Snap

Blog 104: overeenkomsten en verschillen

Inmiddels ben ik de trotse Mama van 2 jongens. De broertjes vertonen (nu al) duidelijke overeenkomsten & verschillen.

Onze oudste is ruim 32 maanden. Onze jongste is nu bijna 1 maand oud. Toch kun je nu al zien dat de broertjes wat sommige dingen betreft heel verschillend zijn, terwijl ze ook duidelijke raakvlakken hebben.

Overeenkomsten

Oké, laten we beginnen met de meest voor de hand liggende overeenkomst: het zijn beide jongens! Maar daar blijft het echt niet alleen bij. 

Beide jongens zijn geboren via keizersnede in hetzelfde ziekenhuis. De eerste in een min of meer spoedsituatie, de tweede gepland.

Daarnaast waren ze allebei best flink bij hun geboorte. Onze oudste woog 4058 gram & zijn broertje precies 100 gram zwaarder: 4158 gram! Bij het consultatiebureau zitten beide jongens in ieder geval op de bovenlijn qua gewicht. 

Allebei leken ze bij hun geboorte enorm op hun vader (onze jongste wat meer dan de oudste). Waar onze oudste inmiddels enorm op mij lijkt, begint onze jongste nu ook zichtbaar te veranderen. Iedere dag zie ik wat meer van zijn grote broer (en daarmee ook van mezelf) in hem terug.

Beide jongens zijn geboren in een vakantieperiode. Onze oudste op 20 december (kerstvakantie), onze jongste op 4 augustus (zomervakantie). Wat voor beide heren betekent dat er tijdens het vieren van hun verjaardagen altijd wel een aantal mensen afwezig zullen zijn.

Onze oudste zoon is érg ondernemend & beweeglijk. Dat heeft zijn baby-broer nu ook al. Maar of dat ook zo zal blijven? Hij is nu nog te klein om daar iets zinnigs over te zeggen. De tijd zal het leren...

Verschillen

Onze oudste was 51 cm bij zijn geboorte. Daardoor leek hij door zijn geboortegewicht best vadsig. Aangezien onze jongste bij geboorte al 56 cm lang was, zag je niet aan hem af dat hij eigenlijk zwaarder was dan zijn grote broer. Hij ziet er eerder uit als een lange slungel.

Waar onze oudste steil haar had wat na enkele weken volledig verdween (hij is tot ongeveer 9 maanden oud zo kaal als een biljartbal geweest, daarna kreeg hij langzaamaan een flinke bos krullen), heeft onze jongste nu al krullend haar dat voor nu nog steeds blijft zitten. Hierdoor oogt hij niet echt als een newborn. Jammer genoeg!

Bij beide heren hebben wij een newborn fotoshoot laten doen. Grote broer was destijds de hele fotoshoot lang wakker, terwijl kleine broer de hele fotoshoot lang heeft geslapen. De fotoshoots zijn ook nog eens door verschillende fotografen gedaan, dus de fotostijlen verschillen ook iets.

Maar ook de manier waarop onze omgeving op de komst van onze 2e reageert, is anders dan bij onze 1e. Waar we bij onze oudste enorm veel kraamvisite kregen & overladen werden met cadeaus en kaartjes, is dat nu een stuk minder. Enorm spijtig. Alsof een tweede kindje 'minder' belangrijk of wonderbaarlijk is dan een eerste.

Ik ben benieuwd hoe onze jongens zich de komende jaren in hun eigen karakter & uiterlijk verder zullen gaan ontwikkelen. Maar één ding is zeker: ik hou van allebei evenveel. Dat is sowieso een overeenkomst die zij voor altijd zullen hebben. ;)