Snap

Hoe leg je een kleuter uit dat opa overleden is?

Mijn dochter van 4 jaar vroeg mij laatst:  Mama, waar is opa uit Leek?

Ik heb haar uitgelegd dat opa overleden is toen ze 1 jaar oud was en dat hij nu begraven is.

Nu was ze dus laatst met haar vader bij oma uit Leek thuis om de poezen te verzorgen (oma was op vakantie). Vroeg ze aan papa: 'Is oma uit Leek ook onder de grond?'

Nu elke keer vraagt ze waar haar opa is, en elke keer wil ze het opnieuw horen. Ik vind dit best moeilijk om elke keer opnieuw te moeten vertellen, maar ze blijft het herhalen.

Ook begint ze steeds over andere dingen en mensen of die ook dood zijn, en als je haar waarschuwt voor iets dat niet mag en gevaarlijk is, zegt ze 'Ga ik dan ook dood en onder de grond mam?'

Heeft iemand hier ervaringen mee? Misschien wat tips voor mij hoe ik hiermee kan omgaan?

 

 

11 jaar geleden

Mijn dochter is daar ook heel erg mee bezig, die is 9 en geinspireerd door mensen en dieren die dood gaan. Wij hebben haar uitgelegd dat opa een ster in de hemel is, ze er elke avond naar kan zwaaien, en ze kan zien dat hij op haar let. Nu als we s'avonds ergens naar toe gaan, of van terugkomen, kijkt ze naar de hemel en wijst: haaai opa! kijk mam! hij is er nog steeds!

11 jaar geleden

De opa van mij drie kindjes is in december overleden De jongste heeft hem helaas nooit gekent Vond het vrij moeilijk hun te vertellen dat hun opa overleden was wist echt niet hoe Ik heb toen boekjes gehaald bij de bieb Toen heb ik ze gevraagt om even bij mama op de bank te komen zitten en het hun rustig vertelt dat hun opa nu een engeltje is die van af zijn wolkje naar hun kijkt en als het s,avonds donker is de ster die het mooiste schijnt dat dat opa is Ook heb ik ze uitgeleegt dat opa dood is gegaan omdat zijn hartje niet meer klopte en ik kreeg ook de vraag of zij dood gaan ik heb ze te gezegt dat je niet snel dood. Ga maar als je heel erg ziek bent of als je hartje ziek is ze snappen het wel en ze gaan ook vak naar opa zijn steentje bloementjes brengen en als ze opa missen kijken ze naar de hemel een zwaaien of praten ze tegen opa

11 jaar geleden

Jeetje, dit is wel een lastig iets. Mijn moeder is overleden toen ik jong was en ook ik kom straks met dit punt in aanraking. Op een dag gaat Quin het toch vragen. In de boekenhandel of bibliotheek zijn voorleesboekjes voor de allerkleinsten om dit uit te kunnen leggen. Misschien is het dan wat begrijpelijker en minder eng voor haar. Hoop dat je hier iets aan hebt. Liefs, Annick