Blog header image

Inseminatie (IUI)

De overstap naar medische voortplanting

Hey vertrouwde wachtzaal, hier ben ik weer!

Deze keer op gesprek bij de infertiliteitsarts. Ik vind het best spannend allemaal en heb geen idee van wat ze me gaan vertellen.

Mijn naam wordt afgeroepen, het is aan ons. Ik zeg "ons", omdat mijn partner er deze keer bij moest zijn. Ik ben best tevreden hoe het gesprek is verlopen, ze leek al onder de indruk dat we eigenlijk al meer dan een jaar actief onderzoeken hadden laten doen best al wat voorbereidend werk hadden gedaan en nog steeds na twee jaar er vrij positief instonden. Ondanks het feit dat ik voor mezelf aangaf dat als er dit jaar niets veranderd, ik het even voor bekeken hield. Niet omdat ik opgeef, wel om tot rust te komen. Dit begreep ze. 

Standaard wordt er bij IUI (of inseminaties) maximum 6 pogingen ondernomen. Na het bekijken van onze resultaten zei ze: "In jullie geval gaan we 3 inseminaties doen, gezien het traject dat jullie al hebben doorlopen en de consequentie die jullie hebben behouden om jullie kinderwens waar te maken. Als het na die pogingen niet lukt stappen we over op IVF.".

Hetgeen ik voornamelijk hoorde was: "er komt eindelijk schot in de zaak, na al het ploeteren en constant beschikbaar zijn, krijg ik er eindelijk iets voor terug".

Weliswaar vraagt het proces IUI nog meer flexibiliteit dan met clomid. Bij mijn inname clomid diende ik op specifieke momenten bloed te laten trekken, echografieën laten nemen. Ik zie mijn gynaecoloog gemiddeld 3x per maand het afgelopen halfjaar, zelfs jaar op uitzondering van de covid-19 periode.

Nu gaat er net iets meer bij komen kijken. Wat nog heel spannend wordt in de combinatie met mijn werk.IUI of intra-uteriene-inseminatie

Heel kort samengevat is dat sperma (van de partner) dat wordt geselecteerd, de meest kwaliteitsvolle worden geselecteerd. 

Deze worden dan rechtstreeks ingespoten in de baarmoederholte, dat in de plaats van het proces dat 24 tot 36 uur duurt, nog maar 2 minuten duurt omdat het enkel nog de verplaatsing moet doen naar de eileider waar het eitje zich bevindt. 


PRAKTISCH GEZIEN

Het is héél belangrijk om je cyclus op te volgen en eigenlijk komt het er een beetje op neer dat alles moet wijken op dat moment.

Dag 1 van de cyclus moet je bellen naar het secretariaat om een afspraak voor ochtendraadpleging vast te leggen, deze wordt ingepland op dag 12.

Op dag 2 of 3 is het bloedafname, even een medische check-up (benen in de lucht!).

Op dag 12 is ochtendraadpleging: een echografie, bloedafname. Indien de follikel voldoende gerijpt is, wordt de inseminatie afgesproken. Je krijgt dan een potje, aanvraagdocument voor een spermastaal mee en een voorschrift voor de pregnyl-injectie (anno 2023 is dit niet langer pregnyl, maar Ovitrelle).

Dat potje spermastaal moet de dag van de inseminatie binnengebracht worden tussen 8 en 9 uur,

Op dag 12 bel je op een later tijdsstip voor de resultaten van je bloedafname die beslissend is of je één of twee dagen later de inseminatie krijgt in het ziekenhuis. Indien nodig moet je die avond nog een pregnyl spuit zetten om de kansen te optimaliseren. 

Is deze nog niet gerijpt of de follikelgrootte nog niet ideaal genoeg? Wordt je gevraagd om een nieuwe afspraak te maken voor een echografie tot deze wel groot genoeg is, vaak is dit twee dagen later.

Veertien dagen na de inseminatie wordt een zwangerschapstest gedaan via bloedafname.

Zwangerschapstest negatief: maak weer op dag 1 van de cyclus een afspraak voor inseminatie. Is de zwangerschapstest positief: tweede bloedtest een week later en afspraak voor eerste echografie.


Na 3- 4 pogingen wordt de behandeling geëvalueerd.

In mijn geval zijn we na 4 effectieve inseminaties gestopt (verspreid over een tijdsbestek van 6 maanden).


Er komt dus best wat bij kijken, bij zo'n kinderwens die niet vanzelf gaat. 


Het meest prominent aanwezige aan het verhaal vind ik nog het formulier dat we meekregen met de titel "de geïnformeerde toestemming voor medische begeleide voortplanting". Wat mij persoonlijk wel wat rillingen bezorgde en wat onwel maakt.


Maak nu je account aan op Mamaplaats & maak 3x kans op een DEPLAY Tablet t.w.v. €180! 🎁


2 dagen geleden

Want 14 dagen na terugplaatsing hoefde ik in ieder geval bloed te prikken. Om te kijken of ik zwanger was of niet

2 dagen geleden

Ik begrijp de reactie niet zo goed, er staat geschreven dat er een bloedafname wordt gedaan 14 dagen na de inseminatie om te zien of je zwanger bent of niet 🤷🏼‍♀️

2 dagen geleden

En het klopt niet helemaal wat je zegt

2 dagen geleden

Bij mij in 2019 heette het gewoon nog pregnyl

2 dagen geleden

In 2021 ook nog, nu 2023 voor tweede kinderwens zijn ze van pregnyl afgestapt. Het noemt nu anders.

5 dagen geleden

Wat een informatie blog, ik duim voor jullie❤️