{{ message.message }}
{{ button.text }}

Koekeloere; de logeerbeer

Afbeelding blog 'Koekeloere; de logeerbeer'

Zit jouw kindje op het kinderdagverblijf of in groep 1 of 2? Dan heb je het misschien al meegemaakt: je kind komt huppelend uit school met in zijn ene knuistje een onbekend koffertje en in zijn andere hand een allerschattigste beer. Zodra hij je ziet rent hij enthousiast naar jou toe, want het is zover: jullie hebben de komende nachten een logeetje: de logeerbeer genaamd!

Flip de beer

Sinds het kinderprogramma Koekeloere ermee begon, lijkt de logeerbeer een begrip te worden op diverse kinderdagverblijven en scholen. Je kind krijgt een knuffelbeer mee naar huis (over het algemeen 'Flip' genaamd), een koffertje en een schrift of map. In de koffer zit meestal een tandenborstel, een pyjama, een boekje, schone kleertjes en een knuffeltje voor Flip. Eigenlijk alle dingen die je kind zelf ook meeneemt als hij uit logeren gaat. Voor het kind lijkt het zo bijna alsof hij een echt vriendje te logeren krijgt. Geen wonder dat hij zo enthousiast is, want zoiets is wel superspannend natuurlijk!

Wat moeten jullie doen met de logeerbeer?

Natuurlijk is het de bedoeling dat de logeerbeer goed door jouw kindje wordt verzorgd. Hij kan de tandjes van de logeerbeer 'poetsen', het pyjamaatje aantrekken, hem voorlezen en hem onderstoppen in bed. Misschien mag hij zelfs wel lekker bij jouw kindje in bed slapen! Verder mag logeerbeer overal mee naar toe. Naar oma, naar de bibliotheek, naar het bos of naar de supermarkt. Als ouders maak je enkele leuke foto`s van je kind samen met logeerbeer en vervolgens schrijf je een bijbehorend verslag in het schriftje of de map, net zoals in het programma Koekeloere.

Het doel van de logeerbeer

Natuurlijk vindt je kindje zo`n lief logeetje hartstikke leuk, maar wat is het doel nou eigenlijk van die logeerbeer? Ten eerste leert je kindje om 'iemand' te verzorgen, maar dat is niet het belangrijkste doel van dit project. Het belangrijkste doel is namelijk om de ontluikende geletterdheid bij kinderen op deze leeftijd (ergens tussen de 3 en de 6 jaar) te bevorderen. Na de logeerpartij neemt je kind de logeerbeer en zijn koffertje met spullen weer mee naar school. In de klas mag je kindje het schriftje met de foto`s aan zijn klasgenootjes laten zien. In de kring mag het kind vertellen wat hij precies samen met de logeerbeer heeft gedaan. Ook kinderen die normaal gesproken erg op de achtergrond zijn, vinden het vaak leuk om over hun logeetje te praten. Zo leert hij gemakkelijker gebeurtenissen om te zetten in woorden. Wanneer dit nog niet helemaal lukt, kan de leerkracht hem altijd helpen door het verslag voor te lezen. Net zoals in het programma Koekeloere met Flip de Beer.

Heb jij al kennis gemaakt met de logeerbeer? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je