gegrepen en pinkte aan het eind een traantje weg, ik leefde zo mee met die saaie man...

Nu lees en leef ik mee met mijn zus, zij schrijft een boek. Niet mijn genre, het gaat over mindfulness, maar ze schrijft bijzonder leuk en ze is heel fanatiek. Ook 1 van mijn blogs wordt daarin opgenomen, hoe leuk is dat! Of ik zelf ook een boek ga schrijven? Hmmm... Ik denk dat ik het maar bij blogs hou. Voorlopig.

7 jaar geleden

Ja.... ooit.... hahaha!

7 jaar geleden

Dank voor het compliment :-)

7 jaar geleden

Ik hoop het voor je! Rust om te lezen is fijn, maar als je het niet hebt dan kan je er ook niet veel plezier aan beleven. Ik duim voor je :-)

7 jaar geleden

Je maakt zo je eigen beeld bij het verhaal, dat vind ik zo tof! En ik ga nog niet over op de e-reader, daarvoor vind ik het nog te vroeg!