Snap

HELP, mijn kind heeft de waterpokken!!

Hoe herken ik waterpokken en hoe is het verloop?

Het begint vaak met een beetje hangerig gedrag. Je kleine voelt zich niet zo lekker, wordt loom en krijgt koorts. Pas na 1 á 2 dagen wordt duidelijk dat het om waterpokken gaat. Dit wordt ook wel het eerste stadium genoemd. Na deze 1 á 2 dagen krijgt je kleine rode bultjes die erg kunnen jeuken.

Tijdens stadium 2 ontwikkelen de bultjes zich tot met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes jeuken ook en kunnen makkelijk opengekrabd worden, waardoor ze makkelijk kunnen ontsteken. Zo ontstaan ook littekens.

In het 3e stadium zullen de blaasjes indrogen en krijgen ze korstjes. Deze zullen na zo'n 9 a 13 dagen vanzelf er af vallen. De waterpokken komen vaak in 3 tot 4 golven, wat inhoudt dat je kind dus bultjes, blaasjes en korstjes tegelijk kan hebben.

Wat kan ik doen om mijn kleine te helpen?

Het is natuurlijk vreselijk om je kind zo ziek te zien. Ze hebben hoge koorts en vooral veel jeuk. Helaas is er geen medicijn tegen waterpokken, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om je kind een beetje te ontzien.

Sinaspril werkt koortsverlagend en is speciaal voor kinderen. Daarnaast kun je van die anti-krab handschoentjes aantrekken en verkoelende KidsClin opsmeren!

Besmettingsgevaar

Waterpokken zijn behoorlijk besmettelijk en kunnen erg gevaarlijk zijn voor jonge kinderen en kinderen met een verlaagde weerstand. Voor zwangere vrouwen kan het alleen gevaarlijk zijn als ze nog nooit met het virus in aanmerking zijn gekomen. Zolang je zelf het virus al hebt gehad, krijg je 9 van de 10 gevallen zelf nergens last van en is je baby ook beschermd.

Veel scholen hanteren de regel dat kinderen met waterpokken niet naar school mogen komen. Waarschijnlijk is je kleine de eerste dagen te ziek om naar school te gaan, maar na een tijdje voelen ze zich vast een stuk beter. Het heeft ook geen enkele zin om thuis te blijven tot alle waterpokken weg zijn, want het virus wordt zo'n 2 weken voor het ontstaan van blaasjes al overgedragen.

11 jaar geleden

Ik ben zelf nu 15 weken zwanger en ik heb nog nooit de waterpokken gehad, maar wat moet ik doen als ik ze krijg? is dit dan schadelijk voor mijn ongeboren kindje of voor mij?