Snap

Het SmoeltjesSchrift

Ik las op internet over een SmoeltjesSchrift en heb het besteld voor Dunya. Een manier om je gedachten en emoties van je af te schrijven.

Dagboek

Omdat er af en toe veel op ons afkomt en Dunya best wat moeite heeft om met haar emoties en met veranderingen om te gaan, zocht ik een manier om daar samen een weg in te vinden. Zo kwam ik op internet het Smoeltjesschrift tegen. Ik zag toevallig een advertentie voorbij komen op Facebook en het sprak mij meteen aan. Het is een soort dagboekje, maar dan niet zozeer voor geheimen. Daar heeft Dunya haar eigen dagboek voor en daar zal ik nooit in lezen. Dat is nu nog makkelijk, want we hebben een heel goede band en Dunya vertrouwt me alles toe. Niet altijd meteen, maar wel binnen afzienbare tijd. Dus in haar dagboek lezen doe ik niet, het voegt niets toe maar het is ook goed dat ze iets voor zichzelf heeft, wat behoort tot haar privacy. Daar heeft ze recht op! Dit SmoeltjesSchrift begint met een inleiding. Daarin staan tips en ook wat uitleg. Bij elke bladzij staat een stukje tekst met een oefening, een verhaaltje, een uitleg of andere interessante of leuke dingen. Ik heb in mijn vorige blog al iets overgenomen uit het boek. Het Chinese gezegde, over een nieuwe stap. Dat was voor mij al zo toepasselijk de dag dat ik het las. Alle begin is niet zo moeilijk, staat er boven. Tja, het is maar hoe je het bekijkt en dat is precies waar het over gaat. Dat je dingen op verschillende manieren kunt bekijken.

Evaluatieschriftje

Dit boekje kan haar helpen om gebeurtenissen van de dag te bespreken. Het is meer een evaluatieschriftje dan een dagboek vind ik zelf. Op elke bladzij staan vragen, maar niet elke dag dezelfde standaard vragen. Ze kan de bladzijden op volgorde invullen, maar ook gewoon een bladzij uitkiezen die het beste bij de dag past. Soms zit Dunya iets dwars. Dan is het moeilijk om uit te vogelen wat er is gebeurd. Ze raast dan door het huis en is niet voor rede vatbaar. Als ik haar vraag om uit te kleden springt ze uit haar vel. Als ik zeg dat ze moet tandenpoetsen, negeert ze me. Als ik vervolgens de tv uitzet kan de hele buurt meegenieten. Uiteindelijk gaat ze boos naar de slaapkamer omdat ze met rust gelaten wil worden, valt in slaap en heeft geen tanden gepoetst. Zulke incidenten komen wel eens voor. Gelukkig niet dagelijks en ook niet altijd in deze vorm. Er is één rode lijn te ontdekken: er zit haar iets dwars. Soms weet ze zelf niet wat. Soms weet ze het wel, maar wil ze het niet vertellen. Soms gilt ze dat door het huis. Dan kan ze ook op slag rustig zijn, of heel verdrietig. En in spannende tijden voor mij, wordt dat er niet beter op. Dan mis ik eigenlijk een derde persoon die een beetje kan relativeren. Daarom ben ik wel heel blij dat ik één avond per week er even tussenuit kan om lekker te zingen. Dan laat ik Dunya achter bij een betrouwbare oppas. We zitten natuurlijk heel dicht op elkaar en hebben ook alleen elkaar. Dan is het goed om dat even te doorbreken. Als ik thuiskom ligt ze heerlijk te slapen. Meestal. Tenzij het heel gezellig is en ik per ongeluk wat vroeger thuis ben, dan kan het gebeuren dat ze nog wakker is en ter plekke hele verhalen gaat vertellen over de gezellige avond. Allebei een leuke avond gehad, dat geeft weer energie en moed.

Wat voor dag was het vandaag?

In het Smoeltjesschrift kan ze schrijven wat voor dag het was. Dat kan zijn een zondag, of het kan zijn een leuke dag, een stomme dag, een saaie dag, een moeilijke dag of bijvoorbeeld een superfijne dag. Of iets heel anders. Wat ze maar wil. Dat kan ze zelf bedenken en invullen. Daarna volgt de zin: “Ik voelde me” en dan kan ze een smiley omcirkelen. De vragen die variëren zijn:

Vandaag heb ik voor het eerst.....

Ik werd blij van.....

Vandaag ben ik helemaal niet/een beetje/erg boos geweest, omdat.....

Dit maakte me verdrietig.....

Het was superkomisch dat.....

En de afsluitende vraag is op elke bladzij: Ik heb wel /geen zin in morgen, want.....

Ik ben benieuwd wat ze allemaal gaat opschrijven. Elke bladzij is weer anders en dus komt ze niet elke dag dezelfde vragen tegen. Ze kan ook zelf kiezen welke bladzij ze invult, want misschien past de middelste bladzij beter bij vandaag dan de derde bladzij bijvoorbeeld.

Sluit af met een smile

Ik hoop dat het Dunya helpt bij het verwerken en bespreken van de gebeurtenissen van de dag. En het kan ons meer inzicht geven in hoe ze zich over het algemeen voelt. En of ze regelmatig hetzelfde invult bij vragen over wat wel en niet leuk was. Dunya is er in elk geval heel blij mee en ging er meteen mee aan de slag. Het leuke is ook dat het niet alleen voor haar is. Er staat in dat andere leden van het gezin er ook in kunnen schrijven om zo de dag met elkaar te vergelijken. In gesprek te komen. Het lukt niet om het elke dag te doen, maar wel regelmatig en dat is leuk. Ik vind het een superleuk idee en stiekem zou ik ook wel zo’n schriftje willen hebben. Op de omslag van het schriftje staat: “Sluit elke dag af met een smile!” Dat zou leuk zijn. Te vaak eindigen de dagen in strijd. Dat wil ik heel graag ombuigen en daar gaat iemand me bij helpen. Maar omdat ik dingen ook heel graag zelf uitzoek, ga ik niet afwachten totdat iemand tijd voor me heeft en probeer ik graag wat dingen uit. Dunya is zeker een engeltje, maar ze kan ook een bengeltje zijn en soms is het moeilijk om uit te vogelen wat de beste aanpak is. Ik hoop dat dit Smoeltjesschrift ons wat rust geeft voor het slapen gaan. En dat we weer elke avond met gepoetste tanden en een glimlach in slaap vallen.

7 jaar geleden

Ik heb er gister al eentje ingevuld! :) Alleen de vraag over superkrachten vind ik supermoeilijk. Maar Dunya heeft beloofd dat ze mij erbij gaat helpen!

7 jaar geleden

Lijkt me echt super leuk als kind zijnde. En mischien moeten wij als volwassene dit af en toe ook is voor onszelf invullen :)

7 jaar geleden

Ja, ik vind het ook erg leuk en handig. Ik mocht ook een bladzij invullen, maar er staan best pittige vragen tussen. Ik ben dus even aan het tijd rekken.

7 jaar geleden

Leuk! Lijkt me ook wel goed om piekeren wat te voorkomen. Je kunt op deze manier je gedachten wel geod kwijt en dingen leren relativeren.