Snap

Het leed dat een cito toets heet

Ze heeft bijna groep 1 afgerond en heeft haar eerste Cito toets achter de rug !!! Ik wist niet wat ik hoorde..

De titel zegt het al genoeg.  Dit stukje gaat over de Cito toets. En ik hoor jullie al denken , nou en..dat hoort er toch bij in het leven?? Helemaal mee eens, maar dit gaat over mijn meisje die net 2 weken 5 is en dus al haar eerste Cito toets achter de rug heeft. Ik hoorde veel verschillende verhalen door het jaar heen van o.a vriendinnen van. Het schijnt dat het geen verplicht nummer was die toetsen, en aangezien ik steeds niks op de "persoonlijke " pagina van dochter zag staan dacht ik ...onze school doet daar lekker niet aan mee. Lekker naïef gedacht want hier vallen alle scholen onder 1 stichting dus ook onze school zou daar natuurlijk aan mee doen. Wat die andere " testen" waren waar m'n vriendinnen het over hadden weet ik dus nog steeds niet. 

Goed, aangezien britt nog geen 5 was gingen we na Pinksteren een weekje weg. Dat ging echt niet zonder slag of stoot van mijn kant want ik wilde haar niet zomaar 1,5 week van school houden. Na veel wikken wegen gedaan en uiteraard...jawel ...vonden in die 2 weken de Cito toetsen plaats. Wij lekker genieten en de rest "zwoegen" en in de zenuwen zitten. Toen ze weer naar school ging zei ze dat ze met nog een vriendinnetje van dr klas niet buiten mocht spelen. Huh..de vlekken schoten in m'n nek aangezien ze nog nooit 1 verkeerde schreeuw daar in die klas heeft gegeven ( ja daar niet uiteraard) . Ik meteen , wat heb je in godsnaam uitgevreten ?? Nou niks ma, we moesten opdrachten maken want wij waren er niet toen. O ...dacht ik nog steeds naïef. Nou goed meid, ging t goed? Jaaaaa maaaaa. 

Ik nog steeds geen gedachten natuurlijk totdat ik s avonds bij een vriendinnetje van de pufclub was met de groep om haar nieuwe huisje te aanschouwen. Nouuuuu hoe is het gegaan met Cito toetsen . Huhhh..de watte...welke toetsen...wanneer ...hoe ..wat...waar. Ze keken me aan of ik in de fik stond . Heb je dr resultaten nog niet bekeken dan ?? Ehhhh nee, want er staat naar mijn weten niks op. Hun allemaal kijken en ik hoorde de uitslagen met lede ogen aan. Romeinse cijfers werken ze nu mee legde een mama uit. Man man , die was van t hele systeem op de hoogte en ik wist niet eens dat ze die achterlijke toetsen zouden krijgen. Kijk zegt ze tegen een andere mama...hier staat een 2...maar daar een 4. Ja leg uit , wat is 2 dan ? Ja 2 is goed...dat heeft die van mij ook . Maar 4 is niet goed. Dat is te laag. Ja ja ...(slik, zenuwen, m'n arme meissie). Dus alles was uitgelegd en na 2 uur kwam ik thuis en ik stormde nog net niet door de dichte deur heen en vloog m'n man aan . Ik zeg , die achterlijke scholen hebben de de Cito gegeven. O ...bracht manlief uit. En wanneer dan ? Ja natuurlijk in die week vakantie oelewapper want anders is er niks aan. Wij kijken...nope..niks..noppes...nada. Geen uitslag te bekennen. Ja lekker dan , maar vrij logisch , aangezien wij met onze reet in een subtropisch zwembad lagen. 

Volgende ochtend eerste werk toen ik aankwam op school. Luister s ff juf. Wat is dat nou met die uitslagen van toetsen. Ja klopt ..woensdag middag staat het er op. Ik moet nog 1 toets met haar afnemen en dan vul ik alles in. Oooo ..ja ..tl balk brand inmiddels boven m'n hoofd,..daarom moest ze in de klas blijven van de week . Maar je hoeft je geen zorgen te maken hoor. O ..echt niet . Nee joh. Dus met smart afgewacht en we kregen een mail plus uitleg over de ..jawel...romeinse cijfers. Ze had 2 2en. Oef...goed. Maar wat ben ik daarna verdrietig en toch wel kwaad geweest. Die mug was net 5 en sommige in dr klas nog 4 . En dan moeten ze toetsen maken. En echt, ik heb gehoord wat ze moesten doen en het is geen kattenpis . Heeft ze haar dag niet dan heb je dus een klein probleem. Toch gingen hier verschillende verhalen de ronde. Nee hoor , hier hoef je je geen zorgen over te maken want dit stelt niks voor en telt niet mee. O oké dan. Sta ik daarna met een aantal moeders en de juf te praten over of er een meisje nog een jaar gaat kleuteren of niet, zegt de juf,..die toetsen tellen zo vreselijk zwaar mee..dat is niet normaal . Hij is mooi dacht ik weer. Aangezien ik nog boender 2 heb lopen die alles in de klas errrug interessant vind moest ik daar achter aan en nu weet ik door alle verhalen nog niet hoe streng zoiets word beoordeeld. 

Ik vind t bij de beesten af dat er toetsen in een kleuter klas worden gegeven. Een jaar waarin ze in mijn ogen juist mogen spelen, vriendjes maken, sociaal worden, leren delen, en mischien zelfs leren luisteren. En dan worden ze dus onderworpen aan toesten. En niet t de minste opdrachten. Ik hoef me geen zorgen te maken maar ik kan me zo goed voorstellen dat t ook anders kan zijn. En dan ga je mischien over 2 weken met vakantie, waar je een jaar krom voor hebt gelegen en dan achtervolgt die 4 je je de hele vakantie . Niet leuk!!

Je mocht naar aanleiding van de Cito een gesprek aanvragen met de juf. Ik denk dat er wel een aantal ouders heen zijn gegaan wat ook vrij logisch is. Ik blijf het jammer vinden dat t zo gaat en moet. Dat een kind niet voor in ieder geval 1 jaar lekker kind mag zijn .

6 jaar geleden

Lientje helaas was er geen keuze bij ons en is het allemaal gewoon door gegeven. Ook al heb ik er nee op gezegd

6 jaar geleden

Je kunt ervoor kiezen om je kind blanco naar de basisschool te sturen. Dat kun je van te voren aangeven.

6 jaar geleden

Ja welkom in de wereld waar je kinderen een robot worden.. Mijn dochter van 5 kwam deze week thuis met leesboeken "mama ik moet van juf lezen" na de zomer gaat ze naar groep 3 en dan word er wel verwacht dat ze lezen kan. Nou sorry hoor maar zo ging dat 22jaar geleden bij mij niet.. Ik weet niet wat de overheid van onze kinderen verwachten maar dat is veel meer dan wat ik en meer moeders met mij van hun kind verwachten. Laten we toch met zijn allen zorgen dat een kind lekker kind mag zijn en op hun eigen tempo de dingen leert die het behoort te leren. Ik zeg niet voor niks niks moet alles mag.

6 jaar geleden

Het "leed" Cito begint hier al op de peuterspeelzaal. En als je kind dus net zo als de mijne wat verlegen is dan komt ie er ook niet al te best uit. Het verschil tussen meer minder evenveel moeten ze al kennen. Kleiner en groter en dat door middel van 3 plaatjes. Moeten ze het plaatje met de minste bv eendjes aanwijzen. Dit vindt ik al erg. Stuurde mijn kind er juist heen om sociaals contact op te doen met andere kinderen. Want deze toets wordt mee gegeven naar de basisschool. Kinderen van nu moeten heel veel op school. Mijn oudste zat in groep 3 maar vanaf daar moeten ze echt kunnen lezen en schrijven en goed ook want anders dreigen ze met blijven zitten. Dat heb ik een half jaar lang aan moeten horen. Moest hem na school tijd dan maar wat sommen en lees werk geven. Kind zijn was er dan niet meer bij. Zal wel vele andere moeders over me heen krijgen waar maak je je druk over. Nou me kind hoort kind te zijn en geen een of ander wonder met boven natuurlijke krachten en gave. Ze moeten later al meer dan genoeg. Kan me zo vinden in je blog. Alleen helaas ze doen de testen gewoon en je kan niks er over zeggen.