Terug
Blog header image

35 weken zwanger + 3 koters

Nou manlief heeft een andere baan, deze mama intussen (morgen) 35 weken zwanger.. en het wordt zwaarder en zwaarder met 3 kids om me heen..

Een super grote buik... benen afdrogen en sokken aantrekken is gewoon niet meer te doen... de kleine die nu 10 maand oud is  krijg ik nog net in en uit bed getild, maar voor hoelang?

Ik wilde voor mijzelf heel graag vol blijven houden om de kids zelf naar school te brengen (met de niet electrische bakfiets) tot aan de Kerst vakantie, maar helaas.. maandag toen ik zowel basisschool als peuterspeelzaal moest afzetten kreeg ik toch wel wat buikpijn.. dus doel niet bereikt. De oudste vind het maar niets dat oma hem naar school brengt.. Gelukkig is het na vandaag Kerstvakantie en hoeft mama even 2 weken lang niet moeilijk te doen. Na de Kerstvakantie schiet het al wat meer op, dan ben ik 37 weken..

Manlief werkt in 5 ploegen, op sommige momenten loeizwaar andere momenten ook wel weer fijn.. 2 ochtend, 2 middag en 2 nachtdiensten en dan 4 dagen vrij.. Ik kijk nu steeds meer uit naar die dagen vrij momenten hihi. Wat meer hulp in huis is wel fijn dan.. En eigenlijk is geen enkele dienst perfect van hem whaha.. dus wat dat betreft blij dat elke dienst maar 2 dagen duurt!

Op doordeweekse dagen gaat mijn wekker om half 7.. nog even liggen en snoozen en dan moet ik toch wel opschieten hoor.. mezelf de zoldertrap opslepen (ondanks bekken en rug klachten).. en de oudste 2 aankleden.. Dat is nog niet zo zwaar, want zij kunnen zelf wel even op het bureau klimmen zodat ik niet hoef te bukken of moeilijk hoef te doen met die buik van mij... Maar wel gezellig elke ochtend ruzie over wie er als eerste aangekleed mag worden en oh wee als de ander eerst beneden is... Dat is nog best wel lastig zeg. Goed die 2 zijn aangekleed, dan gaan we weer een trap lager om de jongste uit zn ledikant te halen.. oef dat is zwaar, maar die ligt.. op de commode.. elke keer draaiend tijdens het verschonen dus mag blij zijn als er nog een truitje recht aan zit haha. Dan naar beneden... 7:15 uur.. ontbijt!

Waterkoker aan, sneaky ranja met ijzerdrank voor de oudste in doen en de middelste karnemelk met ranja... Vitamines uitdelen aan iedereen (incl mama) pap fles maken en geven en dan de boterhammen voor de oudste 2 smeren... Kipfilet it is! Wat een verrassing, want dat eten ze elke dag :p Terwijl je eet kan je natuurlijk wel je broers pesten door te schoppen, slaan, aan te raken, voeten op andermans stoel te doen.. en als dat niet meer leuk is draai je je om op je stoel en ga je de bubbeltjes van de muur opeten (structuur muur ;-) )

7:45 uur is het ontbijt op en ruimt mama snel de tafel af.. voorheen was t dan snel bakfiets klaarzetten, buggy op de buggydrager en tassen inpakken, schoenen en jassen aan en gaan... Nu belt oma aan om 8 uur om de oudste weg te brengen.. Het voelt nog steeds raar als ik gewoon thuis blijf en iemand anders mijn kind(eren) wegbrengt.. maar tsja ergens houdt t op en ben natuurlijk blij met de hulp.      

Op ma. en woe ochtend is het lekker rustig, dan gaat de middelste naar psz en de oudste naar de basisschool.. De kleine gaat naar bed van 9:15 uur tot half 11.. Dan moest ik m altijd wakker maken voor zn fruithap om daarna de broer(s) op te halen van school.. nu kan die wat later naar bed omdat ik niet zelf meer weg hoef.

rond 12 uur eten, soms met de oudste er bij en soms niet (want die heeft continue rooster).. Kipfilet is is! (alweer) haha.. de middelste wil soms nog wel eens wat anders, zoals hagelslag.. de oudste mag helaas geen hagelslag hebben ivm zijn dieet. Kleine ook lekker een boterhammetje mee eten.. en na het eten ruim ik de keukentafel af.. kijk naar de grond en zucht eens diep.. nee helaas dat kan ik niet oprapen/vegen e.d. ivm rug/bekken en dikke toeter... dan maar doen of we t niet zien en wachten tot ml terug komt van zn dienst om het op te kunnen ruimen..

Na het eten middelste lekker naar boven naar bed.. en de jongste gaat dan vaak mee. De oudste wil natuurlijk met geen mogelijkheid meer een dutje doen.. ook al heeft die het heel erg nodig nog. Dus afhankelijk van hoe moe hij is mag/moet die van mij even op de bank liggen of spelen.. en als mama t echt niet trekt dan hebben we altijd nog een zooi dvd's zodat mama ook ff kan liggen en rusten... want met 3 kids is er altijd wel iemand wakker waardoor ik natuurlijk niet echt kan rusten..

Mama is  doodmoe (slaapt al weken slecht) en heeft overal pijn.. en als die jongens dan ruzie maken pfff... dan kan het 2 kanten op momenteel.. of ik sla helemaal door en ga helemaal uit mn slof.. (arme kids) of ik doe maar net alsof ik t niet zie en hoor en laat het ze maar even uitvechten.. de oudste is verbaal sterker en de middelste fysiek.. dus die komen er samen best wel uit.. en soms werkt dat beter dan de hele tijd politie agent te spelen... op zulke momenten kan ik echt even gillend gek worden zeker nu met die zwangerschaps hormonen... Maar goed mama lag op de bank te "rusten".. slapen gaat niet echt...

Tussen 2 en 3 uur is de kleine al wakker.. tsja even nog afwachten of die wakker wakker is en er meteen uit wil of dat ik m nog een half uur kan laten liggen tot mn man thuis is en ik die trap niet op hoef.. de middelste komt vanzelf wel van zolder af als die rond 3 uur uitgeslapen is.. 

Oudste komt dan om half 3 ook weer thuis van school als die school heeft gehad en anders is die natuurlijk al beneden aan het spelen. Iedereen voorzien van drinken en wat lekkers. En dan hebben we nog ruim een uur de tijd voordat mama alweer moed/puf moet verzamelen voor het avondeten.. zo geen zin in eten of koken.. die laatste loodjes.. maar goed.. t zal toch (af en toe) moeten gebeuren whaha..

Half 5.. kleine alvast eten geven want die red t nog net niet tot 5 uur... en dan heb k om 5 uur mn handjes weer vrij voor het avondeten van de andere 2 kids, die meestal maar uit een paar happen bestaat, dus we zijn vaak reuze snel weer klaar. Na het eten mogen de kinderen nog even spelen en dan om 18:00 uur is het bedtijd... als we samen thuis zijn doen we het samen.. de 1 doet de kleine, de ander doet de andere 2.. omstebeurt..  Als ik alleen ben neem ik de oudsten mee naar boven om de kleine naar bed te brengen.. daarna tandenpoetsen en pyjama aan.. weer ruzie voor de eerste.. dus de een eerst tanden poetsen en de ander eerst pyjama aan.. om de beurt verhaaltje uit kiezen, nog even instoppen/kletsen en dan.... heerlijk 3 kindjes onder zeil.. maar dan combineert mama momenteel de was doen met naar de zolder lopen, dus mama doet nog even een wasje en gaat dan ook naar beneden om een avondje rustig aan te kunnen doen.. (kijkt weer om zich heen...      zucht waarom hebben de kids niet opgeruimd? waarom ligt er toch zoveel troep? waarom kan ik t zelf niet meer... irriteer irriteer.. om dan vervolgens maar even diep te zuchten en te denken.. straks maar als manlief thuiskomt en het kan opruimen.. over 5-7 weken zal het wel weer wat beter gebeuren.. en tot die tijd moet ik het er maar even mee doen dat het een bende is en dingen niet gedaan worden wanneer ik ze graag klaar wil hebben... 

En dan zijn de kids natuurlijk al moe van voor de sinterklaas.. dus het zijn af en toe best wel pittige dagen... maar kom op.. de laatste loodjes wegen het zwaarst.. heb het al tot hier gered, dus die laatste weken kunnen er ook nog wel bij... zal echt blij zijn als ik mijn lichaam terug heb.. hoewel het dan alsnog lastig is om een balans te vinden tussen kids, huishouden, partner en me-time..

Sara146
6 jaar geleden

Wauw.. Respect ! :O Dan mag ik niet klagen.

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.