Snap
  • Kind

Het continurooster; ideaal of juist helemaal niet?

​Onlangs kregen onze meiden vanuit school een enquête mee. Het onderwerp was: het Continurooster.

Wij, de ouders, mochten kiezen: wel of niet een continurooster? En zo, ja, in welke vorm dan? Om mij heen zag ik veel blije moeders op het schoolplein. Het continurooster zorgt immers ongetwijfeld voor meer me-time. Geen gerace meer tussen de middag met ophalen, wegbrengen en weer ophalen. 

Aangezien ik maandag en dinsdag werk, geniet ik juist van die lunchpauze met de kinderen op donderdag. De meiden nemen dan meestal ook nog een vriendinnetje mee, waardoor de eettafel zich automatisch vult met vrolijk kletsende meisjes die zich ondertussen heerlijk verschansen aan hun boterham, broodje of tosti. Echt, ik GENIET ervan! Nu moet ik wel bekennen dat wij op twee minuten loopafstand van school wonen en de middagpauze maar liefst anderhalf uur duurt, waardoor er van die zogenaamde ‘race tegen de klok’ absoluut geen sprake is. Daarnaast lijkt het me voor sommige kinderen ( waaronder voor ons oudste meisje ) ook erg vermoeiend. Zij valt onder de categorie ‘snel overprikkeld’ en heeft tussendoor echt wel even een momentje rust ( lees: thuis ) nodig.

Even terugkomend op die enquête; wij stemden vanzelfsprekend dus TEGEN het continurooster. Toen de uitslag kwam, was ik niet verbaasd; ik had teveel blije moeders gezien op het schoolplein. Oftewel: het continurooster komt er toch echt aan! Gelukkig blijven de woensdagmiddag en de vrijdagmiddag wel gewoon 'ouderwetse' vrije middagen, een schrale troost. Nu gaat er nog gekeken worden naar de tijd die de lunchpauze in beslag moet gaan nemen. Als het aan mij ligt, zo lang mogelijk. Ik vind het maar niets als die ukkies binnen een schamel kwartiertje hun boterhammetjes naar binnen moeten werken. Bovendien: hoe korter de pauze, hoe eerder uit van school, waardoor er op enkele dagen misschien langere of andere opvang moet worden geregeld.

Tja, ik sta nu dus nog behoorlijk sceptisch tegenover het continurooster, maar wie weet; geniet ik er straks stiekem toch wel van en val ik dan ook onder de eerder genoemde categorie ‘Blije moeders’…

Hebben jullie kinderen al een continurooster of nog niet? En wat zijn jullie ervaringen? Zijn ze vermoeider of valt het mee? Vinden ze het leuk of eten ze liever thuis?

Ik ben erg benieuwd, dus kom maar op met jullie reacties!

6 jaar geleden

Bij mijn zoontje hebben zij ook continurooster en ik vind het heerlijk. Niet omdat ik meer tijd voor mezelf heb, maar voor hem is het structuur. Alleen woensdag tot 12.30 uur de rest van de week 14.30 uur. Geen gedoe met overblijf regelen of oppas. Geen heen en weer geslinger voor hem. Dus ja ik ben wel pro continu..

9 jaar geleden

Aaah, wat sneu. Hopelijk gaat het gauw wat beter! Ik herken dat wel deels van mijn oudste dochter toen zij net 4 was ( nu al 8 ) en moest overblijven. Ze kwam regelmatig met een nog volle broodtrommel thuis, omdat ze 'geen tijd had om te eten'. Gelukkig ging dat na een paar maanden vanzelf beter. Zit jouw zoontje pas net op school? Wie weet moet hij nog wat wennen? Succes ermee!

9 jaar geleden

Mijn zoontje is 4 en zit nu ook op een school met continurooster. Bijna overal is dat al geïntroduceerd. Maar het is dus een moeilijke, langzame eter. En als alle kindjes op een bepaald moment al een voor een van tafel mogen om te gaan spelen.. tsja.. dan gebeurd het eten ook niet meer... Moeilijke situatie.. want het is al zo'n klein menneke..

9 jaar geleden

Dank je wel voor je reactie! Dat van die extra culturele lessen klinkt geweldig! Dat gaat bij ons waarschijnlijk niet gebeuren, de kinderen gaan dan 'gewoon' eerder naar huis.