Snap
  • Kind

HSK......HoogSensitieve Kinderen

Tot voor kort nog nooit van gehoord.....HSK maar onze oudste dochter heeft heel veel raak vlakken met deze kinderen

Toen ik voor het eerst gewezen werd op de kans dat Megan een HoogSensitief kind kon zijn stond ik te kijken of ik water zag branden......een WAT?

Wat zijn hoogsensitieve kinderen?

Deze kinderen nemen heel veel waar. Zo herkenden ze de kleinste veranderingen en details zoals bijvoorbeeld nieuwe kleding van een klasgenoot of een kleine wijziging aan het klaslokaal of een plant die nodig water heeft. Zowel thuis als op school zijn ze voortdurend de omgeving aan het observeren, om zo goed te kunnen zien wat er gebeurt en nemende niet altijd direct actief deel aan een situatie maar staan liever eerst op een afstand toe te kijken. Ze weten vaak ook precies te benoemen hoe en wat er in een bepaalde situatie gebeurd is, ook als dit al geruime tijd gelden gebeurd is. 

Op school observeren HSK's vaak nauwkeurig welke kinderen de neiging hebben om fel te reageren en ze weten vervolgens precies wat ze bij deze kinderen beter kunnen laten om niet zelf met die felle reactie geconfronteerd te worden. Ze denken goed na over oorzaak en gevolg, merken veel op en reflecteren diep.

HSK's hebben de neiging veel op te merken en diep te reflecteren alvorens te handelen. De combinatie van deze twee eigenschappen kan een HSK angstig lijken. Dit komt omdat ze snel een situatie reflecteren op hun eigen situatie. Bijvoorbeeld als er op school een verhaal verteld word over een auto ongeluk waarbij een persoon overleden is gaat het kind diep nadenken over wat er kan gebeuren als dit hem/haar zou overkomen. Dit kan resulteren in verdriet die voor en volwassene moeilijk te plaatsen is en alleen door veel doorvragen kon je er achter dat het door dit verhaal komt.

HSK's voelen zich het meeste op hun gemak bij volwassenen die rustig en oprecht met hun omgaan. Dan zie je dat ze zichzelf laten zien en blijken het spontane, sociale, wel bespraakte, creatieve en intelligente kinderen zijn die veel te vertellen hebben. Maar als je regelmatig je stem verheft, wel eens boos reageert of steeds de neiging hebt om te corrigeren waardoor de nadruk gelegd word op wat er niet goed gaat (zit eens stil, doe eens normaal)dan zal een HSK zich onvoldoende veilig bij je voelen.

HSK's lijken een sterke emotionele beleving te koppelen aan e dingen die ze opmerken. Waarschijnlijk hebben ze dat op een bepaalde manier nodig, alsof dat wat ze waarnemen waarde en betekenis voor hen heeft wanneer ze er een innerlijke relatie bij ervaren. Iedere indruk lijkt iets los te maken, of dat nu vreugde, verdriet, afschuw, angst, verbazing of wat dan ook is. Ze zoeken indrukken op en halen deze diep naar binnen, hier zit een hele grote valkuil in waardoor ze overprikkeld raken en ze zich kunnen terugtrekken of juist heel druk gaan worden. Wat je ook nog kan zien is hangerige kinderen die op zichzelf willen zijn veel huilen of zelf boosheid en concentratieproblemen.

Wat doet dat met onze Megan?

Megan is vooral heel druk, vraagt veel aandacht en informatie. Ze is heel zorgzaam naar anderen toe en heeft sterk de neiging zichzelf weg te cijferen. Daarnaast wil ze liever niet opvallen en past zich aan naar elke situatie. Zijn de kinderen waarmee ze speelt ouder dan laat ze de slimme Megan zien en speelt ze met kinderen die jonger zijn dan is ze zorgzaam en lijkt ze net zo veel te weten als de andere kinderen om haar heen. Ze kan dan bijvoorbeeld in eens geen puzzel meer van 50stukjes maken terwijl ze al met gemak een puzzel van 200stukjes maakt. 

Als ouders was dit in het begin heel lastig hoe we er mee om moesten gaan en we zullen zeker nog steeds veel vergissingen (om maar niet over fouten te spreken) maken. Ze is namelijk soms heel erg druk en we hebben afgeleerd om de zeggen "doe ff normaal andere kindjes doen dat toch ook niet!" Nu pakken we dat heel anders aan. We noemen haar dan  Pinky Pie (van my little pony) je doet het weer........en dan weet ze het al. Dan moet ze lachen en stopt ze direct. Ze reageert heel slecht op negatief gedrag en veel beter op een positieve benadering. En als we ergens zijn waar ze het extra leuk heeft dan moeten we haar af en toe apart nemen om een paar keer diep adem te laten halen zodat ze rust kan vinden. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van wat wij tegen komen.

Zijn hier nog meer mama's van een HSK? Ik zou graag met jullie van gedachte wisselen

8 jaar geleden

Tot nu toe hebben we nog niks gedaan. Wel als we merken dat ze begint "door te slaan" dan halen we haar uit de drukke situatie en nemen haar even apart om haar rust te geven. Verder heb ik in mijn omgeving wat moeders met HSK's en daar vraag ik vaak om advies. Het is per dag verschillend hoe ze op dingen reageert en daar pas ik alles een beetje op aan. Op school doet ze het goed.....maar dat houden we zelf ook heel goed in de gaten. We hebben een smoeltjes schrift gekocht voor haar waar we hele spannende dagen in opschrijven zodat ze het een plekje kan geven. http://www.scrivomedia.nl/a-38614122/boeken-met-gevoel/smoeltjesschrift/ Dit help heel goed, ook om inzicht te krijgen wat het effect is op haar drukke dag.

8 jaar geleden

Je blog heeft meer met me gedaan dan ik zou verwachten. Ik heb zojuist meer informatie opgezocht en testen gedaan. De testen gaven als uitslag dat hij zeer waarschijnlijk Hoog Sensitief is. Wat hebben jullie gedaan?

8 jaar geleden

Ik zag dat ik deze blog van jou had gemist, dus maar meteen even lezen. Dat lijkt me inderdaad best wennen, maar volgens mij kunnen jullie dat zeker aan. En vergeet niet, elke ouder maakt fouten! Ik moet zeggen dat toen ik je informatieve stukje aan het lezen was, ik er Quin in terug zie. Daar sta ik zelf even van te kijken. We weten dat hij een extra kwaliteit zou kunnen hebben. Maar wat, we zullen er vanzelf achter komen.

8 jaar geleden

Ik vind het ook wel herkenbaar. Dunya is erg gevoelig maar ziet ook veel details. Is scherp, heeft een goed geheugen, is slim vooral bij dingen die ze waarneemt, verbanden leggen etc., en heel gevoelig voor complimentjes. Ik herken in haar veel van mezelf, niet zozeer dat slimme, maar wel die gevoeligheid. Gelukkig herken ik het en weet ik een beetje hoe ik ermee om moet gaan. Al blijft opvoeden altijd een hele klus, zeker in je eentje. Maar we komen er wel uit. Ik doe gewoon mijn best en geef haar alle liefde die ik heb. Maar die gevoeligheid kan haar en mij soms wel belemmeren.