Snap
  • Kind
  • School
  • Onrust
  • #schoolkind
  • Moedergevoel

Het leed dat blijven zitten heet

Milan is na de zomer vakantie opnieuw gestart in groep 2. Maar mensen om je heen en de moeder op het schoolplein vragen zich toch soms af waarom blijft Milan zitten waarom gaat hij niet naar groep 3. Nou ten eerste vind ik het geen blijven zitten want vroeger kleuterde je langer dan nu tegenwoordige tijd de grens licht zo steevast op december en je gaat weer door naar groep 3 op je 5 jaar. Dus nee ik vind het niet blijven zitten ik vind het een jaar dat hij zichzelf beter kan ontwikkelen.

Milan is eigenlijk vanaf hij naar school gaat een manneke met een gebruiksaanwijzing en gelukkig zijn alle kinderen niet te begrijpen zonder die aanwijzingen dus hij is niet zomaar een gevalletje apart zeker niet. Milan is in verhouding erg slim en onthoud veel maar sociaal emotioneel gezien en op het gebied van de fijne motoriek heeft Milan vanaf het begin af aan er een beetje achteraan gelopen. Vanaf zijn 4,5 zijn wij bezig met de ggd aangezien het consultatie bureau zoals iedereen ze kent overal schijt aan heeft en dat vind ik nog netjes gezegd.

Wij als ouder zijnde hadden al snel door toen Milan eenmaal naar school ging dat niet alles op 1 lijn lag en dat is totaal niet erg want daarom zijn kinderen op school. Kinderen ontwikkelen zich op school in een razendsnel tempo en dan nog niet over thuis gesproken. Zijn hersenen daar is niks mis mee slim is die zeker en onthouden kan die super goed. Hij kon al op zijn net 5 jaar lezen , ook rekenen daar is die best wel goed in wat ook zeker school merkte. Hij las de kinderen voor in de klas dus kan je na gaan. En ergens ben je dan natuurlijk super trots op je kind maar van de andere kant ben je ook bang dat die hele ontwikkeling te snel gaat voor het manneke zelf. Door gesprekken met de ggd zijn we door gestuurd naar een specialist die verschillende onderzoeken doet voor Milan en ons om wat meer handvaten te krijgen. Milan is zeker niet onhandelbaar dat is zeker niet het geval maar kan flink in paniek raken als het hem niet zint of papa hem komt halen en mama heeft gezegd je mag afspreken en papa dit niet wist bijvoorbeeld. En kinderen die zeggen nog al eens snel wat hij kan zich dat soms heel erg aantrekken (in paniek of tranen raken) dus een gevoelig mannetje. Aan de andere kant is het ook als hij een doel voor ogen heeft ziet hij alles daar om heen niet meer of nauwelijks. Voor ons is dit momenteel ook erg lastig waardoor hij ook snel kan vallen bijvoorbeeld of overal een wedstrijdje van wil maken. Momenteel is Milan ook bezig bij de ergo therapie en dat vind hij super leuk en de ontwikkeling gaat ook zeker vooruit dus dat is natuurlijk waar het om gaat. Overigens ook niet onbelangrijk hij vind het leuk om daar heen te gaan en hij kijkt er dan ook altijd naar uit om daar samen spelletjes te doen , zijn eigen boterhammetjes te smeren en natuurlijk oefeningen doen.

Milan heeft afgelopen maand een intelligentie onderzoek gehad en wij hebben een gesprek gehad over hoe hij het doet wat valt op enz. Komende week gaan we hier wat meer over horen en afspraken plannen om nou te kijken of Milan tegen dingen aanloopt die wij misschien niet door hebben of waarbij we hem nou juist kunnen helpen. Zelf ben ik erg benieuwd wat er uit het onderzoek kan komen want ze hebben ook gemeld dat de kans groot is dat er momenteel nog niks uit komt omdat hij nog heel erg jong is. Maar wel degelijk merken ze de onrust in zijn lijfje en het dwars door je heen kunnen kijken wat Milan heel goed kan alsof er niemand aanwezig is.

Door al het boven genoemde hebben wij als ouders besloten dat ons manneke nog lekker even een jaartje kan spelen zich verder kan ontwikkelen op belangrijke gebieden. Eerlijk is eerlijk als ouder zijnde wil je het beste voor je kind maar wil ik vooral dat hij kan genieten van zijn basisschol tijd en niet dat dingen als een verplichting of strijd voelt. Aangezien school niks anders deed dan Milan pushen om naar groep 3 te gaan vonden wij dit nog best een strijd maar ik geef niet op. Omdat we zo bezig zijn voor Milan met de ergo theraphie en de onderzoeken is het veel te veel wat op hem af komt om dan ook nog fatsoenlijk te gaan leren lezen , schrijven ,rekenen en noem maar op. Laat hem maar even lekker kind zijn en zichzelf wat verder ontwikkelen en klaarstomen voor groep 3 kan dan nog. Dus papa`s en mama`s zie het zeker niet op een manier dat je kind blijft zitten nee ik zie het ook alleen puur als goed voor de ontwikkeling en het welzijn van je kind. En dat ieder ander daar zijn mening over heeft zal me mijn reet roesten zoals we dat dan zo mooi zeggen.

Hebben jullie ook een onrustig kindje thuis of tips dan drop ze aub hier ik ben erg benieuw. En je merkt maar weer luister altijd naar je moeder gevoel want de lieftallige (hatende) consultatie bureaus kunnen zeggen wat ze willen.

tot snel weer lieve leuke lezers.