Snap

Verboden te delen!!!

Ik heb gisteren iets geleerd over delen en dat wil ik jullie niet onthouden. Ik ga dit hier in huis zeker toepassen!

Verboden om te delen ... klinkt vreemd, of niet? Het is dan ik niet helemaal wat ik bedoel, maar het komt wel in de buurt.

Wij ouders willen onze kinderen leren delen, want dat is sociaal en je wilt toch graag dat je kind wat sociale vaardigheden aanleert. Maar wat is nou eigenlijk delen? Is dat iets afgeven zodra een ander het wil? Is dat jouw spullen altijd maar lukraak door een ander laten gebruiken? Nee, maar wat dan wel?

Neem het volgende voorbeeld: Pietje speelt in de speeltuin met zijn emmer en een schep. Marietje wil ook scheppen en vraagt aan Pietje om de schep. Pietje zegt dat Marietje straks mag en gaat verder met scheppen. Pietjes moeder grijpt in en zegt dat Pietje nog 3 minuten mag en daarna mag Marietje. Klinkt redelijk, toch? Maar vertaal dit nu eens even naar de volwassen wereld. Piet belt met zijn mobieltje en Marie zegt dat zij ook moet bellen. Piet zegt dat Marie mag bellen wanneer hij klaar is, maar ik grijp in en zeg dat hij nog maar 3 minuten mag bellen en dan de telefoon moet afgeven aan Marie. Hmm, dan wordt het toch een vreemd verhaal.

Door Pietje te dwingen te delen voor hij klaar is met zijn beurt, maak je het principe van delen vervelend voor hem. En dat terwijl Pietje best bereid was om te delen, maar dan pas wanneer hij klaar was met zijn beurt. Zo ook de volwassen Piet, die best bereid was om Marie te laten bellen, maar wel pas wanneer hij zijn eigen telefoontje afgehandeld had. En is dat niet wat we aan het doen zijn, wanneer we kinderen opvoeden? Ze voorbereiden op een leven als volwassene? Dus als wij, als volwassenen, onze "beurt" met iets willen afmaken, waarom zouden we kinderen dat dan niet gunnen?

En natuurlijk, als je dit gaat toepassen, zullen er kinderen bij zijn die (om te kijken of je het wel echt meent dat ze hun speelgoed pas hoeven af te geven wanneer ze er helemaal klaar mee zijn) dan ineens wel heel lang aan de beurt zijn, maar wanneer ze ontdekken dat ze echt hun beurt mogen afmaken en het dan pas hoeven te delen, dan kan delen ineens leuk worden! De kinderen kunnen nu zien hoe blij anderen worden door het speelgoed waar zij nu mee mogen spelen, zonder dat de boosheid, van het verplicht iets te vroeg af te moeten geven, hen daarbij in de weg zit. Delen kan nu leuk worden!

En het kind dat moet wachten? Tja, best vervelend, maar leren wachten is ook een goede leerschool voor later en frustraties (van het lange wachten) verdragen is een talent dat sommige volwassenen nog steeds missen. Het wachtende kind kan hiermee leren, dat geduld beloond wordt.

*Een deel van deze informatie komt uit een Amerikaans artikel dat ik gister las, maar ik kan de bron niet weer vinden.

9 jaar geleden

Helemaal met je eens!