Blog header image

Huiswerk soort van in groep 1-2

​Bij mijn dochter op school krijgen ook kinderen in groep 1/2 al een soort van huiswerk. Opstap heet het programma. Heel leuk om te doen!

Bij mijn dochter op school krijgen ook kinderen in groep 1/2 al een soort van huiswerk. Opstap heet het programma. Heel leuk om te doen, maar soms wel erg makkelijk. Het is een programma waarbij kinderen op een speelse manier leren en ook leren thuis te werken (min of meer).

Ze hebben een leuke doos gekregen met verschillende spulletjes erin, zoals kleurpotloden, schaar, lijm, houten blokjes een speelbord, pionnen, een balletje, kleurenkaartjes en een doos met vormen in alle maten en in de primaire kleuren. Erg leuk dus. Iedere week krijgen ze van school een werkboekje mee. Dit gebaseerd met opdrachten en spelletjes op de groep waarin ze zitten. Dus in groep twee is dat letters herkennen, afmaken van vormen, kleuren, onthouden van verhaaltjes, cijfers herkennen. Echt heel erg leuk. En sowieso heb je dan ook even een op een tijd met je kind.

Het is de bedoeling dat je iedere (school) dag een werkblad doet, maar dit mag je natuurlijk je eigen invulling geven. En ik vind het er ook aan liggen wat de opdracht is en hoe lang je er mee bezig bent (of kunt zijn, beetje eigen inzicht om het soms wat leuker te maken is vereist haha). Of wij een of meerdere werkbladen per dag doen. Wij proberen het sowieso te verdelen over minimaal twee dagen, al wil ons dametje alles het liefste meteen af hebben.

Zoals ik al zei is eigen inzicht en creativiteit nodig van de ouders om de opdrachten wat spannender en leuker te maken. Zo moest mijn dochter gisteren een opdracht doen met donker en lichte tinten van een kleur. Ze mocht eerst het tinten kaartje (zo’n kaartje uit de bouwmarkt bij de verfafdeling) knippen. Daarna van donker naar licht leggen. Vervolgens in huis voorwerpen zoeken van een kleur die ik mocht verzinnen. Daarna deze voorwerpen van donker naar licht (qua kleur) leggen. We hebben hiervan toen een foto gemaakt, daarna de voorwerpen opgeruimd en andere voorwerpen gepakt van een andere kleur. Deze weer op de foto gezet. Zo gaan we deze week een collage maken van de opdrachten waarbij dit dus kan. Om het leuker te maken.

Iedere week moeten ze ook de werkbladen inleveren met eventueel de daarbij extra gemaakte dingen die bij de werkbladen horen. Dus ook de fotocollage gaat straks ingeleverd worden. Dit gaan ze allemaal verzamelen in een map en aan het einde van het jaar krijgen de kinderen die naar Groep 3 gaan een Diploma Uitreiking van het Opstap programma. Hiervan wordt door de school een hele happening gemaakt. Super leuk dus. En dan krijgen ze ook alle werkjes in een map uitgereikt om mee naar huis te nemen.

Helaas heeft mijn dochter vorig jaar (Groep 1) niet meegedaan. Ze kwam toen halverwege het schooljaar op school en ze starten enkel aan het begin. Ze zou dit jaar dus moeten starten met Opstap groep 1, echter was dit te makkelijk voor haar aangezien ze in de klas met Groep 2 meedraait. We zijn dus nu na één week Groep 1 al een paar weken met Opstap Groep 2 bezig en dat gaat prima.

Al met al een erg leuk programma om met je kinderen thuis bezig te zijn! Ik ben er in ieder geval enthousiast over ;-). Oh helemaal vergeten: af en toe zit er ook een leuk voorlees boek bij (wat je mag houden!!!).