• Mama
  • Relatie
  • ouders
  • pasgeboren
  • ongehuwd

50% van de pasgeboren baby’s heeft (on)getrouwde ouders

We zien allemaal om ons heen, dat veel mensen niet meer leven naar de standaard “huisje-boompje-beesje” beeld. We zijn meer individualistisch in vergelijking met vroeger en zien in dat het niet verkeerd hoeft te zijn, om van de standaard af te wijken. In tegendeel, dat kan ook veel voordelen bieden. Veranderingen hebben meestal positieve en negatieve kanten. Een belangrijke verandering in ons samenleving is de gezinssamenstelling. Enkele voorbeelden daarvan zijn: kleinere gezinnen, samengestelde gezinnen, gezinnen met homoseksuele ouders, 1 ouder gezinnen en daar horen ook scheidingen bij.

Volgens het CBS wordt ruim de helft van de pasgeboren baby’s geboren in een gezin met getrouwde ouders. Als je het van de andere kant bekijkt, dan betekend het dus dat tegenwoordig ruim 50% van de baby’s ongetrouwde ouders heeft. Dit is opmerkelijk. Begin jaren ’90 was dit aantal nog minder als 20%.

Hier zijn een aantal oorzaken en verklaringen voor. Steeds meer ouders blijven ongehuwd na het krijgen van het eerst kind. Bij ruim de helft van het eerst geboren kind, wonen de ouders samen. Een ander oorzaak is het aantal tienermoeders. De meeste tienermoeders zijn ongehuwd. Ongeveer 9 op de 10 moeders beneden de 20e leeftijd is ongetrouwd. Daartegenover zijn vrouwen die pas na hun 35e een kind krijgen, ruim de helft ongetrouwd. Per jaar worden er ongeveer 2500 meisjes onder de 20 jaar, moeder. Daarbij zijn er natuurlijk ook moeders, die er bewust voor kiezen om zonder tussenkomst van een man een kind te nemen.

Dit zijn enkele oorzaken en verklaring waarom tegenwoordig 50% van de pasgeboren baby’s, ongehuwde ouders heeft. Dan is het ook interessant om te weten welke gevolgen deze oorzaken hebben op ons samenleving en natuurlijk op onze kinderen. Deze veranderingen kunnen gevolgen (positief en negatief) hebben op o.a. de volgende vlakken:

  • Financieel: huishouden
  • Opvoeding
  • Hoe het kind in de samenleving staat
  • Ontwikkeling van het kind.

Het is natuurlijk heel zwart wit om te zeggen welke gevolgen positief of negatief kunnen opdraaien voor een kind. Elke situatie en elk gezin is anders. Daarbij gaat het om mensen en daar kun je niet altijd statistieke cijfers op plakken. Wel kunnen we een onderscheid maken tussen situaties waarbij belangrijke partijen een positieve inbreng hebben en situaties waar dat niet aanwezig is. De ouders zijn hierin de belangrijke partijen. Als ouders uit elkaar gaan, maar goede communicatie met elkaar en de kinderen onderhouden, dan is er eerder sprake van een positieve inbreng. Maar er is sprake van een heel ander situatie wanneer een kind wordt opgegroeid in een 1 ouder gezin, waarbij de andere ouder weinig van zich laat horen en ook nog een negatieve inbreng heeft.

We hebben de keus om te kiezen voor een positieve of een negatieve inbreng.

 

9 jaar geleden

Beste Laurien,in de eerste pltaas: (dubbel) gefeliciteerd met je zwangerschap!Bekkeninstabiliteit is een complex verhaal, en zeker bij een tweeling dragen vraagt het eigenlijk om een persoonlijk consult. Maar een paar dingen kan ik wel zeggen:- Een baby die je los op je arm tilt, vormt een zwaardere belasting dan een baby in een draagdoek ook voor je bekken.- Het is belangrijk altijd symmetrisch te belasten. Een ByKay of andere tricot wikkeldoek is in principe goed. Wat ik wel vaak zie bij ouders, is dat ze de ByKay niet strak genoeg knopen. Gewicht dat van je af hangt is zwaar, en gewicht dat laag hangt (onder je navel) is ook zwaar. Dat geeft natuurlijk een extra belasting als je al klachten hebt.- Het laatste stuk stof van je tricot wikkeldoek kun je gebruiken als een bekkenband; veel moeders vinden dat lekkerder zitten dan een gewone bekkenband.- Een jonge of kleine tweeling kun je samen aan de voorkant dragen in je Bykay. Je zult zelf moeten ervaren hoe dat is met jouw bekken.- Veel moeders van een tweeling vinden het fijn 1 baby aan de achterkant te dragen en eentje aan de voorkant. Dit zou met je bekken wel eens een prettige oplossing kunnen zijn. Maar nogmaals: dat moet je eigenlijk voelen om het te weten.- Voor de baby aan de voorkant kun je dan prima je ByKay gebruiken, voor je baby aan de achterkant kun je denken aan een geweven wikkeldoek of een draagzakje. Een draagzak is natuurlijk sneller, en tijd is kostbaar als je een tweeling hebt!Veel plezier en succes met je zwangerschap, en als je meer vragen hebt kun je altijd contact opnemen of langskomen voor een consult.groetjes,Rachel