Snap

Het Nationaal Schoolontbijt

Dunya's school doet mee met Het Nationaal Schoolontbijt. Een goed initiatief! Het zet ons aan het denken over gezond ontbijten...

Ochtendritueel

Terwijl ik druk bezig ben met het ontbijt klaarzetten bedenk ik me opeens iets. “Dunya! Kom snel je bed uit, want jullie hebben vandaag schoolontbijt!” roep ik naar de slaapkamer. Snel de keuken in, op zoek naar een bord en bestek en een beker die ze mee moet nemen vandaag. Gelukkig hoeft ze dus niet te ontbijten, want elke ochtend is het een ramp om op tijd op school te komen. Ik vind ontbijten heel belangrijk. Net als alle andere dingen die er moeten gebeuren voordat Dunya naar school gaat. Het is alleen zo moeilijk om haar elke dag opnieuw zover te krijgen dat ze doet wat ik vraag en ook nog voor acht uur. Eerst al haar bed uitkomen. Dat is een probleem. En dan aankleden, snoet wassen. En dan ook nog eens eten en dan tandenpoetsen en jas en schoenen aan en.... nou ja, genoeg te doen waar Dunya in de ochtend geen zin in heeft. Ze wil wel naar school, maar heeft ook niet de puf om zich daarvoor in te zetten. Ze is net wakker en heeft bovendien duizend-en-één andere dingen te doen als ze net opgestaan is. Bijvoorbeeld alle knuffels goedemorgen wensen en ze vertellen wat ze vandaag moeten doen. En dan moet natuurlijk de één naar de voorschool, de ander gewoon naar school, weer een ander heeft studiedag en in de middag moeten de Doedels naar hondenaikido en andere knuffels gaan spelen bij een vriendje, enzovoort. Voordat ze dat hele verhaal heeft afgedraaid is het wel acht uur en moet ze nog aankleden en eten.

Belangrijkste maaltijd van de dag

Maar....natuurlijk vind ik ook dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat het een onmisbare start is om de dag mee te beginnen. Ik zal, met behulp van de website van het Nationaal Schoolontbijt, eens op een rijtje zetten waarom ontbijten zo belangrijk is.

 • 1.Van ontbijten krijg je energie. Een belangrijk deel van de energie en voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt, haal je uit het ontbijt.
 • 2.Je lichaam heeft voedingsstoffen met vezels, mineralen en vitamientjes nodig. Als je niet ontbijt begin je de dag met een achterstand en die haal je bijna niet meer gedurende de dag.
 • 3.Ontbijten is goed voor de stoelgang.Je darmen worden wakker gemaakt met een goed ontbijt en daardoor kun je beter poepen. Dat voorkomt ook klachten als buikpijn.
 • 4.Als je ontbijt heb je minder kans op overgewicht. Zonder ontbijt heb je meer behoefte aan ongezonde tussendoortjes.
 • 5.Ontbijten is gezellig. Dat vind ik nog best wel tegenvallen. Het is bij ons altijd stressen!

Tips voor gezond ontbijten

Ook staan er tips op de site voor een gezond ontbijt.

 • Volkorenbrood eten. Dit in verband met vezels die heel gezond zijn!
 • Gebruik halvarine in plaats van margarine.
 • Eet mager en hartig beleg.
 • Zoet beleg mag best, maar liever appelstroop of honing in plaats van chocopasta of chocoladevlokken.
 • Drink magere of halfvolle melk.
 • Eet alvast fruit bij het ontbijt. Dan kom je makkelijker aan de twee stuks fruit per dag.

Verrassing

Dunya wacht een verrassing als ze op school komt. Juf Sasja is er. De kinderen wisten natuurlijk dat ze binnenkort zou komen want juf Melanie gaat eind november met zwangerschapsverlof. Maar als we op woensdag binnenkomen blijkt de juf al iets eerder met verlof te zijn gegaan en de mail die de school had verstuurd is niet aangekomen. “Wel vervelend, want voor de kinderen is het zo’n overval!” zegt de directrice bij de deur tegen mij. Ik zeg dat het waarschijnlijk wel meevalt. Ze kennen juf Sasja al van vorig jaar en ze komt alleen wat eerder dan verwacht. Maar het is vooral een leuk weerzien en meteen een goede start met het Nationaal Ontbijt. Een leuke binnenkomer voor de juf lijkt mij.

Smeerkaas

“Ik heb vanmorgen lekker ontbeten!” vertelt Dunya. “O ja, dat is waar ook! Vertel! Wat heb je gegeten?” vraag ik. “Bruinbrood, boter en smeerkaas” vertelt ze. “En melk! Koude melk zonder chocoladepoeder!” Ze kijkt er zelfs trots bij. “Dus smeerkaas vond je lekker?” vraag ik haar. Ze knikt. “Dan koop ik smeerkaas voor je. Dat is gezonder dan al dat chocoladebeleg.” Dit is het moment om het roer om te gooien. Zie je wel, ik heb altijd gedacht dat het kon, samenwerking tussen school en thuis. Dit werkt. Als ik smeerkaas had gekocht out of the blue, had ze het niet gegeten. Door dit schoolontbijt heeft ze op een leuke manier kennis gemaakt met gezond eten. Dus de volgende dag krijgt ze smeerkaas op brood en er wordt niet gemopperd. Ook krijgt ze melk zonder poeder. Het is ook belachelijk, al die poeder in haar melk. Afschaffen dus. En het lukt. Ik zet de melk wel even in de magnetron, want zo uit de koelkast vindt ze het veel te koud. Verder gaan we stapsgewijs wat dingen veranderen. En wie weet vinden we een manier om het ochtendritueel ook wat leuker te maken. En ik word echt niet zo’n bewust gezonde moeder. Dunya eet nog steeds chocola op brood, maar er zit meer variatie in haar broodbeleg. En dat kan helemaal geen kwaad!

Op de website van het Nationaal Schoolontbijt staan ook leuke en lekkere ontbijtrecepten! Ik ga er wel wat van uitproberen, jullie ook?

7 jaar geleden

Dank je wel voor je reactie!

7 jaar geleden

Leuk om te lezen. Het ontbijt is inderdaad het allerbelangrijkste

7 jaar geleden

Ik vind vaak dat scholen geneigd zijn om ouders te vertellen wat ze thuis verkeerd doen. En dit is echt een verademing. Ik had nooit verwacht dat het zou werken, maar vooralsnog werkt het wel. En het is in elk geval een mooie aanleiding om erover te praten. Dat werkt ook altijd heel goed bij Dunya, want die snapt eigenlijk alles. Als ik het maar goed uitleg. ;)

7 jaar geleden

Leuke, positieve blog over het schoolontbijt. Meestal hoor je voornamelijk 'gezeur' van ouders over het gezonde gedoe. Maar op deze manier is het inderdaad een samenwerking tussen ouders en school, en dat werkt goed, zo te horen!