Snap
  • Kinderwens
  • zwangerworden
  • hormoonbehandeling
  • zwangerwordenluktniet

Hormoonbehandelingen bij verminderde vruchtbaarheid

Hormoonbehandelingen zijn soms noodzakelijk. Zwanger worden gaat helaas niet altijd vanzelf en dan zijn er wat hulpmiddelen nodig om de kans te vergroten.

Hormoonbehandelingen zijn soms noodzakelijk. Zwanger worden gaat helaas niet altijd vanzelf en dan zijn er wat hulpmiddelen nodig om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Er zijn een aantal hormoonbehandelingen die je via je huisarts of gynaecoloog voorgeschreven kunt krijgen. Hieronder volgen een aantal vormen van hormoonbehandelingen. Uiteraard is dit een beknopte uitleg en wellicht betreft het hormoon wat je gaat gebruiken een andere merknaam. maar daarin kan je arts je het beste in informeren.

Hormoonbehandeling met Hypothalamushormonen

Een hormoonbehandeling met Hypothalamushormonen wordt gebruikt bij IVF (In Vitro Fertilisatie). Ze remmen de aanmaak van mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen. Doordat de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progestageen minder worden aangemaakt, is er meer controle over de eisprong. Het hypothalamushormoon wordt in combinatie met andere middelen volgens een vast schema door vrouwen toegepast.

Hormoonbehandelingen met FSH-preparaten

FHS-preparaten bevatten FSH, het follikelstimulerend hormoon. FSH is een lichaamseigen hormoon dat wordt aangemaakt door een orgaan in de hersenen (de hypofyse).

Als de verminderde vruchtbaarheid komt doordat geen eicellen rijpen, kan de arts met FSH-preparaten de rijping van de eicellen stimuleren. Na de eisprong moet je dan geslachtsgemeenschap hebben of brengt de arts de zaadcellen in de baarmoeder (inseminatie).

Bij een IVF-behandeling vindt een bevruchting buiten het lichaam plaats. Er zijn voor een IVF-behandeling meerdere eicellen nodig. Daarom wordt de eirijping gestimuleerd met FSH-prepraten. Na de eisprong haalt de arts de rijpe eicellen uit de eierstokken om ze vervolgens buiten het lichaam te laten bevruchten. Bij mannen stimuleren FSH-preparaten de aanmaak van zaadcellen.  Het wordt meestal gebruikt in combinatie met humaan choriongonadotrofine (HCG).

Hormoonbehandelingen met Lutropine

Lutropine heet ook luteïniserend hormoon en wordt afgekort als LH. Het is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door een orgaan in de hersenen (de hypofyse). Lutropine wordt door vrouwen meestal gebruikt in combinatie follitropine. Deze combinatie bevordert de rijping van de eicel. De eicel is dan geschikt om door een zaadcel te worden bevrucht.

Hormoonbehandelingen met Humaan choriongonadotrofine (HCG) en choriogonadotropine alfa

Humaan choriongonadotrofine (HCG) is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Choriogonadotropine alfa is hetzelfde als HCG. Alleen wordt HCG gehaald uit de urine van zwangere vrouwen. Choriogonadotropine alfa wordt synthetisch gemaakt. Voor een zwangerschap is een gerijpte eicel nodig. Als de eicel voldoende is ontwikkeld, komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong.

Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong. Ook stimuleert het de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen aan te maken. Dit leidt tot afgifte van hormonen die voor de eirijping en eisprong zorgen. Bovendien zorgt het dat de baarmoederwand gereed is voor het begin van een zwangerschap.

Hormoonbehandelingen met Dydrogesteron

Een mogelijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid is een verminderde aanmaak van het hormoon progesteron na de eisprong. Progesteron zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich goed kan innestelen in de baarmoederwand. Dydrogesteron stimuleert de aanmaak van progesteron in het lichaam, zodat het innestelen wordt bevorderd.

Hormoonbehandelingen met Progesteron

Progesteron wordt gebruikt bij IVF-behandelingen. Bij een IVF-behandeling (in vitro-fertilisatie) vindt een bevruchting buiten het lichaam plaats. Hiervoor worden rijpe eicellen uit het lichaam gehaald om ze vervolgens te laten bevruchten. Daarna wordt een bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst. De baarmoeder moet goed voorbereid zijn om de bevruchte eicellen te ontvangen. Vaak schrijft de arts progesteron-capsules voor die je in de vagina aanbrengt.

Progesteron verandert het baarmoederslijmvlies zodat een eicel zich er goed in kan nestelen.

Clomifeen

Clomifeen kan de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk nabootsen en gedeeltelijk tegenwerken. Het stimuleert hierdoor de afgifte van hormonen die bij de vrouw voor de eirijping en eisprong zorgen.

Hormoonbehandelingen met Ethinylestradiol

Ethinylestradiol heeft dezelfde werking als het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol. Estradiol wordt voornamelijk in de eierstokken gemaakt. Bij vrouwen met ongewilde kinderloosheid wordt soms clomifeen gebruikt om de eisprong te stimuleren. Een van de bijwerkingen van clomifeen is dat het de toestand van het slijmvlies van de baarmoedermond verandert. Hierdoor kunnen zaadcellen de baarmoedermond niet kunnen passeren. Ethinylestradiol maakt het slijmvlies van de baarmoedermond beter toegankelijk voor zaadcellen. Het wordt daarom weleens gebruikt na een behandeling met clomifeen.

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP.

Tot slot

Het is en blijft heel erg vervelend als het maar niet lukt om zwanger te worden, terwijl het lijkt of iedereen in je omgeving zwanger wordt en bevalt van een wolk van een baby. Je kunt er soms moedeloos van worden als je weer het zoveelste geboortekaartje in je brievenbus vindt,  je weer met een cadeautje en een gemaakte glimlach kirrend boven de box hangt want 'oh wat is hij/zij toch een schatje'.

Vertel  in je naaste omgeving hoe graag jij en je partner een kindje willen, maar dat het bij jullie niet zo wil vlotten. Misschien tref je net wel die vriendin die precies hetzelfde heeft en ook elke keer zo gemaakt blij moet zijn. Jonge ouders begrijpen dan bovendien veel beter dat je even geen zin hebt om hun wolkje vast te houden en hoe gevoelig het allemaal voor jou ligt.

Heb jij ervaring met hormoonbehandelingen en hoe ging dat? Reageer ook!

9 jaar geleden

ik ben inmiddels een half jaar de trotse moeder van een prachtige zoon, maar voor ik mijn zoon in mijn armen mocht sluiten hebben we een traject van onderzoeken en hormoonbehandelingen moeten afleggen. In mei 2013 werd er PCOS bij mij geconstateerd en werd er duidelijk dat zwanger raken niet vanzelfsprekend was. een enorme teleurstelling! Een periode van hormonen brak aan. En (gelukkig) was dat een relatief korte periode van ruim een half jaar. We begonnen met Clomid (eerst 50 mg, toen 100 mg en vervolgens 150 mg) dit sloeg niet aan. vervolgens moest ik Puregon gaan spuiten. Dit sloeg gelukkig wel aan. Na 2 rondes Puregon raakte ik zwanger. Achteraf heeft het veel meer met me gedaan dan ik toendertijd dacht (en ik heb in die tijd wat afgehuild! iedereen om ons heen raakte zwanger.......behalve ik) Ik ben er inmiddels achter dat hormonen ERG rare dingen zijn. Niet alleen emotioneel is het een achtbaan ook je relatie wordt flink op de proef gesteld. Want laten we wel wezen, op commando vrijen/seks hebben (geef het een naam) is niet heel bevordelijk voor je relatie in combinatie met al die hormonen (sorry schat, je kan nog niet weg want we moeten eerst.....)