Snap

Wat is toch een blauw?

Een week lang hebben we ons achter de oren gekrabt: wat is nu toch een blauw?

Onze kleine dreumes leert praten. Als je haar elke dag ziet zijn de meeste woorden wel te ontcijferen. Zo hebben we: eulen (kleuren), uitie (buiten) aba (glijbaan) ommel (schommel) en uile (luier). Maar sommige woorden zijn een uitdaging om te ontcijferen. 

Een aantal weken geleden was daar ineens het woord "blauw". Ze wees naar een verhuisdoos waar inderdaad blauwe tekeningen opstonden. Maar dit kon ze onmogelijk bedoelen. Allereerst reageerden we met: "ja, dat is blauw". Om te testen of ze het begrip kleur begreep, lieten we haar andere kleuren benoemen. Maar natuurlijk bedoelde ze niet dat het blauw was. 

Maar wat was het dan wel? Soms kwam ze met een krijtje aanlopen dat ook blauw was, maar een roze krijtje was volgens haar ook blauw. 

Uiteindelijk kwamen we na een week raden wat ze bedoelde op het briljante (ahum) plan om haar het aan te laten wijzen. Pardoes ging ze op haar buik liggen en voelde onder de loveseat. Mijn man ging naast haar liggen en ik hoorde hem zeggen: "oooh, een blauw, ja logisch". Triomfantelijk kwam hij omhoog en zei: "ik weet wat een blauw is". Ik keek hem niet begrijpend aan en wilde bijna zelf op mijn buik gaan liggen toen hij het "blauw" omhoog hield. Of moet ik zeggen "blauwtje"? 

Ik keek naar een houten blokje terwijl Elfa enthousiast blauw, blauw, blauw bleef roepen. Blij dat we haar eindelijk begrepen en dat ze het blauw had gevonden.

Met een beetje gepuzzel kom je er dus wel uit. Ze heeft een grote woordenschat maar we oefenen nog even op de correcte uitspraak. 

Want als je het hebt over een vif (vis), taart (paard) of ogel (vogel) is het voor de buitenwereld misschien iets lastiger te begrijpen dan voor papa en mama. 

(foto is een persoonlijk woordenboekje van Elfa. Ik schrijf daar haar woordjes in, met uitspraak en betekenis. Leuk voor later)

8 jaar geleden

Huis was bij ons een woord met meerdere betekenissen. Het kwam van slakkenhuis en betekende slak, spiraal, ronddraaien en alles wat daar verband mee houdt. Soms duurt het even voor je de logica doorhebt maar hij is er wel!

8 jaar geleden

Hihi, ik moet ineens denken aan mijn zoon die voor zijn tweede verjaardag aan oma een totokken vroeg. Je kunt je voorstellen dat wij het totaal niet wisten en wij net als jullie maar raden en raden maar nee hoor we konden er niet op komen. Uiteindelijk viel het sinterklaasboek van de Bart Smit in de bus. Vol trots ging hij zitten en vertelde in zijn taaltje wat er allemaal in stond en ja hoor daar was de totokken. Hij vol trots met het boek naar oma om te laten zien wat hij graag voor zijn verjaardag wilde. En ja hoor daar stond hij te pronken op zijn tweede verjaardagsfeestje zijn enige eigen tractor met aanhanger! Wat was ons mannetje blij met zijn totokken. Zelfs nu hij alweer 22 wordt hebben we het nog steeds over de totokken. Ja zelfs zoonlief zelf. Schrijf alle bijzondere uitspraken en woorden maar op want je vergeet sommige dingen heel snel! En oh wat zullen jullie hier later met veel plezier in lezen!

8 jaar geleden

Haha heel herkenbaar. Ook ons zoontje heeft een blauw. ( blokje) Omdat je ermee kunt bouwen. Hij is inmiddels 2,5 en begint langzamerhand meer te praten, maar het levert inderdaad wel hilariteit op. Vooral omdat hij nu overal nee op antwoord.. Behalve als je vraagt of hij een koekje wil....

8 jaar geleden

Hahaha, geweldig, die eerste uitspraken, zeker als je echt niet weet waar ze het over hebben... Mijn oudste hadden we ook een boekje. met woorden als Sato...Vrachtauto, Takni... Trekker, vieso...Vliegtuig.... En toen hij ouder was heeft hij een x gevraagt om, vierkantjeskoekjes... heeft maanden geduurd, had alle vierkanten koekjes in de winkel gekocht, hem meegenomen, geen enkel 4kant of rechthoekig koekje was goed, drama. Tot we bij iemand op visite ware nen die vroeg of wij een koekje wilde. Jong helemaal happy, mama deze mesjou (mevrouw) heeft wel vierkantjeskoekjes... en ik kijk naar de stroopwafel in zijn handje..... Ahhhh, geen 4kant koekje, maar een koekje met vierkantjes erop.... pfff :)