Snap

Zo help je je kind aansluiting vinden bij kinderen

Je kind zoekt weinig aansluiting bij andere kinderen en speelt vaak alleen. Met deze 7 tips help jij je kind om succesvol contact te maken.

Je kind zoekt weinig aansluiting bij andere kinderen en speelt vaak alleen. Het kan zijn dat je kind verlegen is en niet met andere kinderen durft te spelen. Maar het kan ook zijn dat je kind meer introvert is en niet met andere kinderen wilt spelen. Bijvoorbeeld omdat de omgeving voor hem te druk is en al die indrukken hem moe maken, waardoor hij alleen wilt zijn om energie op te doen.

Als je kind met andere kinderen wilt spelen, maar niet de eerste stap zet om contact met andere kinderen te maken, kun je hem dit wel leren.

Hoe help je je kind om aansluiting te vinden bij andere kinderen? 

  • Ontspan en accepteer dat je kind meer tijd nodig heeft dan andere kinderen om zich op zijn gemak te voelen en contact te maken.
  • Eis niet van je kind dat hij aansluiting vindt. Dit levert je kind stress op en het werkt averechts. Het duurt alleen maar langer voordat je kind contact maakt.
  • Ga met je kind naar het park, het strand of een andere sociale plek waar kinderen spelen en neem speelgoed mee. Ga samen in de buurt van andere kinderen zitten. Houd in de gaten of andere kinderen misschien iets van jullie speelgoed kunnen gebruiken: een bal of een schepje en een emmertje. Of misschien zelfs je kind. Bijvoorbeeld om een springtouw te draaien of om een voetbalteam compleet te maken. Stimuleer je kind om contact met de andere kinderen te maken. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind: “Denk jij ook dat die kindjes daar wel een schepje en emmertje kunnen gebruiken om hun zandkasteel stevig te maken?”
  • Laat je kind pas met andere kinderen meedoen als hun spel afgelopen is. De kans is dan veel groter dat je kind mee mag doen.
  • Laat je kind delen wat anderen leuk of lekker vinden.
  • Als je kind het fijn vindt, help hem dan gerust bij het vinden van aansluiting. Zodra je kind contact heeft gemaakt, kan je zelf steeds verder een stapje achteruit doen. Blijf wel altijd in het zicht van je kind. Dit geeft hem een fijn en veilig gevoel.
  • Blijf je kind aanmoedigen als het een keertje niet lukt. Het kan namelijk ook zo zijn dat andere kinderen aan jouw kind moeten wennen. 

Door Linda Ketting van Quiet Kids. Linda is auteur van het speciaal uitgegeven e-boek ‘In 5 stappen het zelfvertrouwen van je kind vergroten.’ Ga naar www.quietkids.nl voor het aanvragen van je eigen gratis exemplaar.

7 jaar geleden

Dankjewel voor je compliment :-).

7 jaar geleden

Goed dat je hier over schrijft. Vooralsnog lijkt het er bij ons zoonjte op dat hij juist graag contact maakt. Maar dit zijn zeker handige dingen om rekening mee te houden!