Snap
  • Kind

Traag met praten?

Dat is blijkbaar iets wat ik moet doen. Onze middelste sprak nog voor ze 2 was in volzinnen van 8 woorden die grammaticaal ook behoorlijk goed klopten zoals: papa kan je me helpen ik zit vast. Daarom dacht ik ook dat onze jongste toch wel traag was met praten. Niet dat ik me zorgen maakte, ze ontwikkeld zich toch wel en natuurlijk hoeft dat niet zo snel te zijn als haar oudere zus. Het komt wanneer het komt.

Dat is blijkbaar iets wat ik moet doen. Onze middelste sprak nog voor ze 2 was in volzinnen van 8 woorden die grammaticaal ook behoorlijk goed klopten zoals: papa kan je me helpen ik zit vast. Daarom dacht ik ook dat onze jongste toch wel traag was met praten. Niet dat ik me zorgen maakte, ze ontwikkeld zich toch wel en natuurlijk hoeft dat niet zo snel te zijn als haar oudere zus. Het komt wanneer het komt.

Maar toen we naar het cb gingen was ik helemaal verbaasd. Blijkbaar hoeven ze met 1,5 nog maar 3 woordjes naast papa en mama te kunnen produceren in de juiste context. Dus dat ze iedere keer hetzelfde gebruiken voor 1 ding en dan is woord ook een erg ruim begrip, het is meer klanken.

Ooh nou dan doet onze jongste het dus prima met naast papa en mama, kielekiele als ze je probeert te kietelen, aaieaaie als ze je aait en ahoh als ze hallo bedoelt. Er komt wel steeds meer bij aan woordjes, klanken. En zo ineens zegt ze met een dwingend stemmetje mee appi (meer appel) of nanaan (banaan)

Ze begint steeds meer na te praten, vaak herhaalt ze de dingen maar 1 keer en dan horen we ze een hele tijd niet meer. Ik vraag me af wanneer we worden overspoelt met een zee aan woorden die ze allemaal heeft opgeslagen voor later gebruik.

Bij de middelste is me nooit verteld hoeveel woordjes ze hoorde te kunnen volgens de gemiddelden en dringt dus nu pas echt door hoe ontzettend snel ze was met veel dingen. Fijn dat de jongste wat meer d'r tijd neemt. Kan ik net wat langer genieten van die toch al korte tijd waarin ze van gebrabbel naar voluit praten gaan.

11 jaar geleden

Ja, ik had ook helemaal geen idee wat een kind gemiddeld zou kunnen. Bij ons is dit ook de eerste. Hij is nu 20 maanden. Ja draaide zich met 6 maanden voor de eerste keer om in de box..."zozo die neemt er wel de tijd voor" werd er gezegd...En opeens kroop hij 8 maanden, liep hij met 9 maanden langs de tafel en de banken en liep hij los met 12 maanden. Je weet nooit hoe het gaat. Ja en praten...in het begin hield ik het bij en toen hij 17 maanden was zat hij al door de 200 woordjes heen wat hij gebruikte. Daarna ben ik gestopt met het bijhouden..nu kletst hij al de oren van mijn hoofd en maakt vaak zinnen van rond de 3/4 woordjes en heel af en toe hoor ik zinnen met 5 woorden. Ook herkend hij de cijfers van 0 t/m 12 en diverse letters terwijl ik hier niet hele dagen mee bezig ben. Ja en dan hoor je toch van anderen weer dat hij best wel vlot is. En waarschijnlijk merken we over een poosje geen verschil meer!!

11 jaar geleden

ik ben moeder van 3kids,mijn oudste kon ook al praten op 16maanden,en op de leeftijd van 2jaar kon hij heel duidelijk praten,mijn dochter begon kon op 2 jarige leeftijd ook heel goed praten,dus ik vond het normaal dat dat ze vroeg praten,terwijl mijn jongste laat begon te praten,en niet altijd verstaanbaar,in het begin was ik ongerust en bracht hem vaak naar de kinderarts,hij zei me:hij ontwikkeld normaal voor zijn leeftijd.nu is hij 4,5jaar en praat hij bijna evengoed als zijn leeftijfgenoten,elk kind is anders heb ik geleerd,en je mag je kids noit met elkaar vergelijken of met andere kinderen.

11 jaar geleden

Hoi Yvonne, bedankt voor je reactie als logopediste. Ik dacht echt dat ze naar gemiddelden keken. Als ze naar minimaal moeten kunnen kijken ligt het toch weer anders dan als ze naar gemiddelden kijken. Inderdaad jammer dat ze tussen 2 en 3 niet meer naar het cb hoeven en qua taal dus niet echt goed kunnen worden gevolgd. Op de speelzaal van de middelste en de opvang van de oudste werd er wel opgelet maar ja niet ieder kind gaat naar een opvang of speelzaal. De jongste zal wel naar de speelzaal gaan na de zomervakantie en ik neem aan dat ze bij deze speelzaal de taalontwikkeling ook in de gaten houden.

11 jaar geleden

Ik hoop ook dat je jongste een inhaal spurt zal maken wat betreft praten. Het begrip is er blijkbaar, nu moet ze het nog belangrijk genoeg vinden om woorden te gebruiken om zich te uiten. Ik blijf hier zeggen dat ik niet begrijp wat ze wil als ze alleen maar wijst. Dan benoem ik alles en herhaal als ik gevonden heb wat ze wil. Maar de belangrijkste dingen kan ze duidelijk maken en dat zijn banaan, appel, drinken en eten