Terug
Blog header image

Stoooom, stomme mama!

Sinds gisteren ben ik gebombardeerd tot stomme mama. Niet omdat ik niet lief ben maar omdat ik soms wat onhandig kan zijn.

Een aantal weken geleden las ik dat als een kind zinnetjes van twee woorden kan maken de taalontwikkeling in een stroomversnelling komt. Ik kon me er toen niets bij voorstellen.

De taalontwikkeling ging wel gestaag maar hoe kon het ineens heel hard gaan? Mijn peuter die echt kan praten? Er kwamen toen nog één woorden zinnen uit en soms twee. Maar van echt praten kon je niet spreken. 

Maar sindsdien is ze begonnen met zinnen maken en het begint nu echt ergens op te lijken. Ik heb het idee dat ze zelfs gedurende één dag nieuwe woorden leert en gelijk toepast. Je kan haar kennis bijna zien groeien. 

Ze begrijpt ineens dat als papa of mama weg is dat ze dan aan het werk zijn. Als we tanden gaan poetsen moeten we haar "borstel pakken" en dan wordt er geroepen "borstel ben je?". 

Een tijd terug heeft mijn man haar iets geleerd. Als er iets valt of er gebeurd iets onhandigs dan doet ze haar hand voor haar mond en zegt "ooh stom!". Heel schattig en grappig maar ze kan het sinds gisteren ook als bijvoeglijk naamwoord gebruiken en dat vind ik minder grappig. Ik was al een paar dagen bezig om het woordje stom eruit te krijgen. Ik vind het niet leuk als ze ons stom noemt en ook niet als ze zichzelf zo noemt. 

Vanochtend maakte ik haar brood en gaf haar alvast een kwart van haar boterham in haar hand. Het bordje mag ze vanuit de keuken altijd zelf naar de tafel brengen, maar nu kreeg ze alleen een stukje brood. Ze keek me aan en zei: "mama bord!" "stomme mama". Ze dacht dat ik haar per ongeluk haar brood gaf in plaats van haar bord, dat ik de volgorde vergat. En dat zou inderdaad een beetje dom zijn, maar ik vind het heel naar klinken. Ik kan haar keer op keer uitleggen dat ik niet stom ben en dat ze zelf niet stom is, maar probeer een nieuw verworven vaardigheid maar weer eens terug te draaien. Ik ben de komende tijd dus af en toe een "stomme mama" ben ik bang, totdat ze het woordje "lief" leert. Dan ben ik vast een hele lieve mama. 

Anoniem
6 jaar geleden

Haha, wacht maar dat ze het woordje 'stom' wél in de goede context gaat gebruiken...! Over een of twee jaar.... Als je dan een keer iets doet wat zij niet wil, of andersom en je corrigeert haar, maar ze is het er niet mee eens. Dan kàn er opeens 'stomme mama' uitfloepen....! ;-)

Joycies
6 jaar geleden

haha, ik zie haar al helemaal staan. Hopelijk wordt het snel lieve mama

Lindsy83
6 jaar geleden

het blijft apart dat dingen zo makkelijk te leren zijn en zo moeilijk weer af te leren :) Hier zeg ik altijd oeps of oh oh als er iets fout gaat, maar ja ze kent nu het woordje stom al he :)

JufFeline
6 jaar geleden

Haha heerlijk. Ik zeg altijd Ooh ooh en nu zegt Nino dat ook steeds en doet daarbij zijn handjes bij zijn mond. Het ziet er echt hilarisch uit. Ben ik nu even blij dat ik niet het woordje stom gebruik ;)

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Ja, ik denk dat ik het daarom ook zo vervelend vind klinken. Omdat ik denk aan de toekomst als ze het echt meent haha

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Gelukkig krijg ik heel veel kusjes en knuffels, dat maakt een hoop goed ;-)

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Dat was het inderdaad eerst: "oh oh", daarna werd het "ah neee" en nu is het dus "stom". Ik vind het fascinerend hoor, die taalontwikkeling.

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Haha schattig is dat ja. Elfa lacht nu ook weleens met haar hand voor haar mond als ze iets heel grappig vind. Maar het is ook een beetje acteren, dan overdrijft ze lekker. Een echt clowntje.

anoniem2017
6 jaar geleden

Hier vloekt papa nogal weleens als iets niet lukt of als hij het over iemand heeft die hem afsneed op de snelweg ofzo. Dus daar zeur ik regelmatig over aangezien ze voor die dingen grote oren hebben. Dus ipv sukkel zegt papa al een paar jaar kameel. Slaat nergens op maar oke. Paar jaar terug sint en piet op visite gehad dochter was toen 3 en die had het daar over, nu is ze 5 en als hij dan kameel zegt zegt ze, "papa je bent zelf een kameel, dat heeft sinterklaas gezegt" hou jezelf dan maar in de plooi. Nou vroeg mijn zoontje (7) laatst mama wat betekend dat woord .... Ehhh het begint met een k en dan een u en dan een t. Hij mag het niet zeggen van mij. Dus ik uitgelegd dat dat een stout woord is voor meisjesplasser... Dus met oudjaarsavond, staat papa achter en ik weet niet wat er gebeurde maar hij riep dus het k woord, komt er van voor uit de kamer geroepen, hey papa zei jij nou net een ander woord voor meisjesplasser..... De visite had het niet meer.

rebo1982
6 jaar geleden

Zo leuk die taalontwikkeling! Ik hoop dat lief, leuk en aardig er snel in komen als bijvoeglijk naamwoord. ;)

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Waar hoor ik nou bij?

Na het overlijden van onze dochter worstel ik hiermee

Onlangs had ik een gesprek met een aantal vrouwen aan de lunchtafel. We hadden het over seizoenen. Een vrouw vertelde over dat haar kinderen groot waren en al uit huis en ze met pensioen was gegaan. Een nieuw seizoen. Ineens raakte me dit. Tranen branden in mijn ogen. Ik moest terugdenken aan de tijd dat Rachel overleden was en ik ineens in een ander seizoen kwam. Met dat ze overleden was, was ook het seizoen over van moeder zijn van een baby. Ik was moeder geworden en ik had een baby gekregen, ik ben moeder, maar er is geen kindje meer om voor te zorgen. Een seizoen van diepe rouw kwam, een seizoen van niet weten hoe verder te gaan. Het verlangen en het gevoel dat ik ook wilde praten over mijn baby met andere mensen, maar het was soms best lastig om daar gewoon over te kunnen praten. Soms moest ik voor mezelf ook over een drempel stappen, want op het moment dat je vertelt dat je kindje overleden is, wordt het toch wel wat ingewikkelder, terwijl ik ook de blijdschap in mijn hart had, omdat ik moeder geworden was van een heel mooi meisje. Die vreugde wilde ik ook delen, dus dat deed ik dan ook regelmatig.

Vriendinnen om me heen waren ook net weer moeder geworden, maar de vreugde van onze baby's samen kon ik niet delen. Daarin ben ik nooit gezellig samen op visite geweest en om te kijken hoe groot onze kinderen al weer waren geworden. Ineens deed het weer zeer in mijn hart. Ik begon aan de vrouwen aan de lunchtafel te vertellen hoe dat voor mij was geweest. Dat ineens het seizoen van kersverse mama zijn voorbij is. Ik het seizoen en de seizoenen met Rachel nooit heb kunnen afmaken. Geen eerste verjaardag, geen tweede verjaardag, geen eerste wendag op de peuterspeelzaal, of een eerste dag naar school en noem maar op. Dat is ook rouw. En dat voelde ik die middag ineens, het verdriet over het niet kunnen afmaken van de seizoenen samen met onze dochter. Het verlies van Rachel als baby, is ook het afscheid nemen van een heel leven, niet alleen van mijn baby en het verzorgen van haar, haar mama zijn, maar ook haar nooit kunnen grootbrengen en de seizoenen samen met haar kunnen doorlopen. 

Mijn man en ik zijn al iets ouder en ik keek soms om me heen. Het gevoel van; waar hoor ik nou bij? Heb ik een tijd lang mee geworsteld. Ik ben net voor het eerst moeder geworden, maar doordat onze dochter is overleden, hoor ik voor mijn gevoel niet meer bij die groep van moeders met jonge kinderen of toch wel? Als ik naar mijn leeftijd kijk, hoor ik misschien meer bij een andere groep, maar wil ik dat wel? Maar ook de vraag: 'Wil ik nog wel weer moeder worden?' Ook gezien mijn leeftijd. Maar dat verlangen blijft, naarmate ik ouder word gaat dat verlangen niet weg. Ik zei begin dit jaar tegen God: 'Heer, ik wil elke baby die U voor me heeft, al ben ik 44, 45 of 46 jaar.' Ik heb maar besloten dat ik niet bij een groep hoor. Niet bij de moeders met jonge kindjes of bij de moeders met oudere kinderen of bij de vrouwen van mijn leeftijd zonder kinderen. Ik heb het gevoel dat ik me thuis kan voelen bij elke groep en ik accepteer steeds meer dat dit mijn leven is. Ik wil wandelen in het vertrouwen op God en in de ene periode gaat dat beter als in de andere periode.