Terug
Blog header image

Hoera, een broertje! Wat is dat mama?

Quinn krijgt er in mei een broertje bij. Maar hoe bereid je je dreumes voor op de komst van zo'n nieuw leven in hun huidige leven?
Lindsy83
6 jaar geleden

Wij hebben nog maar een kind dus heb er geen ervaring mee. Maar ik denk wel dat hoe klein ze ook zijn, ze zeker meer begrijpen dan wij door hebben. Gewoon zoveel mogelijk bij dingen betrekken, dan komt het vast goed :) Succes met de laatste loodjes!

Trotsemamabezigebij
6 jaar geleden

Onze dochter (4) is 2 weken geleden grote zus geworden. Ze kwam binnen gaf haar broertje uit zichzelf een kus en daarna was ze verdrietig heb haar even bij me genomen geknuffeld wat drinken en samen even tv kijken. In de kraamweek hebben we haar betrokken bij de zorg maar ook haar vaste dingen laten doorgaan zoals zwemles . Tussen de middag werd er aan tafel gegeten en lag de kleine man in de kinderwagen bak in de box. Dat was dus echt haar tijd;)

Loes van der Leer
6 jaar geleden

Toen onze tweede werd geboren was de "oudste" 1,5. Hij vond het super leuk en ze waren onafscheidelijk. Hij wilde steeds in de box kijken wilde overal bij zijn en het was soms lastig met aandacht verdelen. Ik zal het gewoon lekket laten gaan, laat haar zelf ondekken. Wel zal jk heel goed opletten ze nooit samen alleen laten!! Mijn oudste was (is) vreselijk lomp!! En de kleine heeft haar portie kopstoten en botsingen al gehad, pfff..

tibbe13
6 jaar geleden

Ik las hier laatst dit artikel over; http://www.frugalmomeh.com/2013/12/helping-your-toddler-adjust-to-a-new-baby.html misschien heb je er iets aan.

Anoniem
6 jaar geleden

Wat leuk en snap dat het spannend js vond ik ook. Onze oudste was 1.5 jaar dat onze 2e werd geboren. Tip die ik kan geven ia betrek der overal bij, samen in bad of helpen. Ook gewoon een beetje laten gaan, natuurlijk opletten dat ze voorzichtig doet maar overal nee om zeggen is niet leuk en krijgt ze het idee niks met der broertje te mogen. Wij hadden toen haar broertje kwam voor haar een pop met fles gekocht als ik aan het voeden was zat zij met haar pop. En als ze dat niet deed zei ik kom je ook lekker naast mama zitten. Ze snappen het heel goed maar ze moet niet aan de kant geschoven worden. Ook gewoon normale ritme aanhouden wat kinderdagverblijf oid betreft. Veel succes en geluk

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn dochter was net 2 geworden toen afgelopen januari haar broertje werd geboren. Wij hebben haar ook steeds verteld dat er een baby in mama's buik zat en hebben haar ook de naam verteld (die ze vervolgens aan iedereen vertelde, maar dat vonden wij niet zo erg) ook nam ik haar geregeld mee naar haar broertjes kamer en liet haar zijn kleertjes zien etc. Vlak voor hij geboren werd hebben we nog een keukentje voor haar gekocht en daar heeft ze de eerste kraamweken heel fijn mee gespeeld. We hadden dit expres gedaan omdat ze dan ook wat afleiding zou hebben. Ik had verwacht dat ze heel jaloers zou zijn omdat ze andere kinderen al snel als een bedreiging ziet, maar het valt heel erg mee. Ze vind de baby heel lief en wil hem graag kusjes geven. We hebben dus niet veel bijzonders gedaan maar zijn wel echt met haar blijven praten erover. En altijd uitleggen wat er gebeurd en wat je gaat doen helpt ook een heel stuk.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik zou je er niet te druk over maken. Mijn kinderen schelen 19 maanden en mijn zoontje snapte er ook nog helemaal niks van. Ik heb hem een pop gegeven, maar dat had weinig effect. Na de bevalling is het helemaal geruisloos gegaan. Hij was nog te jong om het concept 'jaloezie' te snappen en hij vond het allemaal prachtig! Hij moest alleen wennen aan dat er veel mensen over de vloer kwamen ineens. De enige tip die ik je zou geven: zorg dat je wat rust inbouwt in de kraamweken, zodat je oudste ook rustig kan wennen zonder alle visite er omheen. Of zorg dat je partner een aantal weken vakantie opneemt, zodat je oudste niet ineens van alle aandacht naar geen aandacht meer gaat. Verder is voorlezen tijdens het voeden ideaal, want dan krijgt je oudste ook nog aandacht. Maak je dus vooral niet te druk, het komt helemaal goed!

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn zoontje werd 2 in de week dat ik 20 weken zwanger was. We hebben hem continu overal bij betrokken, dus mee naar de vk mee naar de echo's. En dan vertelde hij ook trots aan iedereen (ja iedereen ook vreemde in de supermarkt)dat hij z'n zusje had gezien. Ook ons zoontje deed mijn shirt omhoog als we vroegen waar de baby was, gaf kusjes en ging er op liggen om te luisteren zij hij zelf. Elke keer als we voorbij de baby kamer liepen zij hij ook daar het de kamer van zijn zusje zou worden. Toen de bevalling begon en hij naar mijn ouders ging wilde ik tussen de weeën door hem graag gedag zeggen (ik ben in de nacht begonnen dus zodra hij wakker werd is hij door mijn moeder opgehaald) ik wilde niet dat hij zou zien dat ik pijn had dus snel tussen de weeën door afscheid genomen. Zonder tegen hem te zeggen wat er aan de hand was (hij zou die dag al bij mijn ouders zijn) zei hij zelf tegen mij mama is baby aan het maken! Ik zal deze woorden nooit vergeten zo lief en hij eindigde met ik hou van jou mama! Mijn kleine mannetje zo jong maar al zo bewust van alles. Nu is ze inmiddels bijna 7 weken oud en hij is heel betrokken en zorgzaam. Heel lief hij helpt mij als hij zin heeft, huilt ze krijg ik te horen mama zusje heeft honger.....of mama ik moet zusje een krasje geven dan gaat de buikpijn over. Ik hoop dat je er iets mee kunt maar het ene kind is het andere niet. Succes en geniet vooral van je rijkdom!

Anoniem
6 jaar geleden

Wij hebben hetzelfde. De 2e baby wordt in mei geboren. We lezen nu steeds boekjes voor over een broertje of een zusje krijgen. Ook krijgt ze straks na de geboorte haar 'eigen' baby. We hebben een baby annabel gekocht. Ze kan dan zelf de baby een fles je geven. Ik weet niet of het gaat werken. Maar zo proberen we haar voor te bereiden.

Anoniem
6 jaar geleden

Onze dochter was wel al ouder toen haar broertje geboren werd. Wij hebben geen bijzondere dingen gedaan. Wel meegeweest naar echo's etc. En toen broertje lief er was gelijk haar gebeld en papa heeft haar gelijk opgehaald. Thuis geholpen met flesje geven luier verschonen naar bed brengen uit bed halen helpen badderen. Vanaf dag 1 nooit problemen gehad. Die twee zijn gek op elkaar????

Anoniem
6 jaar geleden

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Hartstikke leuk een meisje en straks een jongetje erbij :). Hier een mama van een prachtige dochter (19 maanden) en een kersverse zoon (10 weken). Bij ons zat er dus ook erg weinig tijd tussen. Wij hadden dezelfde "zorgen" en vroegen ons ook af hoe het zou gaan.... Het is ons zo erg meegevallen. Onze dochter heeft het super snel opgepakt en vindt haar broertje heel leuk en interessant. Meteen na 3 dagen zei ze al zijn naam... ???? Wij hebben haar overal bij betrokken en vaak verteld over dat ze een klein broertje zou krijgen. Ook hebben we voor haar een speciale jongetjes pop gekocht (Ikea) waarmee ze mocht "oefenen". Dit heeft in mijn ogen echt veel geholpen. Na de geboorte hebben we haar overal bij betrokken en haar laten helpen en kijken waar ze dat wilde. Het betekend dat je soms wat langer bezig bent met dingen en dat je je baby soms even moet laten huilen. Daarnaast doe ik heel bewust ook dingen met haar alleen. Dan ligt broertje in de box of te slapen, en dan is er even tijd voor haar. Ze pakt het op die manier goed op en is weinig jaloers. Een ander aspect van twee kindjes kort op elkaar is dat de oudste nog niet volledig luistert omdat het begrip hier en daar nog mist. Hangt natuurlijk van je kindje af, maar toch. Dus dat resulteert soms in nogal wild omgaan met kleine broer. Alles uitleggen en duidelijk maken als iets echt niet mag dan kom je heel eind! Veel plezier straks en veel geluk als gezin. :)

Anoniem
6 jaar geleden

*krasje is natuurlijk kusje

taftantha
6 jaar geleden

Wij verwachten binnen nu en uiterlijk 3 weken ons 2e kindje en de oudste is net 2. We hebben hem overal zo veel en goed mogelijk bij betrokken en nu is het afwachten. Ik denk dat het ook per kind verschilt hoe ze er mee omgaan. En ik denk dat ze er stiekem best wel veel van begrijpt.

rebo1982
6 jaar geleden

Volgens mij krijg je al veel waardevolle tips, maar ik voeg mijn (mogelijk dubbele,waarvoor excuus maar ik ben te lui om alles te lezen) reactie nog even toe. Mijn dochter en zoon schelen 20 maanden. Mijn dochter vond haar broertje gelijk lief, maar wilde ook veel aandacht van mij en haar papa. Dit hebben we zijn beloop laten gaan. Zeker in de kraamweek. Zij kreeg extra aandacht van papa als ik moest voeden oid. Ook hadden wij knuffelmomentjes als haar broertje sliep. Ja ze was wel eens jaloers, maar met afleiden was dit goed te sturen. Ik had voor de bevalling wat speelgoed in huis gehaald dat nieuw was. Elke keer als er een moeilijk moment was (of ik die voorzag) en dat was vooral bij voeden, dan kwam er iets uit de kast (wat daar ook weer in terug ging zodat het speciaal bleef). Ook wij hebben veel gepraat over de baby die in huis zou komen wonen. Je zou er ook boekjes over kunnen halen (wij lazen kleine pluis van Nijntje voor) Ze mocht van ons ook haar broertje vasthouden en knuffelen. Dit maakte haar heel groot en trots. Laat het gewoon gebeuren! Je weet zelf wat je kleine meid nodig heeft! Succes@

Anoniem
6 jaar geleden

Ik lees bij zoonlief vaak het boekje 'de buitelende baby' voor. Superleuk met flapjes waardoor het ook echt 'logisch' is voor de dreumes.

Xianna
6 jaar geleden

Wat grappig om te horen! Onze dochter van nu 1,5 jaar krijgt binnenkort een zusje erbij en bij ons gaat het precies hetzelfde. Wij lezen hier regelmatig boekjes van de bibliotheek en ik heb net een boekje geleend dat heet 'Jelle en de baby' en dat laat zien van buik tot baby maar zonder de stukjes die niet bestemd zijn voor die kleine oogjes. Voorlezen van dit boekje heb ik nog geen tijd voor gehad maar ze vond het vreselijk leuk om hem door te bladeren. Verder denk ik dat kindjes van deze leeftijd voornamelijk in het hier en mu leven en dat echt 100% voorbereiden op wat er komen gaat niet mogelijk is. Sterkte nog eventjes en geniet van de buikkusjes die zijn zoooooo lief.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik heb net een tweede dochter erbij, de oudste is nu bijna 2,5jaar. Wij hebben het er ook steeds over gehad. Het boekje van Kaatje die een broertjr krijgt maakte ook veel indruk. Ik heb op een gegeven moment wel heel duidelijk verteld dat de baby eerst alleen drinkt, slaapt en poept en dat ze heel voorzichtig moet zijn met de baby. Ze begreep dat eigenlijk heel goed. Ze is echt superlief voor haar zusje.

Debsel86
6 jaar geleden

Onze zoon kreeg toen hij 22 maanden was een zusje. We hebben het net als jullie er veel over gehad, al kreeg ik niet de indruk dat ie er iets echt van begreep. Het boekje "de buitelende baby in mama's buik" was wel een succes. Leuk boekje met flapjes over een jongetje dat een zusje krijgt. Toen ze geboren was, hadden we bewust tijd voor ons vieren ingepland voor de allereerste keer dat hij haar zag en hij kreeg een cadeautje. Inmiddels zijn we twee maanden verder en heet zijn zusje nog steeds "baby" haha maar hij is een lieve, soms onbedoeld lompe, grote broer. Succes met je zwangerschap!

Anoniem
6 jaar geleden

Mijn tweede kind is geboren toen de eerste bijna 13 maand was, we hebben met alle controles meegenomen, zelfs bij de eerste draaiversie. Ze heeft in de eerste kraamweek veel aandacht van ons gehad maar ook van de zorg. baby was onrustig, wilde veel aan de borst maar ik had geluk dat de oudste lekker zelf kon spelen in de box en omdat in Mei was geboren heeft ze veel ook in haar campingbedje kunnen spelen. Mijn beste tip is gewoon laten gaan en kijken waar je kind behoefte aan heeft en nooit alleen laten met zijn tweeën. Mijn oudste was eerst nog niet voorzichtig dus daar moesten we extra opletten. Veel succes en maak het je zelf makkelijk met schoonmaak en boodschappen.

Anoniem
6 jaar geleden

Ik was zwanger van onze tweede toen mijn oudste net 16mnd was..steeds hasr erbij betrokken en de dag ma de bevalling haar extra naar de opvang laten gaan zodat haar leventje gewoon.liep en twee dagen erna heel veel met haar geknuffeld en de twee dagen erop heeft ze leuke uitstapjes met haar vader gedaan om haar te laten voelen dat zij niet vergeten was, 's ochtends haar bij haar zusje betrokken..ze was vanaf het begin een trotse grote zus en ze zijn nog steeds twee handen.op 1 buik. gewoon wat 1 op 1 tijd plannen. Succes

Anoniem
6 jaar geleden

Leuke vraag en handige reacties! Wij zitten hetzelfde schuitje. Maar ipv 1 kindje, komen er direct twee... Mijn oudste wordt over een maand 2 en vlak daarna zullen de twins komen. Ik voel me nu al schuldig over dat ik mijn oudste te kort ga doen. Nu probeer ik hem al af en toe even 'alleen' te laten maar soms heb ik ook het gevoel dat ik nu extra aandacht moet geven omdat het straks niet kan. Denk alleen dat dat toch niet zo handig is. De tip van voorlezen tijdens voeden vind ik een hele goede!! Geniet van de tijd die gaat komen. Ga ik ook proberen :)

Anoniem
6 jaar geleden

Ik heb 3 zoons (oudste geboren in dec.2009,november. 2011 en apriL 2014) Mijn oudste was heel lief en heel betrokken bij zijn kleine broertje,hij wilde hem steeds de fles geven vast houden en volgde hem overal Wat ik deed was hem overal mee naar toe nemen naar de echo's,vroedvrouw,spulletjes kopen voor de baby en dan liet ik hem een beetje mee kiezen,laten voelen aan mijn buik,de babykamer mee laten helpen in orde te maken en dat heb ik hetzelfde weer gedaan toen ik zwanger was van mijn 3de zoon Ik denk niet dat jeje kind erop voor kunt bereiden het komt vanzelf Het enigste wat je kunt doen is haar een beetje mee laten kijken Succes nog met alles en straks veel geluk met zijn 4tjes

Anoniem
6 jaar geleden

Gefeliciteerd! Wij hebben ze voorbereid door boekjes voor te lezen, hier komen veel aspecten aan bod. Leuke maar ook dat het niet altijd leuk is met een baby in huis en dat je niet direct samen kunt spelen. Ze betrekken bij de buik, het kamertje, mee naar de verloskundige en een fotoshoot. Van het eigen babyspeelgoed ze een dingetje laten uitzoeken wat haar cadeautje is voor de baby. Bij de eerste ontmoeting hadden wij de baby in het wiegje, niet bij mij. Anders voelt het als of de baby het plekje van de oudste in pikt. En dan samen naar de baby kijken en hallo zeggen. De baby had een cadeautje mee voor zijn grote zus. Samen de baby op schoot. En in de kraamweek ze bij veel dingen betrekken. Geniet er van!

Kelly
6 jaar geleden

Mijn dochter was een jaar en negen maanden oud toen haar broertje werd geboren. Mijn dochter is altijd heel lief voor hem, maar heeft vooral in het begin moeite gehad. Misdroeg zich toen had de eerste week, moeite met inslapen en werd midden in de nacht huilend wakker. Gelukkig duurde dit niet lang. Mijn zoon is nu vier maanden oud en mijn dochter helpt met flesjes geven, wil graag met hem spelen en geeft hem zij speen als hij huilt. Ook kusjes geeft ze de hele dag door. Het begin was pittig maar nu gaat alles goed. En ik denk dat een kind van nog geen twee jaar oud niet heel veel voorbereid kan worden op de komst van een broertje of zusje.

Anoniem
6 jaar geleden

Onze oudste was nog geen twee toen zijn zusje kwam (was een maand later jarig). Ook hij leek er weinig van te begrijpen. In de kraamweek heeft de kraamhulp hem heel goed betrokken overal bij, eerste paar dagen zijn zusje laten zien, samen flesje geven, aan het einde van de kraamweek helpen in badje doen. Wat mij ook erg geholpen heeft is om telkens als ik borstvoeding ging geven mijn mannetje naast me neer te zetten op de bank, met bijvoorbeeld een boekje, hem voorlezen, of hij had een stickerboek waar hij zelf stickertjes kon plakken, dan bleef hij even zitten zodat ik niet gestrest hoefde te voeden, en hij vond die tijd geweldig. Verder goed kijken dat je een op een aandacht aan haar kunt besteden. Dat kan bijvoorbeeld al doordat je partner even met haar iets buitenshuis gaat doen (een wandelingetje, boodschappen o.i.d.) en andersom dat je partner de baby even meeneemt of jij even op pad kan met je dochter. En natuurlijk zullen er altijd lastige momenten zijn wanneer het even moeilijk is om de aandacht te delen met zo'n huilende baby, maar daar went ze vanzelf aan. Bij een meisje misschien ook nog een tip om te zorgen dat ze een pop heeft en wat spulletjes die jij ook voor de baby gebruikt, ze kan dan zelf haar baby verzorgen terwijl jij de baby verzorgt, dat werkte bij onze dochter toen onze jongste zoon net geboren was. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Succes.

Anoniem
5 jaar geleden

Aenean eu leo quam. Peeeuntlsqle ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Sed posuere consectetur est at lobortis. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

Blog header image

Nieuw ziekenhuis

Nieuwe start

Na een serieuze teleurstelling in het ziekenhuis waar we ons traject hadden opgestart, waren we ons vertrouwen toch wel helemaal verloren daar. 


Lang verhaal kort: we hadden na een zeer succesvolle pick up, 10 bevruchte eitjes waarvan 8 van goede kwaliteit. Maar het ziekenhuis heeft fouten gemaakt bij het willen afnemen van DNA om Pre-genetische testen te kunnen doen.... Alles was voor niets geweest, geen enkel embryo was nog bruikbaar... 


We zijn dus naar een ander ziekenhuis gestapt, in de hoop dat het hier anders ging zijn.

Vertrouwen is er sowieso wel in dit ander ziekenhuis, ze stellen ons zeer gerust en zij werken op een andere manier. Dus laat ons hopen! 


Het enige jammere aan een traject in een ander ziekenhuis, je begint weer helemaal vanaf 0... 

Alle onderzoeken wil dit nieuw ziekenhuis opnieuw doen. 

Na 8 maanden hebben we eindelijk terug wat vooruitgang. Start van ons nieuwe traject is eind december! 


Met een dubbel gevoel, toch een beetje bang voor wat er weer gaat komen. En bang voor een nieuwe pick up, aangezien ik hier de vorige keer toch heel hard van heb afgezien. 


Hopelijk kan het nieuwe jaar ook mooi beginnen met veel goed nieuws! 


Altijd blijven hopen!