Terug
Blog header image

Juf bindt leerling vast aan stoel

Stoel... juf... leerling... touw... vastbinden.... Uhh wat? Ik was weer verbaasd over wat ik nu weer las in de krant,

"Een lerares van groep 3/4 van de Koningin Emmaschool in Schoonhoven heeft afgelopen maandag een kind in de klas vastgebonden. De juf zag geen andere uitweg om de leerling onder controle te krijgen. Ouders, leraren en het schoolbestuur reageren geschokt, de juf zit sinds het incident ziek thuis. ,,Dit kan écht niet,'' reageert directeur Rob Zilverberg geschrokken. ,,Dit tolereren we ook niet.''

Omringd door medeleerlingen bond de juf de jongen vast op zijn eigen stoel, nadat zij tijdens een zoektocht door de school een geschikt touw had gevonden. Directeur Miriam van der Smissen van de overkoepelende stichting Onderwijs Primair is verbijsterd. ,,Ze had de jongen al een aantal keren gewaarschuwd, omdat hij niet luisterde, door de klas liep. In een overspannen reactie bond ze hem vast. Daar is geen excuus voor.''

De juf, die al 16 jaar zonder problemen op school werkt, krijgt een berisping en een aantekening in haar dossier. Directeur Zilverberg wijst op een bezoek dat zij moet brengen aan de bedrijfsarts, naar aanleiding van de gebeurtenissen. ,,De uitkomsten van dat gesprek wachten we af.''


Na de herfstvakantie keert de vrouw van in de 40 jaar naar verwachting terug op school.

(bron: AD.nl)

Vragen

Ik denk dan gelijk... hoe is het mogelijk dat het zo ver is gekomen? Het lijkt mij dat die leerling wel vaker problemen gaf. Of is de juf zo zwaar overspannen dat dit er uiteindelijk uit kwam? Lastig. De leerkracht is door de hele school gelopen op zoek naar een touw. Heeft er dan niemand gevraagd waarvoor ze dat nodig had? Wanneer een collega bij mij op school naar iets op zoek is, vraag ik ook waarvoor. Niet om ze te controleren, maar misschien heb ik iets anders in mijn klas wat hij of zij ipv daarvan kan gebruiken.

Overspannen

Ik hoor het steeds vaker... overspannen leerkrachten. Er is zelfs gebleken dat in deze branche de meeste mensen overspannen raken. Hoe komt dat toch? Is het beroep te zwaar geworden of zijn wij gewoon mietjes? En dan de leerlingen. Die worden ook steeds mondiger. Dertig jaar geleden kwamen ouders boos met Pietje op school om ervoor te zorgen dat Pietje zijn excuus zou aanbieden aan de leerkracht. Je merkt steeds vaker dat ouders nu boos op school komen om een excuus van de leerkracht te vragen.

Waar ligt de grens?

Wat mag je wel als leerkracht doen en wat niet? Mag je een leerling beet pakken die dreigt weg te lopen? Mag je een leerling nog apart zetten omdat hij naar drie keer waarschuwen nog steeds niet luistert? 

De juf keert na de herfstvakantie terug op school. Uhh? Dat is over 2 weken? Zou ik niet erg blij mee zijn als ouder. Ze heeft een kind vastgebonden! Vernederd waar de rest van zijn klasgenoten bij zaten! De juf zit nu ziek thuis. Is overspannen. Moet je dat niet rustig opbouwen? Of bedoelen ze dat ze terug komt op school, maar niet voor de klas?

Dit soort artikelen leveren bij mij altijd vragen op. Bij jullie ook? Wat zouden jullie doen, wanneer het jouw kind overkomt? Zou je deze juf nog terug willen voor de groep van jouw kind?

Henrike Laning
7 jaar geleden

Ik zou woedend zijn! Maar bij mij riep dit bericht ook meteen vragen op. Leerkrachten krijgen steeds meer kinderen met gedragsproblemen in de klas. Passend onderwijs weet je wel? :( Een juf die al zolang op een school werkt en waarmee nooit problemen zijn geweest, die verdient ook een tweede kans. Maar ik mag hopen dat ze nu begeleiding krijgt. Ze zullen ongetwijfeld uitzoeken wat er is gebeurd en hoe het zover is gekomen. Ik vind het natuurlijk niet kunnen, een kind vastbinden. Maar ik heb ook met de juf te doen. Die is niet zomaar een grens over gegaan. Toch denk ik dat er nog een heleboel ruimte zit tussen een kind stevig vastpakken en vastbinden op de stoel. Daar zijn meer handelingen voor nodig en kan niet gebeuren in een impuls. Kortom: ik weet het gewoon niet. Wil ook niet oordelen op basis van wat ik op de radio heb gehoord. Er is meer aan de hand wat ik niet weet. Ik hoop gewoon dat dit incident goed wordt opgelost, op een manier waar iedereen zich goed bij voelt.

Lindsy83
7 jaar geleden

In eerste instantie denk ik ook; ongelofelijk, meteen ontslaan! Aan de andere kant kan ik me inderdaad voorstellen dat het beroep leraar steeds moelijker is geworden. Het gaat niet meer om je leerlingen de lestof bij te brengen, maar je hebt ook nog een signaleringsfunctie en de halve opvoeding komt op de leraar neer, terwijl je tegenwoordig eigenlijk al niet eens meer een leerling iets harder toe mag spreken.

Joycies
7 jaar geleden

Daar geef ik je helemaal gelijk in. Iedereen verdient een tweede kans. Maar terug voor die klas lijkt mij niet handig. Ik hoop voor de juf en de leerling dat ze het allebei achter zich kunnen laten.

Joycies
7 jaar geleden

Ja precies. Het is zo lastig.

rebo1982
7 jaar geleden

Lastig hè dit soort heftige dingen lezen. Je denkt er van alles over, maar er blijven ook zo veel vragen. Ik hoop maar dat deze vrouw/juf de juiste hulp krijgt als ze daadwerkelijk weer aan de slag moet. En dat het kindje en zijn ouders ook op de juiste manier begeleid worden.

Joycies
7 jaar geleden

Ja inderdaad dat zou voor beide partijen het beste zijn.

Henrike Laning
7 jaar geleden

Lijkt mij ook heel moeilijk voor beide kanten om weer voor die groep te staan. Het zal in overleg met arbo gaan en onder strikte voorwaarden. Tenminste dat mag ik hopen.

Anoniem
7 jaar geleden

Pff, het zal je kind maar zijn. Vastgebonden. Zal het hem een trauma voor het leven bezorgen? Maar wat ik me dan ook afvraag... hoe ver is dat kind gegaan? Je hoort verhalen of kinderen die echt het bloed onder de nagels van de juf halen. Te heftig dit.

Anoniem
7 jaar geleden

Gelukkig weet ik dat mijn zoontje goed zit bij zijn juf, maar mijn zoontje s gelukkig ook geen probleem kind. Af en toe kan hij best vervelend zijn en dan mag de juf hem ook echt wel terecht wijzen. Maar vastbinden? Ik hoop echt dat het goed gaat met het jongetje, maar ook met de juf!

Joycies
7 jaar geleden

Dat lijkt mij wel. Rustig opbouwen. Ik vraag me wel af wat het jongetje heeft gedaan. Zijn er gesprekken geweest met ouders? Was het een "probleem" kindje. Met dit soort artikelen wil ik zo graag meer weten. Vooral omdat we er ook van kunnen leren.

Joycies
7 jaar geleden

Ja zeker heftig. Zoveel vragen.....

Joycies
7 jaar geleden

Jouw zoontje zit goed bij zijn juf! Maar jij hebt dan ook geen jongetje die de juf het bloed onder de nagels vandaan haalt ;-)

Anoniem
7 jaar geleden

Wie weet was het een goeie grap geweest als de desbetreffende juf daarginder in Schoonhoven zichzelf als indiaanse squaw had verkleed en het lastige jongetje zichzelf als cowboy. Dan had de juf hem met een lasso moeten achtervolgen, het joch vangen, zijn handen op zijn rug vastbinden, een touw om zijn armen heen en zijn voeten aan elkaar! Vervolgens kon de juf het vervelende kereltje over haar schouder nemen en terug dragen naar de klas om hem voor de hele klas voor schut te zetten. Tenslotte kun je beter medelijden met de juffrouw hebben dan met zo'n vervelende snotaap. En wat de suffe directeur betreft: Waarom laat die vent gewoon niet een hele klas vol ongehoorzame ettertjes toe in zijn kantoor? Zodra ze daar alles grondig verbouwen en verpesten zou de man haast wensen dat hij de roede tevoorschijn haalde om de kinderen hiermee te tuchtigen! Ik heb in elk geval GEEN medelijden met ongehoorzame, verwende en vervelende snotapen en NOG minder met hun vreselijke overbetuttelende ouders!

Henrike Laning
7 jaar geleden

Ja en het is ook een signaal naar anderen toe. Want een juf gaat niet zomaar een grens over. Ze werkt al zolang met kinderen. Er is iets mis gegaan en blijkbaar is er een probleem. Dat moet aangepakt worden en dat zal niet op één school zo zijn. Maar het komt pas naar buiten als het vreselijk mis gaat. En natuurlijk mag die juf dit niet doen, maar er is iets aan vooraf gegaan, dat kan niet anders. Scholen moeten moeilijke situaties beter in de gaten houden.

anoniem2017
7 jaar geleden

Hmm ik zou ook boos reageren als mijn kind vastgebonden zou worden op zijn stoel. ( al zeg ikzelf ook dat ik achtbaanstoelen ga aanschaffen aangezien ze bij ons niet op een stoel kunnen blijven zitten.) Maar waarom heeft die juf niet eerder hulp gekregen? Neem aan dat dit gedrag niet van de laatste week is. En ja ik zou niet willen ruilen hoor, minimaal 30 kinderen in je klas die je in het gareel moet houden en daarbij zijn ze wel mondiger tegenwoordig en ouders zijn van mening, die van mij doet zoiets niet hoor..... Dus als je kind iets fout doet en straf krijgt, kregen wij vroeger te horen, je zult het er wel naar gemaakt hebben, word nu gezegt, ik ga wel even met de juf praten

Anoniem
7 jaar geleden

@Wendy, ik heb op het internet een aantal verhalen gelezen over enkele Nederlandse naamgenotes van jou waaronder zelfs een Engelse Wendy. Deze jongedames werden door hun vaders, waaronder ook een bijzonder strenge leraar, erg ouderwets opgevoed wat inhield dat deze Wendy's geregeld over de knie werden genomen en een flink pak voor hun broek kregen of zelfs, net zoals ik op een afbeelding van de Britse Wendy zag en eigenlijk liever NIET wou zien, van achteren voor 100% in Adamskostuum! Gelukkig zal de laatst opgenoemde Wendy uit Engeland als achternaam vast geen Darling bezitten want zij had al genoeg te stellen met dominante ouders, twee kinderlijke broertjes en de jongen Peter Pan die graag haar als "moeder" wilde hebben voor een stel weesjongens in Neverland. En op een aantal afbeeldingen van de site DeviantArt was goed te zien hoe vaak Wendy Darling ZELF al constant werd vastgebonden door haar vijanden, of zij nou een kind of een volwassene was!

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
9 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
20 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
19 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
17 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
15 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
8 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!