Snap
  • Kind

Schoolkeuze

Het gaat nog zo'n 3 jaar duren voordat mijn dochtertje naar school toe zal gaan maar toch ben ik er al mee bezig.

Wij wonen in een dorp met 2 scholen. De ene is een Christelijke basis school en de andere is het openbare Dalton onderwijs. Van huis uit ben ik een atheist. Mijn ouders en mijn voorouders zijn/waren geen gelovige mensen. Ik ben zelf dan ook naar een openbare basisschool geweest. Naast onze openbare school stond de Christelijke school dus ik had op beide scholen vriendjes en vriendinnetjes. Toen het eenmaal tijd was om naar de middelbare school te gaan bleek dat de kinderen op de Christelijke school naar hoger onderwijs konden dan de kinderen op mijn school. Uit mijn klas gingen de meeste naar de LTS, sommige naar de LEAO en een enkeling naar de MAVO. De 6e klassers van de Christelijk school gingen stuk voor stuk naar de MAVO en een aantal naar de HAVO. Met andere woorden, op de Christelijke school uit mijn tijd werd beter les gegeven...

Ik ben zelf na de basis school naar de Christelijke LEAO gegaan en dit was geen succes. We moesten elke ochtend verplicht bidden en omdat ik dat van huis uit niet heb meegekregen weigerde ik elke ochtend mee te doen in het gebed. Ik deed niets, was netjes stil maar vouwde niet mijn handen en dergelijke.  Ochtend na ochtend stond ik met een briefje bij de directeur en uiteindelijk werd ik naar huis gestuurd en mocht ik niet meer terug komen. (in mijn optiek nog steeds belachelijk maar goed, da's een andere discussie)

Over een tijdje moet ik gaan kiezen naar welke basis school mijn dochter zal gaan. Die keuze was tot voor kort duidelijk. Openbaar Dalton onderwijs no doubt about it! Toch is de twijfel toegeslagen. Op het plein van de bewuste Dalton school hoorde ik onlangs een aantal kinderen schreeuwen en schelden. De meest vreselijke ziektes kwamen er voorbij en ik, ja IK (ik stond er zelf ook nogal van de kijken) was daar nogal van in shock. Geloof mij, ik ben niet zo snel van mijn stuk te brengen maar dit sloeg echt alles. Het heeft mij aan het denken gezet over de toekomstige schoolkeuze van mijn dochter.

  • Zou er tegenwoordig nog verschil zitten in het Christelijke en openbare basis onderwijs?

  • Waarom zou ik haar niet willen opvoeden met het bijbel verhaal? (baad het niet dan schaad het niet toch?)

Ik weet het nog steeds niet... Wat ik wel weet is dat ik tegen de tijd dat het zover is, op beide scholen ga kijken en mijn gevoel ga volgen. En wat ik iig NIET ga doen is mijn keuze baseren op de keuze die mijn ouders gemaakt hebben. Ik wil open staan voor alle opties en niet alleen voor de "openbare".

Naar wat voor school gaan jullie kinderen en waarom hebben jullie juist voor deze school gekozen?  Zijn er ook ouders die niet geloven wiens kind naar een Christelijke school gaat en hoe gaat dat?

9 jaar geleden

Ik zou beide scholen bezoeken, bekijken, en dan pas oordelen. Vraag ook eens naar de resultaten, waar komen de leerlingen terecht als ze van school gaan? De schooladviezen vanuit de cito zijng eloof ik ook online wel ergens te vinden.

11 jaar geleden

Wij hopen doordat de schooltijd begint te verhuizen naar een dorp. Lukt dat niet dan gaat onze kleine meid naar een brede school.

11 jaar geleden

Wij hebben Megan in geschreven bij een katholieke basis school en wij zijn totaal niet gelovig. Dit was gewoon de beste school voor onze dochter. Kleine klassen en ook extra aandacht voor kinderen die beter zijn of juist minder goed mee kunnen komen.

11 jaar geleden

Ik denk dat het er heel erg van af hangt waar je woont. Ik woon in Noord-Brabant en bij ons gaat zo goed als de hele buurt naar dezelfde katholieke school, ook Turkse kindjes.Terwijl er iets verder op ook openbare scholen zijn. Ik ben gedoopt en heb mijn communie gedaan, maar verder dan dat gaat mijn geloof niet.( ik ging vroeger trouwens juist naar een openbare school ) Mijn kinderen zijn dan ook niet gedoopt, maar zitten toch op een Katholieke school waar ze niet bidden. Misschien vertellen ze rond de kerst iets meer over het kerstverhaal, maar verder merk ik weinig verschil met de openbare school waar ik vroeger naar toe ging. Het belangrijkste is dat je van tevoren goed na vraagt hoe de betreffende school met een aantal punten om gaat.