Snap

Met tegenzin naar school? 3x tips voor ouders!

Zo help je jouw kind om weer met plezier naar school te gaan

Het is maandagochtend en je kind moet naar school. Je hoort een diepe zucht en de gevreesde woorden: "Ik wil niet naar school." Is dit gewoon een off-day, is er meer aan de hand? Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, dus je gaat op zoek naar manieren om te achterhalen waarom je kind met tegenzin naar school gaat. Hoe weet je of er meer aan de hand is dan een simpel ochtendhumeur? In dit artikel lees je tips en trucs om de signalen te herkennen en wat je kunt doen om je kind te helpen.


Hoe herken je tegenzin om naar school te gaan?

Het is geen ongebruikelijke uitspraak: "Ik wil niet naar school." Net als volwassenen kan ieder kind weleens een mindere dag hebben. Soms willen ze gewoon niet uit bed komen of iets nieuws leren. Dat is allemaal heel normaal en gaat meestal vanzelf weer over. Maar als je kind bijna elke dag tegen school op ziet, dan is er misschien meer aan de hand... Als ouder kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen een tijdelijke dip en echte tegenzin om naar school te gaan.

Kinderen die met tegenzin naar school gaan, kunnen hun gevoelens niet altijd even duidelijk uiten. Vaak kun je  wel aan je kind merken wanneer er iets aan de hand is. Let daarom op deze signalen:

  • Je kind is op schooldagen aanzienlijk slechter gehumeurd dan op andere dagen.

  • Je kind heeft veel last van buikpijn, hoofdpijn of andere ‘vage’ klachten.

  • Je kind is emotioneel als hij of zij afscheid neemt op school.

  • Je kind is vaak moe, hangerig en lusteloos.

  • Je kind heeft niets positiefs te vertellen over de schooldag.

  • Je kind is somberder, agressiever of emotioneler dan gebruikelijk.

Ga in gesprek met je kind

Als ouder is het belangrijk om te ontdekken waarom je kind met tegenzin naar school gaat. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals moeilijke lesstof, pesten of problemen met de leerkracht. Door in gesprek te gaan met je kind, kun je erachter komen wat er aan de hand is. Hieronder volgen 5 tips voor goede gesprekken over school:

  1. Kies een rustig moment: zorg dat jouw kind uitgerust is en er genoeg tijd en rust is om een goed gesprek te voeren.

  2. Toon interesse en begrip: luister naar jouw kind en probeer niet direct de situatie op te lossen. Boosheid en frustratie helpen niet.

  3. Vermijd niet helpende opmerkingen: zeg niet dat school er gewoon bij hoort of dat niet alles in het leven leuk hoeft te zijn.

  4. Ga tot de kern van het probleem: probeer erachter te komen wat de oorzaak is van de tegenzin om naar school te gaan.

  5. Zoek samen naar een oplossing: als je weet wat er aan de hand is, kun je samen met jouw kind kijken naar mogelijke oplossingen.

Ga in gesprek met de leerkracht

Als je weet wat er speelt en waarom jouw kind niet naar school wil, kun je werken aan een oplossing. Maar ook als jouw kind er niet echt duidelijk over is, kun je vervolgstappen nemen. In veel gevallen zul je hiervoor in contact moeten komen met de leerkracht van jouw kind of een intern begeleider van de school. Gepest, moeite op school, te weinig uitdagingen, niet op de juiste plek: het zijn allemaal zaken die in overleg met de school kunnen worden aangepakt.

Als je kind vaak niet naar school wil, is het belangrijk dit bespreekbaar te maken op school. Het eerste contact zal waarschijnlijk met de juf of meester van jouw kind zijn. Hij of zij heeft goed zicht op het functioneren van jouw kind in de klas en kan waardevolle inzichten bieden. Samen komen jullie misschien tot een plan van aanpak om het plezier in school te vergroten. De leerkracht kan jouw kind extra ondersteunen tijdens moeilijke taken of juist een grotere uitdaging geven. Ook kan de leerkracht eventueel pestgedrag in de klas aanpakken.

Soms is het nodig om een intern begeleider of een orthopedagoog in te schakelen om je kind verder te helpen als hij echt niet naar school wil of vaak met tegenzin gaat. Dit kan uitkomst bieden wanneer er mogelijk meer aan de hand is. Is er een vermoeden van hoogbegaafdheid? Kan er sprake zijn van een leerstoornis? Of heeft jouw kind misschien last van faalangst? Dan kan de intern begeleider of de orthopedagoog van school de juiste middelen bieden en een gepaste oplossing aandragen. In overleg is er veel mogelijk.


Overweeg een andere school

Een nieuwe omgeving kan de oorzaak van de tegenzin wegnemen en een frisse start geven. Wie weet past een ander onderwijssysteem beter bij jouw kind en vindt hij of zij op een nieuwe school wel de juiste vriendjes en vriendinnetjes. 

Toch is een overstap naar een andere basisschool een ingrijpende stap. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te laten informeren en in gesprek te blijven met je kind. Het geluk en de veiligheid staan tenslotte voorop. Je wilt dat je kind de best mogelijke opleiding krijgt in een omgeving waarin hij of zij zich thuis voelt. Zorg er daarom voor dat je altijd de gevoelens van je kind serieus neemt en open blijft communiceren.


Trending op Mamaplaats: Moederschap en werk: zo houd je alle ballen hoog!