Snap

Groep 1 autostoel kopen. Waar let je op?

1 jaar, tijd voor een grotere autostoel. Waar let ik op? Voorwaarts? Achterwaarts? Mijn zoektocht naar de geschikte autostoel.

De kleine man past nu nog net in de 0+ autostoel die we ooit voor zijn grote zus gekocht hebben. Nog net. Hij is nog niet te zwaar en de bovenkant van zijn oor komt nog niet aan de bovenkant van de stoel, maar het scheelt niet veel. Van klein schattig baby’tje dat we een jaar geleden uit het ziekenhuis mee naar huis mochten nemen en die ik niet terug kon vinden in de autostoel als ik vanuit de voorstoel over mijn schouders keek, tot bijdehante dreumes die zijn koppie omdraait om je zo recht aan te kijken over de rand van de stoel. Het is tijd voor een nieuwe stoel.

Bij zijn grote zus hebben we gespeurd en gespeurd. Na veel overwegingen kwamen we toch uit op een autostoel waarin ze langer achteruit kon reizen. Het wordt de nieuwe norm om tot 15 maanden achteruit te reizen en na lezen van allerlei tests raakte ik steeds meer overtuigd dat de veiligheid van mijn kind ook zit in het zo lang mogelijk achteruit reizen. Zeker toen ik las dat bij achterwaarts reizen het risico op ernstig letsel 8% is ten opzichte van 40% wanneer er voorwaarts gereisd wordt. En het gaat dan over kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 (!) jaar. Ik kan het me met mijn simpele hoofd ook heel goed voorstellen. Baby’s worden met een in verhouding tot hun lijfje enorm hoofd geboren, een kwart(!) van hun lichaamslengte, en het duurt wel even tot dit wat meer in verhouding is. Wanneer je een ongeluk krijgt word je hoofd ergens heen geslingerd -daar hebben wíj airbags voor- ook het hoofd van een kind. Hoe fijn is het dan als zijn hoofd bij een frontale botsing geen speelbal van de krachten wordt, maar opgevangen wordt in een stoel.
Zo lang mogelijk achteruit dus!
Inmiddels reist de jongedame al ruim 2,5 jaar in haar stoel achteruit. Ze maakt er nooit een probleem van. Ze weet niet anders. Pas recent kwam ze erachter dat je ook voorwaarts kan reizen toen ze met iemand mee mocht rijden in hun stoel en nog maakt ze er bij ons geen probleem van.

Zo stonden we voor een dilemma. De jongeman in de stoel van zijn grote zus zetten, want zij gaat toch een keer ontdekken dat de wereld in de auto veel groter is, of nog een zelfde, tweede, dure stoel kopen. Een stoel die ook vooruit gebruikt kan worden, maar er lang niet zo comfortabel uitziet.

Na lang wikken en wegen hebben we de knoop doorgehakt. Onze guitige dreumes gaat in de stoel van zijn grote zus, de Cybex Sirona, zodat hij nog een tijdje langer -en met veel meer ruimte- achteruit kan reizen. Grote zus krijgt een nieuwe stoel.
En ik zou mezelf niet zijn als ik allerlei tests en rapporten over de veiligheid en het gebruik van stoelen had geraadpleegd. De website van de ANWB en de Consumentenbond zijn daar heel handig voor. Bij de Consumentenbond moet je wel lid zijn om alles te kunnen bekijken. Zo kwamen we uit bij de Römer Versafix. De veiligste en beste stoel die ik kon vinden binnen ons budget. Geen goedkope stoel, maar dat was de Cybex Sirona destijds ook niet. We hebben dan ook gekozen om vooral geld te vragen voor de eerste verjaardag van beide kinderen zodat een veilige nieuwe autostoel ook betaalbaar was!

Onze twee schatten reizen weer veilig het land door als we met de auto op pad gaan!

Hoe kies jij een (nieuwe) autostoel? Wist je dat langer achteruit rijden veiliger is en zou jij dat ook doen met jouw kleine? 

7 jaar geleden

Wat een avontuur kan het zijn om je kind in de stoel te houden zeg! Je bent er in elk geval bewust mee bezig, ik lees een hele zorgzame moeder in je verhaal!

7 jaar geleden

Informatieve blog :-) ik deed de kleine in een maxi-cosi tot 1 jaar achteruit. Toen haar beentjes uitstaken deed ik haar vooruit. Ik wist ht niet maar ik zat altijd naast dr en hield dr hoofdje vast in een bocht en als ze sliep de hele rit sowieso doordat ze veel draaide in haar slaap. Op een gegeven moment deed ze de gordel los want mevtouwtjd wilde niet meer in de autodtoel slapen maar in mama dr armen. Dat deed ik niet vond ik veel te gevaarlijk dus hield dr bezig met een speeltje of zong slaapliedjes dan ging ht wel weer. Na haar 1e verjaardag kreeg ik een autostoel (vanaf 3 jaar) kado vn mijn zus. De medewerkster vertelde wel dat mijn dochtertje wel in de kuipstand moest liggen doordat haar rug en nek niet volgroeid zijn maar niet ze acheruit moest zitten. Dus deed ik tot dr 2e jaar . Ik had haar achteruit moeten zetten tot dr 3e jaar maar ik dacht het ging om de de zit stijl ipv veiligheid. Nog steeds doet zij haar gordel los en stribbelt ze tegen want ze heeft een hekel aan de gordel. Ik heb al 2 keer het moeten vrrvangen. Nu wilt ze naast mij zitten maar daar bn ik fel tegen en k bn niet de makkelijkste hhahaha

7 jaar geleden

Leuk om nog iemand te lezen die zijn kind langer achteruit laat reizen. Ik voel me soms een beetje alleen en een weirdo terwijl voor mij de cijfers toch echt wel overtuigend waren!

7 jaar geleden

Daarom blogde ik er ook over. Ik denk dat het belangrijk is dat meer mama's dit weten én ik ben een safety nerd ;)