Snap

Speelgoed en leeftijd

Kinderen hebben een aangeboren nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen. Alles om hen heen is nieuw en je kind is druk in ontwikkeling. Als ouder kun je je kind stimuleren en helpen bij die ontwikkeling. Spelletjes en speelgoed lenen zich hier uitstekend voor. Kinderen leren namelijk door te ervaren. Speelgoed kan helpen om je kind nieuwe dingen te laten beleven. Daarnaast zorgt speelgoed ervoor dat je kindje nieuwsgierig wordt naar de wereld en hoe deze in elkaar zit en graag dingen wil leren.

Speelgoed prikkelt de fantasie van je kind en stimuleert bepaalde vaardigheden. Daarom is het belangrijk dat het speelgoed aansluit bij de vaardigheden waarvan de baby op dat moment in staat is ze te leren. Veel herhaling is ook een uitstekende manier om nieuwe dingen te leren. Pas het speelgoed dat je je kindje aanbiedt dus aan op zijn of haar leeftijd. Deze eerste speeljaren van je kind zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling. Wat je kind in de eerste jaren leert en hoe hij zich ontwikkelt, dat is namelijk de basis voor latere leeftijd.

Wanneer de basis goed is, volgt de rest van de ontwikkeling vanzelf. Zorg ervoor dat je kindje geen stappen overslaat in het leerproces, door speelgoed voor oudere kinderen te geven. Vaak hoor je ouders zeggen: “Pas 6 maanden oud en speelt nu al met speeltjes voor 1 jaar en ouder”. Deze ouders beseffen alleen niet dat hun kind dan bepaalde vaardigheden niet kan ontwikkelen.

Ontwikkeling

Speelgoed helpt om verschillende aspecten van de ontwikkeling te stimuleren. Die ontwikkeling is in te delen in drie verschillende gebieden: lichamelijke ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en verstandelijke ontwikkeling.

Lichamelijk ontwikkeling: In de eerste levensjaren ontwikkelt het kind razend snel op lichamelijk gebied. Hier zit onderscheidt in grove motoriek en fijne motoriek. De grove motoriek wordt als eerste ontwikkelt en hierbij moet je denken aan lopen of kruipen. De ontwikkeling van de fijne motoriek komt wat later. Dit heeft een kind nodig om kleine bewegingen te kunnen maken, zoals schrijven. Ook de zintuigen zijn druk in ontwikkeling. Baby’s stoppen vaak van alles in hun mond en leren langzaam aan hun oren, ogen en tastzin te gebruiken.

Sociaal-emotionele ontwikkeling: Speelgoed helpt het kind bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door samen met anderen te spelen, leert een kind zich aan de regels te houden en om te gaan met gewoonten. Daarnaast kan speelgoed helpen om gevoelens te uiten en te snappen. Creativiteit, fantasie en expressie worden gestimuleerd. Dit helpt bij het leggen van sociale contacten.

Tot slot wordt de verstandelijke ontwikkeling geprikkeld door middel van speelgoed. Je kind wordt wijzer van speelgoed. Speelgoed met verschillende materialen, vormen, kleuren stimuleren deze ontwikkeling. Ook helpt het om je kindje te laten knutselen, puzzelen of bouwen.

Welk speelgoed is geschikt voor welke leeftijd?

Goed speelgoed sluit aan bij de leeftijd van je kind. TOMY ontwikkelt alle producten voor baby's, peuters en kleuters op basis van fun voor kinderen en het stimuleren van de ontwikkeling. Op de verpakkingen van alle verschillende merken van TOMY staat dan ook altijd een leeftijdsindicatie. Let op deze adviezen als je op zoek bent naar het juiste speelgoed.

Het merk Lamaze deelt haar producten bijvoorbeeld in naar de verschillende ontwikkelingsfases waarin baby’s zich bevinden. Lees meer over het speelgoed van Lamaze. Over het algemeen hebben jonge kinderen de volgende behoeften:

  • 0-6 maanden: Het eerste jaar staat in het teken van kijken, voelen en beleven. Baby’s hebben in deze fase behoefte aan speelgoed waarin ze verschillende kleuren, vormen en materialen kunnen ontdekken. Opvallende kleuren en vormen zijn dus interessant. Een mobiel boven de box, rammelaars en muziekdoosjes zijn erg geschikt voor deze leeftijd. Ook zachte knuffels en bijtringen zijn leuk speelgoed voor baby’s in deze leeftijd.
  • 6-12 maanden: Je baby kan in deze leeftijd dingen vastpakken, maar dit gaat niet altijd even gecontroleerd. Speelgoed moet dus tegen een stootje kunnen. Babydoekjes, boekjes met plaatjes en badspeelgoed zijn leuke voorwerpen om naar te grijpen. Ook blokken om te stapelen of met een bal spelen vinden kinderen in deze leeftijd leuk. Trek- en duwspeelgoed doet het ook goed. Wanneer je kindje gaat leren lopen kunnen karretjes een goede aanvulling zijn.
  • Vanaf 3 jaar: Nu gaat de fantasie meer werken. Kinderen leren in deze leeftijdsfase om zich creatief te uiten. Knutselspullen, puzzeltjes, verkleedspullen stimuleren deze ontwikkeling.
9 jaar geleden

Ik ben op zoek naar een leidsel om net te doen of je aan het paardrijden bent