Snap

Peuterpraatjes

Onzde oudste gedraagt zich steeds meer als ‘grote zus’, en dat levert soms leuke, grappige en ondeugende praatjes op. Lees je mee?

Zoals je in mijn vorige blogje hebt kunnen lezen is onze kleine grootste meid zich aan het ontwikkelen tot een heuse peuter(puber). Hier horen natuurlijk niet alleen driftige buien bij, maar ook hele wijze peuterpraat. Ze gedraagt zich steeds meer als een ‘grote zus’, en dat levert soms leuke, grappige en soms ondeugende praatjes op. Hieronder lees je 9 situaties uit ons dagelijks leven.

1) Op de dagen dat ik Yara niet naar de peuterspeelzaal hoef te brengen, staan we wat later op dan normaal. Dit betekent dat de kinderen dan mijn wekker zijn, en dat zij vervolgens op mij moeten wachten. In de tijd dat ik me douche en aankleed, spelen de meisjes nog eventjes in hun bed. Elèna heeft hier niet altijd zin in en jengelt dan totdat ik in zicht ben. Tja, ze zal toch moeten leren om geduld te hebben. Meestal negeer ik het, maar Yara vindt het meestal nodig om er iets van te zeggen: ‘Nee nana, niet zeuren’. Vertaling: ‘Nee Elèna, niet zeuren’.

2) Niet het meest frisse voorbeeld, maar toch grappig om met jullie te delen. Onze jongste heeft er namelijk een handje van om áltijd tijdens het avondeten aan tafel haar luier vol te poepen. En stinken dat het doet. Handige timing, maar niet heus. Het is niet alleen te ruiken, maar ook te zien aan haar hoofd dat ineens veranderd in een tomaat. Yara zegt dan altijd: ‘Nana poepen, bleeh tinkt’. Vertaling: ‘Elèna is aan het poepen, bleeh dat stinkt’.

3) Het is duidelijk dat onze jongste niet zoveel geduld heeft. Sinds een paar maanden is dit compleet omgeslagen. Joost mag weten waarom. Ze is ineens zeer aanhankelijk. Zal vast een fase zijn; eenkennigheid? Anywway, ze kan ook niet goed wachten als ik een boterham voor haar aan het smeren ben. Huilen alsof de wereld vergaat. Ook Yara vindt dit echt niet nodig en zegt dan: ‘Nana, hoeft niet te huinen, mama boterhamje maken’. Vertaling: Elèna je hoeft niet te huilen, mama maakt een boterhammetje’.

4) Onze jongste is niet alleen zeer aanhankelijk, maar ook een enorme boef. Zo gooit ze soms express spulletjes van de commode als ik haar aan het omkleden ben. Als Yara dit ziet kan ze zich niet inhouden: ‘Naaanaa, NIET GROND GOOIE’. Vertaling: Elèna, niet op de grond gooien’. Eh, nou, daar let mama wel op!

5) Ja, nu lijkt het alsof Yara haar zusje alleen maar corrigeert, maar ze kan gelukkig ook heel lief voor d’r zijn. Zo is het vaak zo dat als we een lange rit maken in de auto en Elèna in slaap valt, dat Yara zegt: ‘Nana sapen, lieve nana’. Vertaling: Elèna is aan het slapen, lieve Elèna’. Een heus smeltmomentje voor mama!

6) Yara zit in de ‘ik-help-mama-wel-even’ fase en dat levert in dit geval hele schattige peuterpraat op. Als Elèna in de kinderstoel op haar eten zit te wachten, houdt Yara haar wel even bezig. Ze pakt een bakje uit haar keukentje, een lepel uit de la en zegt: ‘Kijk is nana, toetje eten?’. Vertaling: Kijk eens Elèna, wil je een toetje eten?

7) Soms ben ik dat gepiep/gejengel/gezeur een beetje zat en zucht dan heel hard. Yara, ons o zo gevoelige meisje, merkt dit direct op en zegt dan: ‘Mama beetje moe, even drinken?’. Vertaling: ‘Mama is een beetje moe, wil je even drinken?’. Hoe lief is dat!

8) Als Elèna streken uithaalt noem ik haar weleens een boefje, of stouterdje of ondeugd. Kortom, ik noem haar dan niet bij haar naam. Yara vindt dat maar gek en zegt dan: ‘Nee joh, nana grote meid’. Vertaling: “Nee joh, Elèna is een grote meid!”.

9) Na het middagdutje mogen de meisjes aan tafel even wat drinken en iets lekkers eten. Meestal krijgen ze dan kleine granenkoekjes of een ontbijtkoekje. Yara kan deze al goed zelf eten. Elèna nog niet. Voor haar breek ik het dan in stukjes. Yara zei toen laatst tegen Elèna: ‘Bofkont, jij heleboel’. Vertaling: “Bofkont, jij hebt er een heleboel”.

Heeft jouw kind ook van die grappige wijze uitspraken?

7 jaar geleden

Hahahaha! Wat een lieferd! Onze vent zeg sinds kort: Hie tiee!! Dat btekent Hier is die!! Als hij iets aan het zoeken was en het gevonden heeft :)