Snap
  • Kind
  • baby
  • kind
  • balans
  • moeder

Waar trek je de lijn tussen wat jij wilt en wat je kind wilt?

“Balans vinden”. Dat is het meest gepaste woord voor waar de veel ouders naar op zoek zijn in de opvoeding. Enerzijds wil je, je kinderen bepaalde normen en waarden meegeven, maar je wilt ook dat je kinderen later hun eigen keuzes kunnen maken. Als je bijvoorbeeld gelovig bent maar je partner niet, neem je, je kind dan altijd mee naar de kerk (of iets anders)? Ook als blijkt dat je dochtertje/zoontje niet altijd mee wil, of misschien helemaal niet?

Er zijn verschillende situaties te noemen waarbij je een keuze zou moeten maken tussen wat jij wilt en wat je constateert dat je kind wilt. Ook al zijn ze zelf nog niet in staat om bewust een keuze te maken, is het belangrijk om je eigen belangen op te wegen tegen de belangen van je kind.

Laatst kwam ik een filmpje tegen, waaruit duidelijk blijkt dat niet alle ouders in staat zijn om die balans te vinden. Het gaat over de zogeheten kids pageants (kinder missverkiezingen) in Amerika, waar peuters en jonge meisjes aan mee mogen doen. De meisjes worden dagenlang getraind tot de dag van de verkiezing aanbreekt. Ze worden extreem opgemaakt en moeten hun optreden heel precies uitvoeren. De moeders schamen zich er niet voor om veel druk te zetten. De competitie is groot. Het gaat zo ver dat er moeders zijn die de wenkbrauw van de meisjes harsen, of nog schokkender…Botox injecteren (!).

Hoe zoek jij het balans?