Snap

Meisje wil jongetje worden.

Op facebook kwam er een artikel voorbij over een meisje van 5 jaar dat graag een jongetje wilde zijn.

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/lindalunch/meisje-5-weet-het-zeker-ik-ben-een-jongetje/

Bovenstaand artikel kwam ik tegen op facebook en het zette me aan het denken:

In hoeverre wordt een kind door zijn ouders beïnvloed in dit soort zaken?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen transgender-ontkenner. ik geloof wel degelijk dat er mensen zijn die in een "verkeerd lijf" geboren zijn, maar wat is verkeerd?

Ik heb al eens eerder gezegd dat ik vind dat kinderen niet als jongens of meisjes opgevoed zouden moeten worden, maar als kinderen. Ik heb namelijk het idee dat er veel te veel waarde wordt gehecht aan man-vrouwrollen. Heel generaliserend komt het er op neer dat meisjes verzorgend en lief moeten zijn en dat jongens stoer en ondernemend moeten zijn, maar dat klopt gewoonweg niet voor elk kind! Mijn oudste zoon heeft tijden met poppen gespeeld en wilde zich soms verkleden als prinses en soms kreeg hij van een vriendin een make-over met make-up en nagellak. Een vriendinnetje van hem weigert pertinent om jurken of rokken te dragen en heeft een hekel aan alles dat roze is. Toevallig vind ik het niet nodig om daar een grote heisa van te maken en meteen te denken dat mijn kind misschien in een verkeerd lijf zit.

Is het mogelijk dat ouders zoveel aandacht schenken aan het meisje dat zegt een jongen te willen zijn, of aan de jongen die zegt een meisje te willen zijn, dat het een "dingetje" wordt? Dat een kind over-gestimuleerd wordt om anders te zijn? Het is namelijk heel normaal dat kinderen experimenteren met dingen die door de maatschappij toegedicht worden aan de andere sekse. Zou je daar als ouders meteen bovenop springen, ofwel door het te verbieden, ofwel door het enorm te stimuleren, zou je dan niet maken dat een kind het als veel belangrijker gaat zien dan eerder?

Ik ben zelf van mening dat je een kind gerust kunt laten experimenteren met de verschillen in de seksen, maar ik denk dat het niet verstandig is om een kind van 5 al zo'n grote bagage mee te geven. Waarom zou een kind zich zo jong al moeten identificeren met ofwel de jongens, ofwel de meisjes? Laat ze gewoon kind zijn! En wie weet, misschien blijkt uiteindelijk dat het meisje uit het artikel inderdaad eigenlijk een jongen is, maar ik denk dat ze moeten wachten tot het kind oud genoeg is om zelf levensveranderende beslissingen te maken.