Snap

Zó help je je kind bij het leren fietsen

En leren ze omgaan met risico’s

Vanaf het moment dat je kleintje geboren is, voel je een onvoorwaardelijke drang om hem of haar te beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Het is alsof er een extra radar in je hoofd is ingeschakeld - hallo moederinstinct!

Maar laten we eerlijk zijn: alle risico’s vermijden is onmogelijk. Daarom is het belangrijk om je kind te leren omgaan met risico’s. Door als ouder de juiste tools te geven, leer je je kind om zelfstandig de wereld te ontdekken. Wat is een betere manier dan te beginnen met een loopfiets? 

Jong geleerd, oud gedaan!

Wist je dat kinderen die op jonge leeftijd al oefenen met een loopfiets, sneller zelfstandig kunnen fietsen? Vanaf de leeftijd van één jaar kan een kind al beginnen met oefenen op een loopfiets met drie of vier wieltjes en vanaf twee jaar is het mogelijk om over te stappen op een loopfiets met twee wielen. 

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Een loopfiets leert kinderen spelenderwijs om balans te zoeken en evenwicht te bewaren tijdens het bewegen, maar ook om snelheid en afstand in te schatten. Dat gaat ongetwijfeld gepaard met vallen, opstaan en een schram of bult. Maar als het dan lukt, bouwt je kind vertrouwen en vaardigheden op voor het échte fietsen. 

Snap

Klaar voor de grote stap?

Rond de leeftijd van vier of vijf jaar kun je beginnen met het leren fietsen op een echte fiets. Dat brengt weer veel nieuwe dingen met zich mee, zoals remmen en het leren van de verkeersregels.

Dat is best spannend voor het kind, maar ook zeker voor jou als ouder. Begin daarom met oefenen op een rustige en veilige locatie, en zorg ervoor dat je kind een helm draagt. Geef duidelijke instructies, wees geduldig en vol vertrouwen. Jouw kind kan dit!

Regelmatig blijven fietsen is de key!

Heeft je kindje het fietsen goed onder de knie? Zorg er dan voor dat hij of zij regelmatig blijft fietsen. Het is verleidelijk om je kind in de bakfiets of achterop de fiets te zetten, want dat is nou eenmaal sneller en gemakkelijker. Toch is het verstandig om dit niet te vaak te doen. Juist door regelmatig te blijven fietsen, leert je kind steeds beter omgaan met risico's.

Kortom: laat je kind zelf oefenen, maar ondersteun als dat nodig is. Door je kind te leren omgaan met risico's en de nodige vaardigheden bij te brengen, vergroot je het zelfvertrouwen. Zelfstandig fietsen is een hele mijlpaal en een leuke ervaring. Zeg nou zelf: het is toch super stoer (en bevrijdend) om op een eigen fiets op ontdekkingstocht te gaan in de buurt?

Wil je meer tips over hoe je jouw kind zelf leert fietsen? Neem dan een kijkje op kinderveiligheid.nl.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VeiligheidNL.

1 week geleden

XSterktex