Terug
Blog header image

All I want for Christmas is no Christmas

Sinterklaas-fan in hart en nieren, kerst-hater eerste klas. Mijn kijk op kerst anno 2015.

Onlangs schreef ik een persoonlijk blog over mijn passie voor Sinterklaas en hoe dat zo tot stand is gekomen. Een paar opmerkingen van vriendinnen zette mij aan het denken. Ik verafschuw kerst en alles eromheen. Maar waarom? 2 dagen per jaar, hoe erg is dat dan?

Ik ben vaak een persoon van uitersten, het is zwart of wit. Ik heb een hekel aan grijs. Ja, ook aan de kleur. Of nou ja kleur... Ik hou wel van wit. En dan met name sneeuw. Heel veel sneeuw. Ik ben dol op sneeuw en alles wat daarbij hoort. Sommige mensen zijn van mening dat kerst en sneeuw een uitstekende combinatie is. Ik denk er anders over. Ik hoop altijd wel dat er met kerst sneeuw ligt want dat zou dan een hoop goedmaken. 

Ik zit nu nog zo volop in de voorbereidingen voor Pakjesavond dat ik het haast zonde vind om over kerst te schrijven. Maar je weet dat het eraan komt, want in de supermarkt liggen naast de pepernoten de kerstkransjes en bij Action hebben ze complete gangpaden omgetoverd tot kerststallen. Standaard begint Skyradio op 1 december met "All I want for Christmas is you" en ook de Intratuin doet nu al mee met sfeerverpesting. 

Als je nu een tijdschrift koopt dan staat deze weer bol met perfecte kerstplaatjes. Kekke gezinnetjes in matchende rendiertruien en recepten waar je minstens 4 dagen voor in de keuken moet staan. 4 pagina's verder zit de hele familie, inclusief oom Herman die bij aankomst al dronken is, aan de perfect gedekte tafel. Eenmalig mag het Wedgewood-servies op tafel en vader heeft in zijn vrije weekend het zilver gepoetst. De gerechten zien er stuk voor stuk uit alsof ze door een meesterchef zijn gemaakt en de kaarsen branden lieflijk. Ze zullen er zijn die op deze manier kerst vieren of willen vieren, maar dat is aan mij niet besteed.

Het ge-emmer begint vaak al op 6 december. Sint het land uit dus dan moet er perse direct onmiddellijk een kerstboom komen. Bij voorkeur is er op 3e kerstdag van het vorig jaar geshopt bij Intratuin omdat alle kerstartikelen dan zijn afgeprijsd. Behalve de lichtjes voor in de boom. Die worden netjes opgeborgen in de originele doos. Elk jaar weer in de veronderstelling dat je ze er zo uithaalt zoals je ze erin hebt gestopt. Zodra je de verpakking opent weet je al dat het een illusie is. Elk jaar trap je er weer in, want wederom zitten de lichtjes in de knoop. En geen idee hoe het kan, maar het engelenhaar is ook in die doos beland dus met gevaar voor eigen leven begin je met het ontwarren van de lichtjes. Hoe voorzichtig je ook bent geweest er zijn altijd wel 2 of 3 ballen gesneuveld en is het engeltje onthoofd. In no-time is het hele huis getransformeerd in een kopie van de kerstafdeling van Intratuin. 

Als dan het hele huis licht geeft moeten alle leden van het gezin, inclusief de hond, ook worden gestoken in iets 'kersterigs'. Bij voorkeur iets met glitters of heel tuttig. Dubbel pech als je een baby bent. Dan hoop je als baby zijnde dat je gewoon heerlijk je zachte boxpakje aan mag. Maar nee... Oma heeft nog net geen rendierentrui gebreid, maar je wordt wel in een overhemd met stropdas of strik gewurmd. Als je een jongetje bent dan. Als meisje hoop je dan op zijn minst op een mooi roze jurkje. Maar het zal wel iets zijn met zilver en glitters. En moeder hoort in gedachten alweer de 'oohh's en aahh's bij de aanblik van haar kroost.

Met een beetje pech ben je daadwerkelijk 2 dagen zoet met gezellig doen. Natuurlijk kan je het treffen en zijn alle (schoon)families leuk en hartelijk. Maar gemiddeld is er altijd wel minimaal 1 haat/liefde-verhouding. Dan zit je daar van 10.00 uur tot 22.00 met je kiezen op elkaar geklemd geforceerd te glimlachen. Onvermijdelijk wordt er met de hele familie gewandeld na de lunch, mits het droog is natuurlijk. En op 2e kerstdag is het filerijden naar de meubelboulevard. 's Avonds wordt het gourmetstel uit het stof getrokken en heb je daarna spijt dat je zoveel hebt gegeten. 

Nee, ik geloof niet dat ik zo'n enorme fan ben van kerst. Zet mij maar 2 dagen in een tokkiepak op de bank. Rondje afhaalchinees of stamppot boerenkool en ik ben heel gelukkig. Gewoon lekker met mijn gezin boomloos 'kerst vieren'.

Anoniem
7 jaar geleden

Kerst.... tja. .. Het leuke vind ik er aan dat er wat gezelligheid komt in die lange donker dagen. Maar helaas is mijn band met mijn moeder niet goed wat er voor zorgt dat ik niet bij mijn familie ben dit jaar met kerst. Ik ben een van de vele met en haat/lied verhouding zoals je beschrijft in je blog. En ergens.... heb je gelijk met alles wat je schrijft. Het zijn dagen van overleven.

Anoniem
7 jaar geleden

Hahaha, hoe herkenbaar

Anoniem
7 jaar geleden

Oke, mijn reactie was dus veel langer als alleen; heel herkenbaar. Nog maar een keer proberen... Mijn man is kok, dus zo ie zo nooit thuis met kerst. Zelfs een ontbijt met het gezin zit er niet. En dan die zooi in huis en een boom die overal zijn naalden achterlaat, zelfs tot aan zolder ?!?

Anoniem
7 jaar geleden

En weer breekt hij mijn reactie af. Dan maar in 3en Mijn schoonouders zijn aan het overwinteren dus zo ie zo 1 dag alleen met de kids. Dan op 2e kerstdag hijsen wij ons in onze beste, maar meest oncomfortabele kerstkleding en gaan we naar mijn ouders. De kids krijgen het altijd voor elkaar om binnen een uur alle kleding die niet lekker zit, als een spoor door de kamer te slingeren. Helaas zit ik eraan vast tot een uur of 11 (of later, ligt eraan hoe laat manlief klaar is en ons komt halen) Ben blij dat ik niet de enige ben, met een hekel aan kerst, maar we behoren wel tot de minderheid. Heb er nu al zin in ;-)

mamavanquentin
7 jaar geleden

Sterk geschreven :-) Herkenning alom.

Anoniem
7 jaar geleden

Kan niet anders zeggen dan eens! Kerst, 2 dagen opgepropt, volgepropt, gemaakt zitten doen

Anoniem
7 jaar geleden

Och kerst.....ik vind het heerlijk! Kerstavond naar de kerk. 1e kerstdag werken en na het werk en 2e kerstdag heerlijk bij mijn moeder vertroeteld worden haha.

Anoniem
7 jaar geleden

Maar je hoeft kerst toch niet volgens 'de boekjes' te vieren? Genoeg niet breekbare dingen om in de boom te hangen, engelenhaar is al helemaal overbodig, kunstkerstbomen kan je ook met lampjes kopen die erin blijven. Familie hoef je niet op te zoeken of uit te nodigen, desnoods vier je het alleen met gezin, twee heerlijke dagen vrij met zn allen (tenzij je dat niet wilt, maar dan kun je kerst daar moeilijk de schuld van geven ;)). En waarom zou je in godsnaam naar de meubelboulevard gaan als je daar een hekel aan hebt? Kerst gaat er toch om dat je het viert zoals jij dat wilt met de mensen met wie je het liefst bent? Ik had vorig jaar ook een jaartje geen zin in mensen en ben dus gewoon thuis gebleven met gezin. Vond de familie misschien niet zo leuk maar wij vonden het heerlijk.

TessK
7 jaar geleden

Je moet ook zeker genieten van Kerst :-)

TessK
7 jaar geleden

Geweldig toch? Lekker doen als je het leuk vind.

TessK
7 jaar geleden

Wat mij betreft hoeft het niet perse kerst te zijn voor wat gezelligheid. Maar ik snap wat je bedoeld. Het zou een feest moeten zijn van saamhorigheid. En ik lees je verdriet om de band met je moeder. Dat maken het dan donkere dagen. Knuffel voor jou.

TessK
7 jaar geleden

Gelukkig, een medestander ;-)

TessK
7 jaar geleden

Ik zie het helemaal voor me, hahahaha! Ach, iedereen moet doen (of laten) wat hij/zij wil met kerst. Ik doe niet mee aan de poppenkast.

TessK
7 jaar geleden

Oh, maar ik doe ook zeker wat ik wil met kerst. Helaas wel een verplicht bezoek aan familie, maar ook dat gaat gepaard met boerenkool of erwtensoep. Kerst is gewoon niet mijn ding. Hou niet van een kerstboom of al het gedoe erom heen. Mijn blog was ook meer met een knipoog naar hoe ik het zie ;-)

TessK
7 jaar geleden

Dank! :-)

TessK
7 jaar geleden

Amen! ;-)

TessK
7 jaar geleden

Wat heerlijk dat je er zoveel zin in hebt! Ik ben echt oprecht blij voor je. Gelukkig ieder zijn ding :-)

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Zo train en beweeg ik thuis!

Geen oppas is niet langer een excuus


Tot een paar jaar geleden gebruikte ik regelmatig het excuus 'ik heb geen oppas en kan niet van huis om te sporten'. Maar ondertussen weet ik beter! Ik hoef niet van huis om te sporten of bewegen. Ik heb alleen een dosis discipline nodig en een beetje verbeeldingskracht. Niet te lang nadenken, maar 'bust a move!'

Die quote zag ik laats voorbij komen bij iemand op Instagram. Beweeg gewoon, het klinkt zo simpel, maar hoe doe je dat dan? Ik zal met je delen hoe ik dat doe. En geloof me, dit lukt me heus niet iedere dag. Soms zijn er dagen dat ik mezelf hier ook aan moet herinneren. Maar daarom schrijf ik het graag op, dan kan ik op zo'n dag mezelf hier opnieuw aan herinneren ;-)

Zo wordt 'bust a move' kinderspel

Geen oppas, geen excuus! Sport samen met je kind(eren). Stoeien, acrobatiek. Leg een paar matjes neer in je woonkamer en je hebt een hemelse playground. Lekker muziekje op en gaan met die banaan! Ik stoei regelmatig met mijn zoon, ondertussen zo'n 18 kilogram schoon aan de haak. En genoeg extra ballast voor een squat of plank.

YouTube

Vind je het lastig om zelf iets te verzinnen? YouTube is een walhalla, maar er is zoveel te vinden dat kiezen lastig is. Er staan namelijk veel work-outs op die je lichaam niet ten goede komen en gebaseerd zijn op onrealistische trends en onjuiste beweringen. Ik deel hier een aantal van mijn favoriete kanalen met leuke en verantwoorde work-outs. Gratis en voor niets, dus wat houd je nog tegen? Bust a move!


Mijn favoriete work-out kanalen

Caroline Girvan - start eens met de Beginner Epic Series. Haar accent is misschien even wennen, maar het voordeel is dat ze tijdens de work-out niet praat, maar laat zien wat er van je verwacht wordt. Veel aandacht voor techniek, goede uitvoering en leuke muziek heeft ze eronder gemonteerd. Nog een voordeel je kunt work-outs vinden van 10 tot 60 minuten. Met of zonder attributen (denk aan elastieken, gewichten etc.) Ik ben benieuwd of je het net zo verslavend vind als ik. 


Yoga with Adrienne - eerlijk is eerlijk ik moest erg wennen aan haar uitleg in het begin. Ook deze dame spreekt Engels namelijk. Het duurde even voor ik door had dat ze met pelvis het bekken bedoelde haha. Maar haar video’s zitten super goed in elkaar. Ze praat soms veel, maar legt je wel steengoed uit hoe je de yoga moves kunt uitvoeren op je eigen tempo. En ook hier heb je de keuze uit hele korte of langere sessies, dus makkelijk in te passen in je dag. Want zeg nou zelf 10 minuten eerder opstaan is niet zo’n enorme opgave toch? 


Zappsport - Zin om te bewegen en je kind(eren) ook? Zappsport heeft een hele playlist vol met speelse work-outs die je thuis kunt doen. De work-outs worden gepresenteerd door Nathan Rutjes en Steven Brunswijk. Zij sporten samen met hun kinderen. Plezier gegarandeerd.


Nog niet helemaal overtuigd? Dit zijn de voordelen van trainen en bewegen!


- Je versterkt je spieren en botten Een sterk lichaam geeft je zelfvertrouwen

- Je bent in het moment bezig Hoe actiever je dag, hoe beter je slaapt in de nacht 

- Trainen zorgt voor nieuwe verbindingen in je brein 

- Door regelmatig te bewegen verminder je de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, botontkalking en depressie 

- Regelmatig bewegen/trainen vermindert stress


Vind je het lastig om meer beweging in je dag te krijgen? Ik help je graag! Volg me hier of op Instagram of kijk op mijn website www.katinkaschippers.nl