Snap

Hoe leer ik mijn kind de waarde van geld?

Wij verwennen Hayley ontzettend graag. Ze is nou eenmaal enigs kind en dus is er genoeg geld om haar te pamperen. Elke week krijgt ze wel iets nieuws. Kleren, speelgoed, stickers, een glijbaan, een boekje, een ketting, kortom ze komt echt niks tekort. Zij vindt het fantastisch en zodra we richting de bus gaan vraagt ze: "Gaan we shoppen mama? Dan gaan we speelgoed kopen." Ik lach erom en eigenlijk is het niet de bedoeling dat ze iets krijgt. Maar eenmaal in de stad kan ik het vaak niet laten en krijgt ze toch weer haar zin.

Die verwennerij is natuurlijk niet (geheel) verkeerd. Ik doe het graag. Als zij blij is, ben ik blij. Maar het geld groeit niet aan een boom, dus het houdt een keer op. Zodra Hayley iets wilt hebben en ik wil het niet voor haar kopen zeg ik dat het 'een beetje duur' is. Wat het precies inhoudt weet ze denk ik niet, maar ze begrijpt wel dat bij het gebruik van dit woord het item niet mee naar huis wordt genomen. "Is een beetje duur he mama?" Ze huilt niet, schreeuwt niet, ze legt zich erbij neer. Gelukkig maar!

Maar toch als we dan door een winkel lopen is het: "Mama wil je die kopen?" Kopen, kopen, kopen ik 'moet' maar alles kopen van haar. Maar dat kan niet altijd en dat wil ik ook niet altijd. Hayley heeft absoluut nog geen idee hoe het hele systeem van geld verdienen en geld uitgeven in elkaar zit. Ik wist even niet meer wat ik ermee aan moest, al dat kopen, het werd teveel.

En zo gaf mijn lieve vriendin Lorraine mij het advies Hayley een spaarpot te geven (ja, dat moest dus ook weer gekocht worden). Op deze manier kon ze haar eigen centjes gaan sparen. Bij de action vond ik een mooi spaarpotje van blik. Het geld kan er pas uit zodra je hem openmaakt met een blikopener. Hayley helemaal blij, want ze dacht meteen dat ze weer een nieuw 'speel-item' had gekregen. Ik legde haar uit dat ze er centjes in kon doen, heel veel centjes! En met al die centjes mag ze dan speelgoed kopen.

Eenmaal thuis gooide we de eerste centjes erin. Het was een begin, maar nu? Wanneer ga ik haar nou centjes geven? Gewoon zomaar of moet ze huishoudelijke klusjes gaan doen? Ik wist het eventjes niet. Nu geef ik haar soms zomaar een centje. Maar vaak ook als beloning als ze een plasje heeft gedaan op de w.c. of als ze haar speelgoed netjes heeft opgeruimd. Ze rent dan enthousiast naar haar spaarpot en gooit het centje erin. Ze was er zo blij mee dat de spaarpot mee moest uit logeren bij opa en oma.

Zodra de spaarpot over een aantal maanden grotendeels vol zit, mag Hayley hem openmaken en haar centjes gaan uitgeven. Ik hoop dat ze dan een beetje zal begrijpen dat geld ergens vandaan moet komen en je het moet verdienen en niet dat alles zo vanzelfsprekend is.

Iemand nog andere tips voor mij?

10 jaar geleden

Wat een goed idee! Hier is het nog niet aan de orde, maar ik 'spaar' alvast tips ;-) Hier nog eentje die ik van een andere moeder gehoord heb. Als je toch je kind eens wil verwennen, geef dan een vast bedrag en geef een opdracht mee. Bijvoorbeeld hiervan mag je een cadeautje voor jezelf en een cadeautje voor neefje/nichtje/vriendinnetje kopen. Dan leert je kindje ook dat ze geld over moet houden voor het tweede cadeautje en op die manier ook omgaan met geld. Vond ik ook erg leuk!

11 jaar geleden

Ik moet me ook vaak inhouden om niets te kopen als we de stad in gaan (ook enigs kind)... En ja, wij zijn ooit begonnen met het geven van centjes wanneer ze een plas of poep op het potje had gedaan... en nu ze zindelijk is wil ze mij daar ook nog wel eens op aanspreken;)....dus eigenlijk is het ook een beetje verwarrend voor haar geworden. Wat we wel doen is, wanneer ze vraagt wanneer we bv. op vakantie gaan etc. dat we dan heel duidelijk vermelden dat we nog even moeten wachten omdat papa en mama daar eerst centjes voor moeten sparen ... en ook wanneer ze graag iets wil kopen vraag ik haar vaak; heb je je portemonnee mee genomen? Of heb je daar wel genoeg centjes voor? Heb je genoeg centjes gespaard?.....wat we nu doen is haar elke week ‘ zakgeld’ geven.... 1 euro op vrijdag... (net zoals ik vroeger 1 gulden kreeg op vrijdag) ..... en met dat geld mag ze ook echt helemaal zelf weten wat ze koopt..... Afgelopen week was ik met haar in de winkel en ze wilde heel graag een hele grote bellenblaaspotje met een knipperend lampje er op... en ik heb me weten in te houden... en haar gezegd dat ze daar 3 muntjes (2,95 euro) voor moest betalen aan de kassa..... toen zei ze tegen mij...’ oh nee mama, ik heb maar 1 muntje...nog even wachten.... centjes sparen’ ... hahaha... dus ik denk dat het werkt....zal haar morgen (wanneer ze weer zakgeld krijgt) haar heel duidelijk uitleggen dat ze morgen 2 muntjes heeft....en dat ze nog 1 muntje nodig heeft voor de bellenblaas....

11 jaar geleden

Jaa precies :) een soort van zakgeld!

11 jaar geleden

Haha wat schattig die spaarpot! Je kan niet vroeg genoeg beginnen denk ik maar. Zeker in deze tijd waarin het heel normaal is dat kleine kinderen al een Nintendo DS en een mobiele telefoon hebben enzo. Ik denk dat je het goed aanpakt zo, als ze iets knaps heeft gedaan heeft ze een centje verdiend. Als ze straks groter is kan ze er wat kleine klusjes voor doen ofzo.