Snap

Tips bij koorts...

Ja hoor... Hele week bij de dokter gezeten met mijn oudste, en nu het hele weekend weer bij de huisartsenpost gezeten met mijn dochter. Diagnose? Hoge koorts, maar geen aanwijsbare reden ervoor. Je hoort nog net niet 'succes ermee, doei!'.

Wat kan je nu doen in dit soort situaties? Ik heb een checklist gemaakt. Ik ben geen dokter! Dit is puur informatie delen die ik persoonlijk heb verzameld.

  • Veel drinken. Als ze slecht drinken, meng dan overal ORS doorheen zodat ze toch nog iets binnen krijgen.
  • Maak ijsjes van karvan cevitam of diksap in de vriezer. Mijn kindjes vinden het heerlijk, de koorts zakt er wat van en ze krijgen toch weer wat vocht binnen.
  • Is je kindje heel erg onrustig? Ze mogen driemaal per etmaal 3 paracetamol zetpilletjes, 120 of 240 mg afhankelijk van het gewicht van je kindje. Het is belangrijk om deze op vaste tijden te geven zodat je kindje niet teveel last heeft. Daarnaast mogen ze, als je kindje echt heel onrustig is, ook nog Nurofen voor kindjes tussendoor hebben. Kijk op de verpakking voor meer informatie over dosering.
  • Temperatuur opmeten? Niks zo onhandig als een huilend kindje met een rectale thermometer opmeten die 3 minuten nodig heeft om de temp. te bepalen. Ik heb zelf ervaring met de Braun oorthermometer (duur en onhandig) en de Kruidvat oorthermometer (goede prijs en werkt echt super).
  • Tips van mijn Antilliaanse schoonmoeder: dunne schijfjes rauwe aardappelen onder de voeten in de sokken om de koorts weg te trekken uit het lijf, en rattenkruid onder het matrasje van je kindje leggen. Ja ja ;)
  • Laat je kindje lekker bij je liggen. Doe alleen het hoognodige in het huishouden en maak echt tijd voor ze. Zo vaak gebeurt het meestal niet dat ze nog zo lekker bij je kruipen toch!
  • Wanneer trek je weer aan de bel bij je huisarts? Als je kindje gekke uitslag of vlekjes krijgt, het moeite heeft om de kin op de borst te trekken en als de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt.

Dit zijn de tips, veel succes als je net als ik twee zieke kindjes in huis hebt en natuurlijk veel beterschap!

8 jaar geleden

Bedankt voor de handige checklist!! Mijn dochter heeft nu namelijk ook 'onverklaarbare' hoge koorts. Rectale thermometers zijn echt een drama, altijd als ik met dat ding aan kwam zetten rende ze hard weg. Laatst heb ik een contactloze thermometer aangeschaft (bij http://www.hulpwinkel.nl/), dit is echt ideaal!

10 jaar geleden

Sette: bij ons wil de huisarts of de huisartsenpost altijd weten hoe hoog de koorts was, dus vandaar dat ik vaak temperatuur als ze koorts hebben. Hier moet het kindje meteen voor onderzoek komen als de temperatuur boven de 41,7 komt bijvoorbeeld, daar zat mijn zoon vlak onder afgelopen week. Ik voel wel aan of ze koorts hebben, maar hoe hoog precies? Nee dat kan ik zelf niet bepalen. Gek he! Hoe ze dan ineens zo'n hoge koorts kunnen hebben? Bedankt voor de lieve woorden! Nasuusje: ik zag toevallig gisteren dat hij in de aanbieding is ;) succes!

10 jaar geleden

Dankjewel voor de tips. Wat vervelend als ze ziek zijn en niets voor ze kunt doen...:( Beterschap aan die kant.

10 jaar geleden

Mijn zoon had vaak hoge koorts, zomaar opeens en een dag later was hij weer helemaal oke. Zijn hele eerste jaar. Wat er nou was weten we nog steeds niet... Veel slapen, in bed met een boekje of met een kleedje op de bank voor de TV en veel knuffelen, verder niet echt bruikbare tips.... Voordeel is wel dat ik nauwelijks nog gebruik maak van een thermometer. Ik zie en voel zo wel als ze koorts hebben, dus waarom nog meten?