Snap

Kleuter in de prestatiemaatschappij

Kleuter in de prestatiemaatschappij

Van de "eerste stapjes" naar de basisschool lijkt een lange weg, maar deze weg is een stuk korter dan menig ouder denkt of hoopt.

Kleuter in de prestatiemaatschappij

Voor je het weet loopt jouw zoon of dochter ( natuurlijk voorzien van de nieuwste K3 of Cars-tas ) trots maar ook met enige aarzeling die grote school binnen. De drempel over naar onze pittige prestatiemaatschappij. Vanaf hier is er geen weg meer terug. Na de eerste oefendagen, waarbij vooral de ouder even moet slikken, kan het echte werk gaan beginnen.

Natuurlijk is er de befaamde poppenhoek of bouwhoek, waar ieder kind om vecht, maar uiteindelijk moeten ze er allemaal aan geloven: schrijfoefeningen, knutselen, "rekenen", kringgesprekken, fruit eten en als het mee zit ook nog even buiten spelen of gymen en dat allemaal in een tempo waar een Olympisch sporter zelfs "u" tegen zegt! Voor de meeste kinderen valt dat op commando "werken" nog helemaal niet mee, want ze missen mama, hun middagslaapje en de ongedwongenheid van de thuisomgeving of de peuterspeelzaal.

Daarnaast krijgen ze in een erg korte tijd zeer veel indrukken te verwerken, want opeens in een klas zitten met wel vijfentwintig vreemde kinderen is natuurlijk niet niks.Stel: je kind ligt redelijk in de groep, dan vliegen de vriendenboekjes en speelafspraken hem of haar ook nog eens om de oren! ( voor mama overigens ook niet altijd even rustgevend...)

Natuurlijk is bij een kleuter de keuze dan snel gemaakt: de serieuze zaken ( zoals puzzels met wel honderd stukjes ) moeten even wijken voor kletsen en keten met de nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Dat heet prioriteiten stellen;een noodzakelijk kwaad tegenwoordig.

Met een beetje pech wordt er dan net in deze fase de Citotoets afgenomen. Voorheen alleen een eindtoets bij de schoolverlaters, maar nu ook al een begintoets bij de kleintjes. Het niveau is dermate hoog, waardoor veel kinderen ver onder de maat scoren. De kinderen maakt het allemaal niets uit, maar de school des te meer. Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes. Voor het gemak wordt er na een belabberd resultaat ook maar meteen een stempel op het kind geplakt..... zelfs niet afwasbaar in wel honderd wasbeurten!!

Laten we nu met zijn allen weer terug gaan naar de basis: kinderen van vier moeten rennen, springen en natuurlijk op zijn tijd gehoorzamen, maar "werken" dat kan altijd nog. Het resultaat zal een land zijn met heel veel vrolijke, blozende kleuters en relaxte ouders....

10 jaar geleden

Klopt! Hij is van oktober :) Fijn dat jullie beslissing voor je dochter goed heeft uitgepakt!

10 jaar geleden

Bedankt voor je reactie! Is jouw kindje ook geboren in okt/nov/dec? Dan idd vaak verstandig om langer te laten kleuteren. Mijn dochter is van eind oktober en we zijn nog steeds blij met de beslissing om haar 'een jaartje' ( eigenlijk maar maand of 8 )te laten kleuteren. Ja, toen wij klein waren mocht je in de kleuterklas spelen en dat was het! Uit onderzoek is ook juist gebleken dat kleuters van spelen / ruiken/proeven/waarnemen meer leren....

10 jaar geleden

Mijn 4 jarige heeft idd ook pas de cito toetsen gemaakt en dat is idd ook niet super goed gegaan! We wisten sowieso al dat hij waarschijnlijk een jaartje extra zou gaan kleuteren en we vinden dat eigenlijk totaal niet erg. Het valt mij op dat hij nu al dingen "moet" weten die ik zelf pas in groep 3 leerde.

10 jaar geleden

mijn oren klapperen: WAT een Citotoest bij VIERJARIGE! wouw daar was ik me absoluut nog niet bewust van (ons kindje wordt in november 1 en hier zitten we nog niet zo in) wat een onzin zeg. Beetje jammer, waar zijn ze mee bezig. Inderdaad laat een kind zo jong nog lekker kind zijn en die toetsen kunnen altijd nog als ze wat serieuzer met school bezig zijn (als ze bijv. echt gaan rekenen en schrijven en geschiedenis en biologie krijgen)..vreemd zeg