Blog header image

​Gamen als medicijn tegen ADHD?

Een Amerikaans bedrijf heeft een spel ontwikkeld, dat ADHD zou verhelpen. De onderzoeken lopen nog, maar de resultaten tot nu toe zijn goed.

Het Amerikaanse Digitale Medicijnenbedrijf, Akili Interactive Labs, heeft spellen ontwikkeld als medicijn tegen ADHD. Deze zouden ter vervanging van Ritalin (medicijn tegen ADHD) bedoeld zijn. Het bedrijf wil echter ook games ontwikkelen tegen depressie, Alzheimer en autisme.

Omdat ADHD ook vaak bij kinderen en jongeren voorkomt, vond men dit de meest wenselijke doelgroep om medicatie te kunnen vervangen. Op dit moment loopt er een groot klinisch onderzoek, naar de werkelijke effectiviteit van deze games.

Een eerder kleiner onderzoek, leverde echter al hele goede resultaten op. 30 kinderen met ADHD en 30 zonder, moesten een periode lang 5 dagen per week 30 minuten gamen. De kinderen mét ADHD lieten na deze periode een stijging zien in hun eigen remmingen, in hun aandacht en geheugen. Dit is echter een té klein onderzoek geweest om écht waardevolle uitspraken te doen. Maar het geeft wel goede hoop voor de toekomst. Het uitgebreide onderzoek zal afgerond worden in 2017.

Het lijkt mij een erg goede zaak, om mensen minder in aanraking te laten komen met chemische medicatie. Het brengt je soms veel goeds, maar op termijn zijn al die chemicaliën waarschijnlijk goed voor niemand. Deze manier van 'medicatie' spreekt kinderen waarschijnlijk ook erg aan, dus de werking ervan zal best een goede slagingskans hebben.

Een kleine zijstap, dat wel heel even door mijn hoofd schoot, dat dit mogelijk weer een gameverslaving in de hand werkt. Maar gezien de achtergrond van het bedrijf, zullen ze daar op de een of andere manier wel iets voor hebben bedacht.

De ontwikkeling van games tegen andere aandoeningen, is nog bezig. En ook hiervoor denk ik wel dat het beter is dan bijvoorbeeld een antidepressiva. Het enige kwetsbare is wel, dat het erg samenhangt met de tijd en moeite die iemand hierin wil steken. Hopelijk zullen de effecten groot genoeg zijn, dat men deze motivatie wel krijgt. Maar als het spel simpelweg niet leuk is, dan is het best een crime om misschien jaren achtereen, bijna dagelijks te moeten spelen.

En hoe zit het met motivatie. Hoe serieus moet je het spel spelen? En wat als je het niet leuk vind? Heeft het dan wel effect?

Het rijst een hoop vragen, maar voorop staat wel dat het mogelijk een zeer goede tegenhanger van medicatie kan zijn. En als dit het ook echt is, kan ik het alleen maar toejuichen. 

6 jaar geleden

Bij mij gaan de nekharen overeind staan. Wij worstelen nu al 10 jaar tegen de gameverslaving van onze zoon. En de gevolgen zijn erger dan mensen zich beseffen: hartslag stijgt enorm, geen tijd om te eten, te drinken en te slaap, te volle hoofd en kan geen reguliere informatie meer verwerken. Alles draait om gamen. Meld zich ziek van school en dagbesteding. Manipuleert zijn omgeving om maar te kunnen gamen. Sorry maar ik zou zijn verslaving voeden ipv helpen. Energie kwijt raken op een natuurlijke manier, regelmaat structuur en juiste voeding doen veel meer. Ik vind het maar een luie manier om je kinderen te helpen.

6 jaar geleden

Hmm ik vind het een beetje dubbel. Hier word de schermtijd juist gekort. Ze krijgen medicatie omdat ze een stofje missen in de hersenen die het opneemt. De medicatie zorgt ervoor dat de informatie blijft hangen. Zal mij benieuwen hoe een game dit moet vervangen? En daarbij kunnen ze heel gedreven zijn met een game ( mits het een leuk spel is dan he, beetje mario gehalte) En kunnen ze de hele middag spelen als het moet, maar van op een stoel zitten komt je energie er niet uit. En ookal lijken ze op het zicht rustig, in dat hoofdje is het hardstikke druk, veel prikkels tegelijk worden ze rustig van, maar hun energie moet er gewoon uit. Mijn kind zegt na lang gamen, ik word gek van mijn hoofd, dan stuur ik hem er op uit, trampoline spelen, even rennen, fietsen, boven spelen. Desnoots een halfuur onder de douche. En wat te denken van het slaapgebrek, ze kunnen al slecht in slaap komen, met een game duurt dat nog langer. Hij zou het leuker vinden dan zijn medicatie maar hij zal ook snel een ander spelletje doen omdat dat nou eenmaal leuker is.

6 jaar geleden

Lijkt me zowiezo goed dat hier naar gekeken word. Tegenwoordig is de medische wereld zo simpel, heb je pijn? Neem een pilletje, heb je stress? neem een pilletje, geld ook voor slaap te kort, depressiviteit en inderdaad adhd. Als er andere manieren gevonden worden is dat en beter voor ons lichaam en wellich zullen de zorgkosten ook iets minder worden.