Blog header image

Handen af van Sesamstraat!

Wat een commotie...Sesamstraat zou van de buis af gaan! Lang de boze meneer Aart, die zijn ongenoegen uitsprak. Helemaal mee eens!

We leven in moderne tijden. En het gezin Klijsen hier haakt ook vlot aan. Waar we eerst voor de kleine man DVD'jtes kochten of wat programma's van Zappelin opnamen (op onze HD-recorder, dat dan weer wel), heeft de kleine man inmiddels een eigen kinderprofiel op Netfilx. Als hij vraagt of hij iets mag kijken, wacht hij onze goedkeurende knik af, pakt de afstandsbediening, zet de TV aan, klikt op Smart TV, start Netflix op, selecteert zijn profiel en zet iets 'leuks' op (de mening over wat leuk is, verschilt wel eens, maar ach, op een kinderprofiel kan er niet gek veel fout gaan). Heel grappig om stiekem even om de hoek te spieken hoe je kleine meneer dat allemaal veel te wijs doet. Ja hoor, onze vierjarige gaat ook mee in alle technologie die de wereld te bieden heeft (je snapt dat we hem daarnaast wel regelmatig de tuin in werken, lekker old skool buiten spelen knul!). 

Dus ja, wij zijn voor modern, bij de tijd zijn. Maar er zijn zo van die tradities, waar je vanuit je eigen jeugd warm op terug kijkt. Het Sinterklaasfeest (JA mét superheld zwarte Piet), de kerstboom samen met je ouders versieren en vooral, in je pyjama'tje voor de buis omdat Sesamstraat weer op de buis is. Wie is er de afgelopen 40 jaar niet groot mee geworden? Tommie, Ieniemienie, Pino, meneer Aart, geweldig! Ik weet nog dat toen ik zwanger was en wel eens voorbij Sesamstraat zapte, ik even bleef hangen en met een glimlach zuchtte "hmm, straks kan ik dit lekker samen met mijn kleine man gaan kijken". 

Nu wordt er al zoveel gedaan tegen die onschuldige kindervreugde helaas. Dat onschuldige kinderfeest in december wordt opeens als racistisch bestempeld (?! Ik blijf het nog steeds onzinnige waanzin vinden. Voer voor een andere blog...) met alle negativiteit van de mopperkonten er om heen. En dan kwam nu opeens het nieuws dat Sesamstraat van de buis gehaald zou worden! Mijn eerste reactie was 'WAT DE HEL?!'. Het idee zou zijn dat het nu naar een themakanaal zou verhuizen. Onze lieve Sesamstraatmuis moet plaats maken voor de grijze duiven van Omroep Max. Zeg, kies een andere zendtijd uit! En zo'n themakanaal,  tja, leuke theorie, maar dat wordt natuurlijk gewoon einde Sesamstraat. Die kanalen gaan nooit dat zelfde kijkcijferaantal krijgen of dezelfde sfeer met zich mee brengen. Ja handig hoor, dat je 24/7 kunt opzoeken en bekijken wat je wilt. Fijne optie. Maar soms is wat kneuterige Hollands-heid, samen op een bepaald tijdstip voor de buis voor een onschuldig (én leerzaam) programma als Sesamstraat zo fijn. Plus, niet iedereen heeft Neftlix, smart tv en Blu Ray-spelers. Er is al zo weinig echt leuks op televisie voor de jonge kijkers, laten we alsjeblieft van dit prachtprogramma afblijven. Even geen hectiek, even geen hysterische indrukken, even geen geweld. Gewoon Tommie en Ieniemienie die een tekening maken of een spelletje spelen. Gewoon even Graaf Tel die de kindjes leer tellen. Gewoon even Supergrover die de wereld weer redt met behulp van het alfabet. Gewoon even Ernie, die koekiemonster leert delen. Ja het is duidelijk, van Sesamstraat BLIJF JE AF!!

Gelukkig ben ik niet de enige met deze mening. Meneer Aart heeft zich boos uitgesproken, met nog eens machtig sterke argumenten ook. Tommie (de stemacteur ervan dan) sprak zich uit. De politiek bleef niet ongeroerd. En net op het moment dat ik een heuze petitie wilde opstellen en woest door Hilversum wilde gaan marcheren, bewapend met megafoon en spandoeken, kwam zojuist het goede nieuws van NPO: Sesamstraat blijft! Gewoon op de zelfde tijd, gewoon op dezelfde zender. Jeuj, wat een goed nieuws!!!

Ik hoop dat dit een eenmalige verstandsverbijstering was en dit punt voorgoed van de agenda blijft. Anders komt deze moeder alsnog in actie (grrrr). Voor nu kruipen wij lekker voor de buis, frietjes eten en samen Sesamstraat kijken. Wat een feest!

Annemiek2
7 jaar geleden

Echt blijft het toch?? Ik ga zo even kijken wat ik heb het denk ik toch gemist. Schrijf even a.u.b. een blog als je toch een petitie gaat starten, ik doe mee als ik niet hoef te reizen.

Anoniem
7 jaar geleden

Dat was het laatste nieuws van NPO op Twitter ja! Pff wel erg goed nieuws. En anders gaan wij ten strijde!

Henrike Laning
7 jaar geleden

Ik heb dit bericht nog niet kunnen vinden. Ik ga nog even op zoek want tot nu toe lees ik alleen dat er twee keer per dag Sesamstraat is op npo 1 en 's avonds op zapp extra. Maar het zou mooi nieuws zijn, want zoiets hoort toch op de publieke omroep!