Snap
  • Kind
  • Gezond
  • post

Mijn kleine.....hartpatiënt?

Toen ik zwanger was van onze kleine man kregen wij bij 11 weken de vraag of wij een normale 20 weken echo wilden of een GUO (geavanceerd ultrasonisch onderzoek). Dit is een uitgebreide 20 weken echo in een daarvoor gespecialiseerd ziekenhuis. Je komt hiervoor in aanmerking als er redenen zijn om aan te nemen dat je kindje een verhoogde kans heeft op bepaalde aandoeningen. Nu heb ik zelf een middenrifbreuk, en in dat geval kun je in het ziekenhuis laten kijken of jouw kindje dit ook heeft. In feite vond ik het zelf geen reden om voor een GUO te kiezen, maar aan de andere kant....langer naar je kindje kijken is wel heel aantrekkelijk! Dus toch maar gedaan. Nu ga ik niet zeggen dat ik er spijt van heb, maar het werd geen leuk baby-kijk echo'tje....je raadt het al, er bleek iets niet in orde te zijn met onze kleine frutsel. Ze vonden een aantal grotere en kleinere gaatjes aan de binnenkant van zijn hart, zogenaamde Ventrikel Septum Defecten (VSD). Dit komt veel voor en hoeft niet ernstig te zijn. Maar zoonlief had 1 gat wat toch wel erg groot leek, en daarnaast nog meerdere kleintjes. En pas ongeveer 6 weken na de geboorte wordt dan duidelijk of je kind hier last van heeft of niet. Dus de rest van de zwangerschap moesten we regelmatig op controle, vooral om te kijken of zich bij het groeien van het hart geen nieuwe of grotere gaten vormden. In extreme gevallen moet een kindje namelijk nog in de baarmoeder geopereerd worden. Bij onze frutsel was dat niet zo, hij deed het prima en werd met precies 40 weken geboren. Helaas moest hij meteen naar de HighCare Unit en moesten we nog 2 dagen in het ziekenhuis blijven. Dit was ter observatie, er gebeurde niks raars en hij leek helemaal gezond. Met 6 weken op controle bij de cardioloog en daar werd ook een echo van zijn hart gemaakt. Wat bleek: de gaten waren nauwelijks nog zichtbaar!!  De afspraak was dat hij pas terug hoefde te komen als hij 2 was, of eerder als er klachten waren. We zijn nu 2 jaar verder en morgen is de grote dag. We horen dan of hij hartpatiënt blijft of straks hartpatiënt-af is. Duimen jullie mee?

 

10 jaar geleden

Nou wij zijn geweest en het ging hartstikke goed! Op de echo was al zo goed als niets meer zichtbaar en ook de cardioloog kon het nog maar nauwelijks terugvinden. Het zit er nog wel en is nog hoorbaar maar hij zou hier geen last van moeten krijgen. We hoeven over 4 jaar pas terug te komen en naar verwachting is dat dan de laatste keer. Goed nieuws dus!!

10 jaar geleden

ZE zijn niet dicht hoor nahsuusje, maar de hoeveelheid bloed die zeg maar 'lekt'is minimaal omdat de hartspier steeds sterker wordt. Er zal dus altijd wel wat bloed lekken, maar dat is nauwelijks nog te meten en hij heeft er dan geen last van.

10 jaar geleden

Dat is bizar en maar goed ook dat die gaatjes ineens dicht waren. wat goed, toitoi morgen.

10 jaar geleden

Toen ik nog zwanger was en net na de geboorte was het inderdaad absoluut geen onbezorgde tijd. Al moet ik zeggen dat ik ook zeker heb genoten van de zwangerschap hoor. In de baarmoeder had hij het prima, en ik heb zoveel echo's gehad dat ik met alle foto's daarvan een heel fotoboek kan vullen haha. De afgelopen twee jaar is de angst dat hij last van zijn hart zou krijgen steeds verder afgezakt. We moesten letten op overdreven vermoeidheid,kortademigheid en een blauwe rand om zijn neus en mond. Nou iedereen die mijn zoon kent zal nu hard lachen als ze dit lezen, want er is volgens mij geen actievere peuter dan de mijne! En ach, hij zal misschien geen topsporter mogen worden en ook het leger in kan hij vergeten, maar als dat het maar is. Ik ga dan ook vol vertrouwen de afspraak tegemoet morgen, ik weet 99% dat hij goedgekeurd gaat worden :)