Snap
  • Kind

Het gevaar van water deel twee!

vorig jaar schreef ik een blog over het gevaar van water, door een gebeurtenis afgelopen weekend wil ik ouders nog eens bewust maken

Arendsogen, zodra ik water zie verlies ik mijn kind geen moment meer uit het oog. Mijn dochter is gek op water en ziet er dan ook het gevaar niet van in. De zee, het kanaal, de Waal, een rivier en een plas het is allemaal water en water betekend plezier. Dood eng vind ik het dan ook als we een feestje hebben waar water in de buurt is. Aangezien het een feestje is heb ik weinig zin om constant achter de kinderen aan te moeten lopen. Maar de veiligheid van mijn kindjes gaan boven alles dus zit er niets anders op dan goed op te letten

Zo hadden we zondag een feestje, in de speeltuin. Hartstikke leuk de kinderen hadden het enorm naar hun zin. Bij de speeltuin zijn twee zwembaden, dit maakt het voor mij minder plezierig. Het zwembad is open en zonder hek kunnen de kinderen bij het water komen. Gelukkig zaten we naast het zwembad dus ik kon mijn dochter tegenhouden als ze naar het water toe liep. Mijn man was met de kinderen aan het spelen, wat mij even een moment gaf om lekker bij te praten. Opeens zie ik mijn man rennen naar het water. In eerste instantie denk ik onze dochter is er weer heen gelopen. Ik kijk rond het bad en daar ligt een meisje in het water te spartelen. Een man met twee kinderen staat voor het bad er na te kijken en doet niets! Mijn man begint te schreeuwen waarop moeder reageert en haar kind het water uit trekt.

Mijn man loopt naar de man toe die toe stond te kijken. Deze man verklaarde het niet door te hebben gehad, hij dacht dat het kind gewoon lekker aan het spelen was. Moeder mopperde omdat het kind bandjes om moest en het niet gedaan had.

Perplex sta ik, moeder was druk met haar telefoon, vader heeft niets gezien en gaf moeder de schuld. En die man dacht dat ze aan het spelen was. Wat als mijn man niets gedaan had, hoe was het dan afgelopen.

Je kunt een kind niet de verantwoordelijkheid geven om alleen het water in te gaan als ze geen zwemdiploma hebben. Zelf met diploma A kan een kind nog in een benarde situatie komen. Je moet altijd op blijven letten. Water kan zo leuk zijn maar blijf je bewust van de gevaren. 

 

7 jaar geleden

Niet iedereen kent het gevaar van water. Ik ben opgegroeid aan een diepe en brede singel en heel veel water in mijn woonplaats als ik kijken naar de woonplaats waar ik nu woon. Mijn moeder is zowat opgegroeid aan zee. Die heeft nog meer ontzag voor water dan dat ik heb. Mijn man is opgegroeid aan het IJsselmeer. Wij zijn ons bewust van de gevaren van water. Helaas is dat niet iedereen. Ik snap ook niet dat ouders van kinderen die niet goed kunnen zwemmen gewoon aan de kant zitten en niet opletten maar hun neus in een tijdschrift of telefoon steken. Ik weet niet hoe ik het over een jaar of wat zal doen maar ik zal wel opletten. De kans bestaat ook dat ik gewoon mee doe in het water of er zo in kan. Nu met een zon van bijna 3 ga ik mee het water in. Gelukkig liep het voor dit kind wel goed af en ik hoop dat ze toch geschrokken zijn en wat doen met deze gevaarlijke situatie. Feit is wel dat je beide op moet letten en zomaar denken dat het goed gaat.