Snap
  • Kind
  • cadeautip
  • ad
  • jumbogames
  • puzzelen
  • janvanhaasteren

"Mama, mijn talent is toch puzzelen?"

We hebben het misschien iets te vaak gezegd tegen onze zoon Ezra. Nu vertelt hij het aan iedereen die het maar horen wil.

Al jaren is het maken van puzzels niet alleen zijn talent, maar ook zijn grote hobby. Ooit begon hij, zoals vele kinderen, met houten vormenpuzzels en legpuzzels van vier stukjes. Zes jaar is hij inmiddels en puzzels onder de 150 stukjes zijn al een poos niet leuk meer.

Het liefst maakt hij puzzels van rond de 250 stukjes, maar dan wel samen met papa of mama. En zeg nou zelf, wat een heerlijke activiteit is samen puzzelen met kind. We kletsen ondertussen of luisteren muziek. Echt even een momentje samen waarbij ik ook even ontprikkel na een heftige dag of week. 

Kinderen leren zonder dat zij daar iets van merken

De wereld ontdekken

Wat mensen vaak helemaal niet beseffen, maar wat ik zo leuk vind, is dat kinderen door het puzzelen de wereld om hen heen ontdekken. Je hebt zoveel soorten puzzels, passend bij elk thema waar kinderen de wereld om hen heen steeds verder verkennen. Het zijn als het ware praatplaten.

Wist jij dat puzzelen op vele vlakken bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen? Dat is wat ik zo mooi vind aan puzzelen. Kinderen leren zonder dat zij daar iets van merken.

Ik merk dat Ezra echt een doorzetter is wanneer hij aan het puzzelen is. Hij heeft een doel voor ogen en dat is het afmaken van de puzzel. Hij ontwikkelt steeds weer nieuwe strategieën om een puzzel af te krijgen. Voor de verstandelijke ontwikkeling is dit zelfstandig denken heel belangrijk. Vaardigheden die hierbij gebruikt worden zijn probleemoplossend denken, redeneren en oplossingen ontwikkelen. Wanneer Ezra een puzzel af heeft, en hij dus zijn doel heeft bereikt, zie je voldoening bij hem. Een echte overwinning waar hij trots op is. Een boost voor zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als moeder word ik enorm blij als ik hem zo zie, want hij is op andere vlakken regelmatig onzeker. Ja, puzzelen bereid hem echt voor op de uitdagingen in zijn leven.

Grappig dat Ezra, een enorme wiebelkont, met het concentratievermogen van een goudvis, heel geconcentreerd met een puzzel bezig kan zijn. Hij blijft doorzetten, ook als het even niet lukt. Dit is natuurlijk een hele belangrijke les voor in zijn verdere leven.

Snap

Een echte grote mensen puzzel, maar dan voor kinderen

Ontwikkeling 

Wat kinderen ook ontwikkelen bij het maken van een puzzel:

Fijne motoriekHand- en oogcoördinatie WoordenschatVormherkenningen en ruimtelijk inzichtGeheugen trainen 

Zoals eerder beschreven zijn puzzels echte praatplaten. Iedereen kent de Jan van Haasteren puzzels wel waar je je ogen uitkijkt. Wij ontdekten dat er nu ook Junior puzzels van Jan van Haasteren zijn. Samen met Ezra mochten wij ze uitproberen. Volgens Ezra een “echte grote mensen puzzel, maar dan voor kinderen.”

Over de afbeelding van de puzzel raakten we niet uitgebreid, elke keer zag hij weer iets nieuws. Wat het extra leuk maakt is dat de verschillende karakters terugkomen in de verschillende puzzels. Zo ontdekte Ezra steeds de hond, het kindje met de bril en de politieagent.

Zoek je nog een leuk en educatief cadeau voor de feestdagen? Kijk dan eens bij de Jan van Haasteren Junior collectie! Je koopt de puzzels hier.

Snap

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games.