Snap

Je kids delen op social media, is dat oké?

Ik ben nogal een social media liefhebber en vind het dan ook erg leuk om mijn kleintje te delen. Mijn vriend daarentegen...

Ze is zo schattig. Alles wat ze doet leg ik gewoon heel graag vast op camera. Dan denk je misschien, dat is toch prima? Maar mijn vriend wordt al geïrriteerd als ik de camera zelfs maar pak. Dit omdat ik het ook graag post op Instagram. Ik heb gewoon een gesloten account dus alleen mensen die ik zelf accepteer, die we dus ook persoonlijk kennen, kunnen het zien. Ik vind het gewoon leuk om een soort online dagboekje te hebben met allemaal leuke foto's en video's van Lilly. De meeste familieleden en m'n vriendinnetjes zijn het hier volkomen mee eens. Ze vinden het geweldig om schattige kiekjes van Lilly te zien, aangezien ze niet vaak langs kunnen komen om haar even te vertroetelen.

Mijn vriend is het hier niet mee eens. Hij vind het allemaal maar onzin. En natuurlijk heeft hij er inspraak op, het is ook zijn dochter, maar hij overdrijft er flink in al zeg ik het zelf. We hebben echt een hele gezonde relatie en hebben vrijwel nooit ruzie, maar als we ergens over discussiëren is het altijd over hetzelfde: social media.

Ik vind het al deze onnodige discussies niet waard. Als ik hem vraag om alle foto's en video's van Lilly van Instagram te verwijderen (wat ik dan wel redelijk geïrriteerd vraag) snauwt ie nee. Ik weet dat hij het graag wilt, maar ergens wil hij het me ook niet verbieden heb ik het idee. 

Ik weet niet helemaal wat ik er mee aan moet. Nu vroeg ik me af: delen jullie je kids op social media? 

6 jaar geleden

Ik deelde ook alles can mijn jongens, nou ja de degelijke foto's dan. Iets met een beetje bloot kwam er uiteraard niet op, maar nu is mijn oudste zoontje 6 en die zegt heel bewust dat hij niet op Facebook wil. Hij heeft geen flauw benul wat Facebook is, maar hij wil gewoon niet dat iedereen zijn foto's ziet. Als ik een foto wil maken vraagt hij eerst of het voor Facebook is want dan wil hij niet op de foto. Als ik zeg dat ik hem alleen naar zijn vader of opa en oma stuur vind hij het goed maar verder niet. ik heb laatst dus ook samen met hem mijn Facebook account bekeken en hij heeft aangegeven welke foto's mochten blijven en welke weg moesten. Nu plaats ik dus alleen onherkenbare foto's of foto's waar hij zelf toestemming (klinkt raar bij een 6 jarige) voor heeft gegeven om te plaatsen. Ik plaats nu dus heel wat minder foto's dan voorheen. Heel veel mensen om mij heen vinden dat belachelijk dat ik dat laat bepalen door een 6 jarige, maar ik zelf ben eigenlijk wel blij dat hij er zo bewust mee bezig is. Geeft me een goed gevoel voor later als hij zelf het www in duikt en dan vooral het social media gedeelte. Plaatsen kan zeker, maar ik ben ondertussen al terug gefloten door mijn 6 jarige en ik kan niet meer ongedaan maken wat al geplaatst is. Dat is iets waar je heel goed bij stil moet staan. Ook al is het account privé het staat op het world wild web en dat is nooit privé.

6 jaar geleden

Wij hebben vooraf al besloten om niets van ons zoontje op social media te plaatsen als hij straks geboren is. (Zelf hebben we wel facebook, instagram en noem maar op). Leek ons best een normaal besluit, maar wat dan wel tegenvalt is dat er toch een beetje raar op gereageerd wordt. Vooral de aanstaande oma's vinden het jammer dat ze geen album op facebook kunnen aanmaken van hun (aanstaande) kleinzoon of zomaar een schattig foto'tje kunnen delen. Toch respecteren ze ons besluit. Eigenlijk van de zotten dat je tegenwoordig dan je hele familie/vriendenkring alvast moet inlichten dat je je kind niet zomaar tentoongesteld wil hebben op internet als zij op hem gaan passen. Iedereen vindt dat zo normaal tegenwoordig... onze uk mag later zelf beslissen of hij op internet staat of niet. Wie onze zoon straks wil zien komt maar gezellig langs :)

6 jaar geleden

Wij hebben een whats app groepje 'foto van de dag' met familie, zodat we die leuke foto's en filmpjes kunnen delen. Ik zet zelf heel weinig foto's van de kinders op social media.

6 jaar geleden

Ik wil even zeggen dat ik de mama's die niets plaatsen evenzeer respecteer dan zij die dat wel doen. Al vind ik wel dat het belangrijk is om te nuanceren wát je plaatst. Ik plaats regelmatig foto's van mijn meisje op social media. Nu ze wat ouder wordt, heeft ze hier ook wel inspraak in. Wanneer ze me vraagt om een foto niet te delen respecteer ik dit. En ik let er ook op om geen "gênante" toestanden te plaatsen die ze vreselijk gaat vinden als ze later begint te puberen. Wat het "er kan vanalles met de foto gebeuren" betreft... Dat is de wereld waarin we leven. Ik scherm zoveel mogelijk af. Maar je gaat toch ook niet wegblijven van het strand of het zwembad omdat er een viezerik op de loer kan zitten? Daarnaast publiceert de jeugdbeweging, de kinderopvang en de school ook online. Moest ik een viespeuk zijn, zou ik op die websites wel eens gaan kijken ipv die ene foto die bij mij misschien een keer publiek zichtbaar is. Ik probeer Gewoon lekker gemakkelijk te leven en pieker me niet suf over worst case scenario's. Gewoon lekker genieten, met respect voor je kinderen.