Blog header image

Ben ik een slechte moeder?

Af en toe laat ik mijn Diva heel even alleen thuis tussen de middag. Voor hooguit 10 minuutjes.


* edit: ik lees heel veel eerlijke reacties op mijn vraag. Bedankt daarvoor :-). Alleen vind ik het een beetje jammer dat er mensen zijn die een discussie uitlokken over iets was ze niet hebben gelezen (zullen ze nu ook wel niet doen). Voor de duidelijkheid: ik doe geen boodschappen, ik ga niet shoppen, ik maak geen wereldreis. Ik breng alleen maar mijn zoontje naar school een paar 100 meter verderop en kom weer naar huis. De buurvrouw is op de hoogte, in geval van nood kan zij zo naar binnen met de sleutel die bij haar ligt. Als ik mijn auto onder de carport stofzuig, ben ik 3 meter bij de kamer van mijn dochter vandaan. Door de herrie hoor mijn dochter niet. In die tijd kan ze ook uit bed zijn gevallen of ...? 

Kirstenimolnen
7 jaar geleden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf weleens denk, zou ik niet gewoon heel even dit of dat kunnen doen? Ze slaapt toch. Maar ik heb het nog nooit gedaan. Ik heb dan ook geen kleuter die naar school gebracht moet worden. Meestal gaat het om een boodschapje en dat kan ik ook doen als ze weer wakker is. Alleen het vuilnis breng ik weg naar de container halverwege de straat als ze in bed ligt. Vroeger deed mijn oma het precies zoals jij, inderdaad met een briefje in haar zak. Ik denk dat mensen wel wat overbeschermend zijn geworden wat kinderen betreft. Oké vroeger ging je gewoon in de reiswieg op de achterbank zonder gordels, die waren toen nog niet uitgevonden. Dat zouden we nu nooit meer doen. Maar het is nu naar het andere uiterste doorgeslagen. Ik vind dat je het heel goed oplost zo. Maar of ik het zelf zou kunnen loslaten weet ik niet.

Annemiek2
7 jaar geleden

Laat ik het anders zeggen, als ik 2 kinderen zou mogen opvoeden en mijn oudste hier letterlijk schuin tegenover naar school zou gaan is de kans wel aanwezig dat ik hetzelfde zou doen. Ik zou je denk ik ook even aankijken van laat je je jongste alleen thuis??? Nu moet ik wel zeggen dat er 4 of 5 jaar geleden bij ons is ingebroken terwijl wij niet thuis waren en dat maakt dat ik zoiets niet zou doen als ik mijn huis niet letterlijk in het oog kan houden. Onze zoon is nu ruim 2 jaar. Ik heb ondertussen wel geleerd dat je beter kunt vragen dan denken dus misschien dat ik je een andere keer, in de ochtend zou vragen of je dat niet eng zou vinden ;).

Anoniem
7 jaar geleden

Ik denk dat ik het mezelf never nooit zou vergeven als er wel wat (ernstigs) zou gebeuren in die 10 minuten. Je weet het nooit,het blijft een kind. Dat jij het doet is jouw keuze,waarom zou ik je er om veroordelen ? Zou het zelf alleen niet doen.

Winck
7 jaar geleden

Weet je.. ik heb t ook wel eens gedaan.. oh shit even snel naar de winkel.. voor mij voelde het niet goed en doe het dus niet weer.. maar als jij je zelf er goed bij voelt.. dan kan niemand zeggen dat je een slechte moeder bent.. People judge you anyway.. Als je je dochter wel zou mee nemen naar de school en ze verschijnt daar over vermoeid dan oordelen mensen ook ;) .. no worries..

Anoniem
7 jaar geleden

Ik heb altijd geroepen dat ik het echt niet snapte, je kind alleen thuis laten. Dat zou ik dua echt never nooit niet doen. Maarja toen ging de oudste naar school en de jongste deed nog een middagdutje. Als ik hem mee moest nemen naar school met brengen en halen dan lag hij om half 2 in bed en moest er voor drie uur weer uit. Daarbij was hij nooit zo gezellig als ik hem wakker moest maken. Tja wat doe je dan. Gelukkig wonen wij niet zo ver van school dus met de fiets was ik hooguit 5 minuten weg. Ik weet nog de eerste keer, ik hen keihard gefietst. Met telefoon en briefje met adres in mijn jaszak. De buren waren op de hoogte dat ik even weg was. Na een paar keer was het prima. Hij ging ruim op tijd naar bed en sliep al voordat ik weg ging. Ik voelde me niet schuldig alhoewel ik het ook niet altijd prettig vond. Maar ik liet hem ook echt alleen maar alleen on de oudste naar school te brengen. Dus ja ik snap het helemaal!!

Anoniem
7 jaar geleden

Ik snap je wel. Ik doe het zelf ook wel eens. Kleuter moet naar school en dreumes is moe... En bij school ben ik écht niet de enige moeder die het zo doet hoor... Natuurlijk kan er iets gebeuren maar wees eens heel eerlijk... wie gaat er elke vijf minuten bij haar slapende kind kijken? Dan kan er ook wat gebeuren. Ik heb de babyfoon wel aan maar als ik beneden aan het stofzuigen ben als dreumes slaapt hoor ik dáár ook niks door.

SusanneB91
7 jaar geleden

Mijn moeder deed het vroeger ook wel eens (als één van ons ziek was), maar bracht dan de buren op de hoogte die om een bepaalde tijd actie zouden ondernemen als ze niet thuis was dan. Ik zelf vind het al moeilijk om in de tuin te gaan staan met de deur dicht, maar goed mijn ukkie is nog geen maand oud ;) Zeg nooit nooit, maar wel met goede afspraken met buren. Als er dan wat gebeurd... Wel knap btw dat je hierover zo open bent, zeker gezien de mogelijke oordelen. Ik kan mij ook voorstellen dat het voor sommigen écht 'not done' is, maar soms zijn de omstandigheden nou eenmaal niet anders...

Momo
7 jaar geleden

Mijn moeder deed het vroeger ookaar gaf de babyfoon aan de buurvrouw. De school van mijn zussen was ook wat verder weg 10-15 min fietsen. Ik ga soms met babyfoon opzak wel is de hond uitlaten vind het zelf vreselijk om te doen :( maar daar is iedere mama anders in

Sara146
7 jaar geleden

Als ik jou situatie zo voor me zie als hoe je het omschrijft, vind ik het prima en denk ik stiekem dat ik het ook wel gedaan zou hebben. :)

esz
7 jaar geleden

Bij onze school zijn er meer moeders die het doen en zelf deed ik het ook. De eerste keer vond ik het echt eng en ik vind het nog steeds niet fijn om te doen. Maar als mijn zoontje eenmaal sliep, wist ik dat hij minimaal driekwartier zou blijven slapen. Nu blijft de oudste elke dag over en hoeft het gelukkig niet meer. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt en je kunt zelf het beste inschatten of je even weg kunt bij je kind, want dat zal ook per kind verschillen.

Anoniem
7 jaar geleden

Altijd geroepen dat ik dat echt niet zou doen. Maar toen kwam nummer twee die echte regelmaat nodig had en dus op de tijden dat ik naar school moest met de oudste echt naar bed toe moest anders was de hele dag verpest, ze kon er gewoon echt niet tegen. Dus ja ook ik laat onze jongste lekker op bed liggen als ik de oudste wegbreng en ben met zeker 10 min terug.

Henrike Laning
7 jaar geleden

Ik durf het nu pas, nu Dunya 8 jaar is en dan ook maar even snel naar de winkel en terug. En dan nog belt ze mij een paar keer om iets te vertellen dat ik nu meteen moet weten. Ik weet ook dat meer mensen doen wat jij doet en dat sommige kinderen daar helemaal aan gewend zijn. Ik deed het nooit maar ik vind het helemaal niet nodig om te oordelen over hoe jij het doet. Ik doe ook dingen die een ander helemaal niet doet. Ongetwijfeld. En om dan toch even te oordelen: Ik vind je geen slechte moeder. :)

Henrike Laning
7 jaar geleden

Bovendien heb ik dan makkelijk praten met maar 1 kind! Dat is wel een groot verschil.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Ik denk ook wel eens: ach ze slaapt, ik zou best wel een boodschapje kunnen doen. Maar dat blijft bij een gedachte. Ik laat haar niet alleen thuis voor een boodschapje. Het blijft hier alleen bij twee keer in de week maximaal 10 minuutjes.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Ooooh vreselijk! een inbraak. Ja die gedachte vind ik ook doodeng hoor. Zelfs als er niemand thuis is. Het idee dat er iemand in je huis is zonder toestemming.... brrrr... En ja, de eerste keer vond ik het eng, of misschien beter gezegd, spannend haar alleen thuis te laten. Nog steeds houd het me wel bezig, al ben ik er relaxter in geworden.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Ja daar heb je een punt. Ik zou het mezelf ook nooit vergeven. Fijn dat je iemand bent die niet (ver)oordeelt.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Oh haha, ja schreeuwende en huilende kinderen op het schoolplein. Ook dan word je aangekeken en voel je die blikken in je rug prikken, Sluit me aan bij je opmerking dat mensen toch wel oordelen. Je doet het nooit goed (in de ogen van een ander).

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Ook ik riep altijd dat ik het niet snapte hoor. Dat mensen hun kind alleen thuis laten. Mijn eigen moeder deed het ook en zelfs haar heb ik veroordeelt. Mam, dat doe je niet. Hoe kon je mij alleen laten? Nu doe ik hetzelfde en nu pas snap ik haar. Hoewel...? Ik ben hooguit 10 minuutjes weg, mijn moeder minstens het dubbele. Oeps, nu veroordeel ik haar weer ;-).

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Antwoord op jouw rekensommetje: Mijn dochter gaat rond 12:30 uur naar bed. Kleuter moet om 13:15 uur weer op school zijn. Als ik dochterlief mee naar school neem, ben ik om 13:25 uur weer goed en wel thuis. Ligt ze er vijf minuten later in. Gerekend vanaf het normale tijdstip dat ze naar bed gaat, scheelt het een uur. Om iedereen toch even in te haken op al die reacties: Het alleen laten van mijn dochter gebeurt hooguit 2 keer per week. De andere dagen is het niet nodig of zijn ze bij de oppas. Ook regel is met zekere regelmaat dat Kleuter met één van de buurtkindjes mee naar school kan. Ik beperk het 'alleen zijn' echt tot een minimum.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Thanx voor je reactie. Hier weten de buren ook dat ik dan even weg ben. Zoals ik in één van de andere reacties ook aangeef, beperk ik het 'alleen zijn' echt tot een minimum. Twee keer in de week is de max. Meer dagen is niet nodig omdat zoonlief dan niet naar school hoeft of de oppas het regelt. Ook regel ik met regelmaat dat hij met één van de buurtkindjes mee naar school kan. Laatst was mijn kleine meid ziek en dan laat ik haar echt niet alleen. Dan regel ik sowieso dat Kleuter met iemand mee kan. En ja, de babyfoon staat ook wel eens bij de buren (en andersom).

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Babyfoon staat hier ook wel eens bij de buren of andersom. Fijn dat het zo geregeld kan worden. Vind een tijd van 10-15 minuten eerlijk gezegd ook net iets teveel. Nu ben ik binnen 10 minuten terug, dat is echt wel mijn grens.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Als mijn dochter slaapt, slaapt ze meestal 1,5 uur. En precies wat je zegt, het is ook kindafhankelijk. Ik weet dat ik dit bij mijn zoontje nooit had gedaan. Die klom wel het bed uit en kon op een gegeven moment het traphekje zelf openmaken. Mijn dochter komt haar bed niet uit en het traphekje? Nee, dat kan ze niet (vanmorgen nog even getest voor de zekerheid hihi).

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

spannend zeg, die eerste keren thuis laten omdat ze groot genoeg zijn en jij een boodschap moet doen. Ookal ben je dan maar heel even weg, toch is het spannend. En thanx voor je compliment. Ik voel me ook geen slechte moeder hoor. Niemand is een slechte moeder, iedere moeder doet wat zij het beste vindt voor haar kind. En daar is niet altijd iedereen het mee eens. Hoeft ook niet.

Anoniem
7 jaar geleden

Soms breekt nood wetten, toch? Mijn schoonmoeder is in het ziekenhuis 40 minuten verderop bevallen, terwijl de oudste thuis sliep. Pas later haar zus ingeschakeld om het kind op te vangen. Inmiddels ben ik bij nummer drie beland. En heb ik een nieuwe truc: draagdoek! !! Hij gaat overal mee naar toe en slaapt geweldig in de doek. Het is lekker knus en dit kunnen we jaren volhouden, nu nog op mijn buik, straks op mijn rug. Ik vind het dus jouw keuze wat je doet. En hopen dat je dochter voorlopig nog haar bed niet uit komt. .. mijn 2 jarige heeft die kunst van haar zus 3,5 afgekeken. ..

Nonma
7 jaar geleden

Niks mis mee! 10 minuten is toch niks? Als je nou uitgebreid boodschappen zou gaan doen, maar ze slaapt, ligt in een ledikantje, er kan vrij weinig gebeuren... en je andere kindje moet toch naar school... Ik begrijp het volkomen!

Anoniem
7 jaar geleden

Hoi hoi, ik zou het persoonlijk nooit doen. Ik ga niet zeggen dat je een slechte moeder bent want iedereen heeft zijn eigen ideeën en visies over opvoeden, maar ik ben het er persoonlijk niet mee eens dat je zo'n kleintje alleen laat. Er zijn veel te veel dingen die fout kunnen gaan. En dat het nog niet gebeurd is wilt niet zeggen dat het niet gaat gebeuren. Er kan iets met de kleine zijn en je bent er niet. Of je krijgt zelf n ongeluk ze gaan echt niet eerst jouw zakken nakijken als er wat met je gebeurd. Als ik ergens heen moet leg ik mijn peuter in de slaapstand van de kinderwagen en mijn baby in de reiswieg en ga lopen, het duurt misschien langer dan met de fiets maar kleintjes vallen vaak ook van het geschommel in slaap. Mocht dat echt niet lukken misschien dat de buurvrouw even dat kwartiertje bij je kleine meid wilt zitten of waar je op z'n minst een babyfoon achter kan laten. Ik ben misschien overbezorgd maar liever een beetje overbezorgd dan dat mijn kleintjes iets overkomt.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Hier weet de buurvrouw dus wel dat ik dan heel even weg ben. In geval van nood kan ze zo naar binnen (heeft een sleutel), Dus dat scheelt wel hoor. Bezorgdheid hoort bij het moederschap. Al denk ik dat mijn kindje sneller iets overkomt als ze buiten is (onder auto komen, hard vallen, etc) dan wanneer ze nu rustig in haar bedje ligt.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Thanx voor je lieve reactie. Nee, boodschappen doen doe ik echt. Dat is veel te ver en duurt te lang. Dit is echt nog geen 10 minuten. Als ik onder de carport de auto stofzuig ben ik 3 meter bij de kamer van mijn dochter vandaan. Maar door de herrie hoor ik haar echt niet hoor.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Ooooh heerlijk die draagdoek. Geniet ervan. Lekker kroelen met je kindje. Zolang dochterlief haar bed niet uitkomt, durf ik het zo wel aan. Maar zodra ze zelf haar bed uitkomt, nee dan doe ik het niet meer. Dan vind ik mezelf wel een slechte moeder ;-).

Anoniem
7 jaar geleden

Deed ik ook, op t laatste moment vertrekken om de andere kleine van school te halen en heel rap weer terug. Even kijken en ja hoor, madame ligt nog steeds heerlijk te slapen. In het begin nam ik de babyfoon nog wel eens mee, maar dat bereik was net te ver. Nu vlat ze heel soms nog op de bank in slaap en wakker maken heb ik ook geprobeerd, brullende peuter tot gevolg. Nee, ik denk dat rustig laten slapen en zsm weer terug rust geeft voor jezelf en zeker ook voor de kleine. Slaap is gewoon heel belangrijk voor die kleintjes.

Anoniem
7 jaar geleden

Ik blijf het een eng idee vinden, maar ik snap het wel. Sterker nog, ik doe het zelf ook incidenteel als mijn jongste dochter nog slaapt als ik de oudste van de peuterspeelzaal moet halen. Nou grenst het schooltje vrijwel direct aan onze achtertuin, en neem ik de babyfoon mee (bereik is prima bij de psz :P) en stuur ik mn vriend een berichtje als ik wegga, en wanneer ik terug ben. Ik denk wel dat als mijn oudste straks naar school gaat (hoofdgebouw is 300 meter verder) ik het ook zou doen mocht het zo uitkomen. Wel iemand laten weten dat ik even weg ben / briefje in mijn zak. Voor een boodschapje zou ik het dan weer niet doen, ik zou het alleen doen als het niet anders kan (bv: als het gevolg van geen / later slaapje een driftige peuter is) en als het niet te lang duurt (lekker relatief :P).

Anoniem
7 jaar geleden

Zoals het is neergezet word er ook wel een beetje een discussie uitgelokt. Mensen vinden snel dat ze andere moeten en kunnen ver/be oordelen Goed doen voor alle andere kan je toch nooit. Andere mening is niet meer dan een andere mening dus volg je eigen gevoel erin

Anoniem
7 jaar geleden

Ow dat had ik gemist. Fijn dat je zo op je buren kunt rekenen. Waar ik voorheen woonde is een aantal keren ingebroken door de gekke buurvrouw, die letterlijk de raarste streken uithaalde in ons huis. Misschien dat dat er ook voor zorgt dat ik n stuk angstiger ben mijn kleintjes alleen te laten. Maar zoals ik al zei iedere moeder heeft zijn eigen visie en ook al kijk ik er anders tegen aan dat betekent niet dat een van ons een slechte moeder is.

Anoniem
7 jaar geleden

Ik denk ook dat elke situatie en elk kind (sowieso) anders is, dus dat kan ook invloed hebben op de keuze die je maakt. Ik zei ook altijd "neeee dat snap ik echt niet", "dan slaapt je kind maar een keertje niet of korter", maar daar ben ik redelijk op terug gekomen :P. Een peuter die een slaapje overslaat, oeiiii.... ;)

Liset2012
7 jaar geleden

Ik zou het zelf niet doen, maar zie er geen grote ramp in. Je kent je kind zelf het beste en als het echt gevaarlijk zou zijn, dan zou je het niet doen. Maar ook ik zet de otto buiten als de kleine in bed ligt en slaapt.. Ook dan kan er van alles gebeuren..

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Dat ben ik helemaal met je eens. Ik vind ook dat MamaPlaats de stelling ietwat ongelukkig heeft neergezet. Ik heb 'alleen maar' mijn verhaal opgeschreven, wetende dat het gevoelig onderwerp is. Ik heb nooit de bedoeling gehad om er een discussie over uit te lokken of beoordeelt over te worden. Zeker als ik merk dat veel mensen het verhaal niet hebben gelezen. Beetje jammer. En nee, goed doe je het nooit.

Mama van Drie Boefjes
7 jaar geleden

Precies hoe ik er over denk en hoe het hier ook gebeurt :-).

mamadalton
7 jaar geleden

Ik zou dat echt niet kunnen. Ik zeg niet dat je een slechte moeder bent. Maar ik zelf ben daar gewoon veel te angstig voor en haal dus ook die scenario's in mijn hoofd. Toen mijn jongste nog baby was moest ik dan lopen.. Een half uur lopen wat ik nu op de fiets binnen 10 minuten kan doen. Het heeft mij heel wat tijd gekost maar werd er wel geruster op. Wel fijn dat de buurvrouw er wel van weet voor het geval dat. Alleen ik zou het niet doen.

Anoniem
7 jaar geleden

Juist het gaat niet alleen om t kind. Jij op de fiets als mama en je word aangereden. En dat hoeft niet je eigen fout te zijn maar er zijn genoeg slechte chauffeurs. Dat is de reden waarom ik het nooit zou doen. Wat een ander doet laat ik aan die ander over.