Snap

Hou op met het vergelijken van kinderen!

Het begint al wanneer ze nog geen 6 weken zijn. Kan die en die van jou al lachen? Ooh nou míjn Jantje kan al heel goed lachen. Kan jou baby al doorslapen? Omdraaien? Hoeveel tandjes heeft hij al? Kent hij het alfabet al? 

Ik word en ZOOO moe van want wat leren wij onze kids hier eigenlijk mee? Dat alles een wedstrijd is, dat we meer van ze houden als ze beter presteren dan andere kids? Dat het wedstrijd hondjes zijn? Wat een enorme druk leggen we op die kleine schoudertjes. 

Ik zie het namate mijn eigen zoon ouder word steeds vaker voorkomen. En sommige ouders zijn 'erger' dan andere. En om heel eerlijk te zijn... Ik voel zelf de druk ook wel eens. Noah kan namelijk niet zo goed praten. Ondanks zijn hoge IQ zijn we er sinds kort achter dat hij leid aan een expressive taalontwikkelingsstoornis. Hij praat nu op zijn 2 jaar 8 maanden met 3 woordjes-zinnen. 

Ik merk nu vooral veel dat mensen Noah vergelijken met buuurtkindjes, klasgenootjes, leeftijdsgenootjes. En dat ik dus best vaak bezig ben met uitleggen waarom hij nog niet zo duidelijk en veel praat. En ik word me daar toch een partij MOE van! Laat mijn kind met rust wil ik soms wel roepen. We zijn heel trots op hem either way. 

Het ergste is nog dat ik moet gaan uitleggen wáárom hij niet zoveel praat terwijl hij naast me staat. No is erg slim en ik merk dat hij zich hierdoor heel onzeker gaat voelen! Dus aub MOEDERS HOU OP MET HET VERGELIJKEN VAN KINDEREN. Het ene kind kan sneller lopen het andere beter praten. Het ene kan sneller fietsen en het andere beter dansen. Wat maakt het uit? Wat maakt het uit welk kindje iets een beetje beter of eerder kan? Geef je kids het goede voorbeeld en leer ze dat ze goed zijn zoals ze zijn. Ook met een achterstand en ook wanneer ze voor lopen. 

Noah kan niet zo goed praten als hij misschien 'zou moeten'. Ja én? Dat praten leert hij echt wel. Hij heeft namelijk een ontzettende doorzettersmentaliteit en is daarnaast ook nog eens het dapperste mannetje die ik ook gekent heb. Hij kan heel veel dingen wel heel goed! Hij is goed in puzzels, kan al fietsen (met zijwieltjes), kan heel goed tellen en heeft een rijke fantasie!

Hij bezit daarnaast nog een heel belangrijke eigenschap. Hij is lief. Maar écht lief. Hij helpt iedereen, wil altijd alles voor je doen en er komt nooit een verkeerd woord uit. En dát lieve moeders is wat écht belangrijk is in het leven. Niet praten, niet lopen, niet het IQ, niet wie er eerder fietsen kan. Dat is allemaal bijzaak. Uiteindelijk leren ze alles op hun eigen tijd! 

Kortom als een ander kindje iets wel kan wees dan niet geïntimideerd. Dring je kindje dan niet op dat het iets moet leren. Laat het zichzelf op zijn eigen tijd ontwikkelen. En laat vooral mij en mijn kindje erbuiten! 

3 jaar geleden

Volgens mij kan je er ook veel beter relaxed in staan.. want stressen en pushen heeft ook echt geen zin! En het is precies wat je zegt ze zijn heel gevoelig, dat heeft Noah ook.

3 jaar geleden

Amen! Mijn kinderen zijn ook allebei toevallig erg slim. En dat is soms heel lastig, ze voelen daardoor ook veel. Bovendien is een van de twee helaas bijna overleden en heeft hersenletsel opgelopen door de infectie en 12 dagen coma... die heeft àlles opnieuw moeten leren behalve praten. Ja, dan duurt het langer voor je je C diploma hebt. Hoewel mijn andere kind zonder NAH net zo “langzaam” is omdat zijn hoofd heel vol is. 🤷🏼‍♀️ Ik gun niemand de lessen die mijn gezin geleerd heeft, maar we maken ons niet zo druk meer 😅

3 jaar geleden

Precies! Elk kind is speciaal en we mogen allemaal trots zijn op onze kids!

3 jaar geleden

Idd Kim, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Ieder kind is uniek.