Snap

Na de echo kreeg ik te horen :´ U heeft PCOS´.

Terugblik deel één

Terugblik deel 1

Ik neem jullie mee terug naar 2020.  Al een lange tijd gestopt met de pil. Want we weten het zeker, we zijn er klaar voor.  Een droom die uitkomt als wij een gezin mogen zijn. Mini-Nanette of Nielsjes om ons heen te zien rennen. Prachtig lijkt ons dat...

December 2020. Na ruim een jaar gestopt te zijn met de pil, weinig menstruatie´s gehad en niet zwanger te zijn was het tijd om aan de bel te trekken. Ik heb de huisarts gebeld en verteld dat we al een tijdje bezig zijn om zwanger te raken. Toch best wel een stap om dat zo hardop uit te spreken aan iemand. En dan ook iemand die je eigenlijk helemaal niet kent.  Een afspraak werd gemaakt voor die week erop. Eenmaal bij de huisarts was er eigenlijk al snel de conclusie dat ik doorgestuurd moest worden naar het ziekenhuis , poli gynaecologie. 

Voordat ik iets van het ziekenhuis hoorde duurde best wel even, je bent dan één van de zovele helaas..  

Tot ik een brief thuis gestuurd kreeg met een bel-afspraak. Dit stond 2 weken later gepland.  Als snel zei de gynaecoloog dat ik voor onderzoek naar het ziekenhuis mocht komen. Ook hier ging weer tijd overheen. 

In het ziekenhuis kreeg ik vrijwel meteen een inwendige echo. De gynaecoloog zag al vrij snel wat er aan de hand was. Ik mocht me aankleden en naar de spreekkamer komen, daar zou ik uitleg krijgen over wat hij had gezien op de echo.  :´ U heeft PCOS´. zei hij vrijwel direct.  Pcos.. dat heb ik gisteravond nog opgezocht en dat is niet goed dacht ik meteen.. 

De gynaecoloog legde uit dat op de echo te zien was dat ik heel veel eitjes aanmaak maar dat ze elkaar belemmeren. Ook wel PCOS genoemd dus.  Korte uitleg :´PCOS is de afkorting voor het Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Dit verklaarde ook mijn lange cyclus. Nouja cyclus er was geen pijl op te trekken. Dan na 50 dagen een menstruatie, dan na 30 dagen weer is maar ook pas na 73 dagen pas een menstruatie..  Geen cyclus te noemen dus.

Vrijwel direct werd er een plan opgesteld. Ik kreeg Primolut voorgeschreven. Dit is een kuur waarna je gaat menstrueren. Ook mijn vriend moest door de molen, hij mocht ook ´zijn verzameling´ in gaan leveren voor onderzoek. 

Terug naar het plan voor mij ,wanneer de menstruatie dan begon mocht ik Clomid gaan innemen.  Voor de mensen die bekend zijn met PCOS weten precies wat deze medicatie doet. Maar voor de lezers die er (gelukkig) geen weet van hebben :Clomid, Dit is geen hormoon, maar lijkt wel op het eigen hormoon oestrogeen. Clomifeen stimuleert de (hersen)hormonen die zorgen voor het groeien van de eiblaasjes en het optreden van de eisprong. Ook een soort kuurtje dus eigenlijk die er voor zorgt dat je een eisprong krijgt waardoor je dus vruchtbaar bent, mits het aanslaat. 

Nu dat ik dit aan het bloggen ben bedenk ik me dat precies in deze periode ( januari t/m Maart) we twee jaar geleden (alweer) hiermee bezig waren.. 

Maar goed.. Hierin stond het geluk aan onze zeiden, want tijdens elke echo die ik kreeg na het innemen van de clomid om te kijken of m´n eitjes er goed op reageerde zagen we dat er twee eitjes aan het groeien waren.  Zo goed aan het groeien dat de gynaecoloog begin Maart bij de laatste echo zei:´ ze gaan over één a twee dagen springen, dus nouja maak het gezellig en doe jullie ding´. 

Nou ik kan je vertellen, dat is heel apart als iemand dat zo tegen je zegt. Met andere je woorden, joh het is tijd om boven op elkaar te kruipen en er voor te gaan.. haha

En of dat we dat goed gedaan hadden, want op 18 maart 2021 zei mijn onderbuik gevoel dat ik moest gaan testen.

Met ongeloof en verbijstering keek ik naar de test..  

TWEE STREPEN!! 

Die middag meteen een clearblue test gehaald. Ook deze gaf aan 2-3 weken ZWANGER!

Trending op Mamaplaats: Geen klachten en toch baarmoederhalskanker..