Blog header image

Juf bindt leerling vast aan stoel

Stoel... juf... leerling... touw... vastbinden.... Uhh wat? Ik was weer verbaasd over wat ik nu weer las in de krant,

"Een lerares van groep 3/4 van de Koningin Emmaschool in Schoonhoven heeft afgelopen maandag een kind in de klas vastgebonden. De juf zag geen andere uitweg om de leerling onder controle te krijgen. Ouders, leraren en het schoolbestuur reageren geschokt, de juf zit sinds het incident ziek thuis. ,,Dit kan écht niet,'' reageert directeur Rob Zilverberg geschrokken. ,,Dit tolereren we ook niet.''

Omringd door medeleerlingen bond de juf de jongen vast op zijn eigen stoel, nadat zij tijdens een zoektocht door de school een geschikt touw had gevonden. Directeur Miriam van der Smissen van de overkoepelende stichting Onderwijs Primair is verbijsterd. ,,Ze had de jongen al een aantal keren gewaarschuwd, omdat hij niet luisterde, door de klas liep. In een overspannen reactie bond ze hem vast. Daar is geen excuus voor.''

De juf, die al 16 jaar zonder problemen op school werkt, krijgt een berisping en een aantekening in haar dossier. Directeur Zilverberg wijst op een bezoek dat zij moet brengen aan de bedrijfsarts, naar aanleiding van de gebeurtenissen. ,,De uitkomsten van dat gesprek wachten we af.''


Na de herfstvakantie keert de vrouw van in de 40 jaar naar verwachting terug op school.

(bron: AD.nl)

Vragen

Ik denk dan gelijk... hoe is het mogelijk dat het zo ver is gekomen? Het lijkt mij dat die leerling wel vaker problemen gaf. Of is de juf zo zwaar overspannen dat dit er uiteindelijk uit kwam? Lastig. De leerkracht is door de hele school gelopen op zoek naar een touw. Heeft er dan niemand gevraagd waarvoor ze dat nodig had? Wanneer een collega bij mij op school naar iets op zoek is, vraag ik ook waarvoor. Niet om ze te controleren, maar misschien heb ik iets anders in mijn klas wat hij of zij ipv daarvan kan gebruiken.

Overspannen

Ik hoor het steeds vaker... overspannen leerkrachten. Er is zelfs gebleken dat in deze branche de meeste mensen overspannen raken. Hoe komt dat toch? Is het beroep te zwaar geworden of zijn wij gewoon mietjes? En dan de leerlingen. Die worden ook steeds mondiger. Dertig jaar geleden kwamen ouders boos met Pietje op school om ervoor te zorgen dat Pietje zijn excuus zou aanbieden aan de leerkracht. Je merkt steeds vaker dat ouders nu boos op school komen om een excuus van de leerkracht te vragen.

Waar ligt de grens?

Wat mag je wel als leerkracht doen en wat niet? Mag je een leerling beet pakken die dreigt weg te lopen? Mag je een leerling nog apart zetten omdat hij naar drie keer waarschuwen nog steeds niet luistert? 

De juf keert na de herfstvakantie terug op school. Uhh? Dat is over 2 weken? Zou ik niet erg blij mee zijn als ouder. Ze heeft een kind vastgebonden! Vernederd waar de rest van zijn klasgenoten bij zaten! De juf zit nu ziek thuis. Is overspannen. Moet je dat niet rustig opbouwen? Of bedoelen ze dat ze terug komt op school, maar niet voor de klas?

Dit soort artikelen leveren bij mij altijd vragen op. Bij jullie ook? Wat zouden jullie doen, wanneer het jouw kind overkomt? Zou je deze juf nog terug willen voor de groep van jouw kind?

7 jaar geleden

@Wendy, ik heb op het internet een aantal verhalen gelezen over enkele Nederlandse naamgenotes van jou waaronder zelfs een Engelse Wendy. Deze jongedames werden door hun vaders, waaronder ook een bijzonder strenge leraar, erg ouderwets opgevoed wat inhield dat deze Wendy's geregeld over de knie werden genomen en een flink pak voor hun broek kregen of zelfs, net zoals ik op een afbeelding van de Britse Wendy zag en eigenlijk liever NIET wou zien, van achteren voor 100% in Adamskostuum! Gelukkig zal de laatst opgenoemde Wendy uit Engeland als achternaam vast geen Darling bezitten want zij had al genoeg te stellen met dominante ouders, twee kinderlijke broertjes en de jongen Peter Pan die graag haar als "moeder" wilde hebben voor een stel weesjongens in Neverland. En op een aantal afbeeldingen van de site DeviantArt was goed te zien hoe vaak Wendy Darling ZELF al constant werd vastgebonden door haar vijanden, of zij nou een kind of een volwassene was!

7 jaar geleden

Hmm ik zou ook boos reageren als mijn kind vastgebonden zou worden op zijn stoel. ( al zeg ikzelf ook dat ik achtbaanstoelen ga aanschaffen aangezien ze bij ons niet op een stoel kunnen blijven zitten.) Maar waarom heeft die juf niet eerder hulp gekregen? Neem aan dat dit gedrag niet van de laatste week is. En ja ik zou niet willen ruilen hoor, minimaal 30 kinderen in je klas die je in het gareel moet houden en daarbij zijn ze wel mondiger tegenwoordig en ouders zijn van mening, die van mij doet zoiets niet hoor..... Dus als je kind iets fout doet en straf krijgt, kregen wij vroeger te horen, je zult het er wel naar gemaakt hebben, word nu gezegt, ik ga wel even met de juf praten

7 jaar geleden

Ja en het is ook een signaal naar anderen toe. Want een juf gaat niet zomaar een grens over. Ze werkt al zolang met kinderen. Er is iets mis gegaan en blijkbaar is er een probleem. Dat moet aangepakt worden en dat zal niet op één school zo zijn. Maar het komt pas naar buiten als het vreselijk mis gaat. En natuurlijk mag die juf dit niet doen, maar er is iets aan vooraf gegaan, dat kan niet anders. Scholen moeten moeilijke situaties beter in de gaten houden.

7 jaar geleden

Wie weet was het een goeie grap geweest als de desbetreffende juf daarginder in Schoonhoven zichzelf als indiaanse squaw had verkleed en het lastige jongetje zichzelf als cowboy. Dan had de juf hem met een lasso moeten achtervolgen, het joch vangen, zijn handen op zijn rug vastbinden, een touw om zijn armen heen en zijn voeten aan elkaar! Vervolgens kon de juf het vervelende kereltje over haar schouder nemen en terug dragen naar de klas om hem voor de hele klas voor schut te zetten. Tenslotte kun je beter medelijden met de juffrouw hebben dan met zo'n vervelende snotaap. En wat de suffe directeur betreft: Waarom laat die vent gewoon niet een hele klas vol ongehoorzame ettertjes toe in zijn kantoor? Zodra ze daar alles grondig verbouwen en verpesten zou de man haast wensen dat hij de roede tevoorschijn haalde om de kinderen hiermee te tuchtigen! Ik heb in elk geval GEEN medelijden met ongehoorzame, verwende en vervelende snotapen en NOG minder met hun vreselijke overbetuttelende ouders!