Snap
  • Kind
  • tips
  • concentratie
  • Corona
  • Thuisschool
  • Jufmama

Zo wordt thuisschool een stuk makkelijker!

7 tips voor een fijne dag thuisschool, voor zowel jou áls jouw kind!

Ik ga hier heel eerlijk over zijn. Vorige week zat ik met mijn handen in mijn haar. Wat moest ik nou? Ik zat er doorheen, kon mijn ogen amper open houden. Ik wilde slapen, de hele dag slapen. Ik ben vrijdag in huilen uitgebarsten, ik was op.

Thuisschool was een drama. Lin luistert niet, heeft een slechte concentratie en neemt letterlijk NIKS van mij aan. Daarnaast weet ik niet hoe ik bepaalde dingen uit moet leggen. Ik weet echt wel wat 28 + 3 is, maar hoe leg je dit uit? Is mijn manier wel de manier zoals school deze uitlegt?

Mijn schoonzus is juf op dezelfde basisschool als Lin. Zij zag hoeveel moeite ik had met thuisschool en bood aan om een dagje te ruilen. Ik paste op haar kinderen en zij maakte samen met Lin haar schoolwerk.

Toen ik haar afgelopen maandag ophaalde, had Lin alles goed én snel gemaakt. Waar wij thuis een uur over één opdracht deden, had “Juf/tante Steffie” deze binnen 10 minuten met haar gemaakt. Ik kreeg wat tips mee, want mijn schoonzus kan helaas niet elke dag schoolwerk maken met Lin. Dus deze tips deel ik met liefde. Hopelijk scheelt het bij andere ook strijd!

TIP 1 – Uitleg verkorten

Deze manier werkt alleen als de juf of meester de avond van te voren al het werk voor de volgende dag plaatst. Als dit het geval is, bekijk de instructiefilmpjes dan alvast! Het is fijn als de kindjes juf/meester weer even zien via een filmpje, maar de uitleg kan soms wat langer duren omdat het voor hun ook zoeken is met zo’n screen recorder.

Zorg dat je goed voorbereid bent en leg zelf de opdrachten uit. Als een uitlegfilmpje 20 minuten duurt, is jouw kind de concentratie al kwijt voordat hij/zij aan de opdrachten begint!

TIP 2 – Eerste opdracht voordoen, daarna samen en daarna zelf

Leg dus zelf de opdracht uit. Doe dit door de eerste opgave/opdracht voor te doen. De opdracht daarna maak je samen; het kind vertelt wat jij moet opschrijven. Daarna gaat jouw kind het zelf maken. Probeer bij rekenen te visualiseren als een kind er niet uit komt. Teken het desnoods samen uit!

TIP 3 – Niet alles hoeft af!

Dit klinkt misschien gek, want als juf/meester zegt dat bladzijde 69 én 70 gemaakt moeten worden, waarom zou je dan stoppen op de helft van bladzijde 70? Bij Lin merk ik dus echt dat haar concentratie weg zakt na 10 minuten. Als zij dan heeft laten zien dat zij een aantal opdrachten heeft kunnen maken, is het beter om te stoppen. Aan een dood paard kun je niet trekken, dus het is alleen maar een deuk in haar zelfvertrouwen als opdracht 3 goed ging, maar opdracht 4 niet lukt vanwege concentratie. Ze heeft laten zien dat ze het kan, dus als het niet af is maakt dat écht niet uit! Het belangrijkste is dat ze de stof beheert.

TIP 4 – Pauze’s

Zakt de concentratie nou weg vóórdat jouw kind heeft laten zien dat hij/zij de opdracht onder de knie heeft? Las dan even een pauze in. Dit hoeft echt geen pauze van een kwartier te zijn. Maar 5 minuten maken al een wereld van verschil!

Laat jouw kind bijvoorbeeld dansen op een van de onderstaande liedjes en doe gezellig mee! Of doe vinger oefeningen (met de duim de wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink aan tikken).

https://www.youtube.com/watch?v=RHuASIIp-3U

https://www.youtube.com/watch?v=eegbvlDM5r8

TIP 5 – Werkplek

Deze is helaas niet voor iedereen haalbaar. Maar de plek waar een kind het huiswerk maakt kan veel verschil maken. De woonkamer is bij ons de beste oplossing, maar hier zit helaas haar zusje ook wat voor veel afleiding zorgt. Mijn vriendin heeft aangeboden dat ik een keer bij haar huiswerk kan komen maken, dus hier ga ik zeker gebruik van maken!

Lin is niet gewend om thuis aan haar school te zitten. Thuis is voor spelen, niet voor school. Dus als je de mogelijkheid hebt, probeer dan om ergens anders te gaan zitten. Een compleet andere omgeving. Dus bij een familielid of vriend/vriendin.

TIP 6 – Contact met meester/juf

Iedere dag is er een vragenuurtje via zoom. Tussen 11:30 en 12:00 kan Lin vragen stellen aan haar meester/juf als ze ergens niet uit komt. Ik vond dit “tijdverspilling” omdat ik graag alles zo snel mogelijk af wilde hebben met haar. Maar afgelopen maandag had haar meester gevraagd of iedereen even online kon komen. Hier leefde Lin zó ontzettend van op!

Ze had geen vragen, maar kon wel even haar knuffels laten zien. Dit kleine contactmomentje was zo ontzettend belangrijk. Ik ga er vanuit dat de meeste scholen deze mogelijkheid bieden. Ik wilde juf/meester niet lastig vallen, omdat ik weet dat ze het druk genoeg hebben. Maar dit half uurtje gaf Lin genoeg energie én concentratie om de rest van haar schoolwerk te maken.

TIP 7 – Klassieke muziek

Oké deze heb ik zelf bedacht, maar ik werk zelf dus écht top op klassieke muziek. Mijn concentratie is vaak ook niet de allerbeste, zeker niet als ik iets moet doen wat ik eigenlijk helemaal niet leuk vind. Als ik blogs schrijf (ja nu ook) luister ik vaak naar klassieke piano muziek.

Via Spotify: “Piano Classics”

Via Youtube: Rosseau | https://www.youtube.com/watch?v=WJ3-F02-F_Y

Ik hoop van harte dat de scholen de 25ste weer open mogen. Want dit is voor zowel ouder áls kind geen fijne situatie. Maar tot die tijd, hoop ik dat ik iemand (al is het maar één ouder/kind) heb kunnen helpen door deze tips te delen!

Stay strong lieve mama, je doet het geweldig!

Liefs,

Janneke Molenaar

3 jaar geleden

Nog een leuke tip wat hier goed werkt is smorgens even een rondje buiten lopen voor je gaat beginnen. Frisse neus betekent hier meer concentratie dan in wanneer ze vanuit hun ontbijt in pyjama’s aan het werk gaan. Normaal lopen ze fietsen ze ect ook even naar school. Dat naar buiten gaan helpt enorm.

3 jaar geleden

Ik moet zeggen dat t hier redelijk goed gaat... maar echt wel een paar tips van je gelezen waar ik wat mee ga doen!